Αποστολάκης: Ο δήμος Βόλου να πληρώσει τα χρέη του στην τοπική αγορά ή τα… ταμεία είναι άδεια;

Αυτή τη δύσκολη περίοδο, όπως τόνισε στο «Ράδιο-Ένα» ο δημοτικός σύμβουλος

Το γεγονός ότι ο Δήμος Βόλου, στην μετά κορωνοϊό εποχή πρέπει να είναι ο μπροστάρης για να ορθοποδήσει οικονομικά η πόλη, γιατί αν πάμε με την πεπατημένη, το τέλος της πανδημίας θα μας βρει στην αρχή μιας πολύ δύσκολης συγκυρίας ύφεσης όπως στα χειρότερα χρόνια του μνημονίου, τόνισε ο Ιάσων Αποστολάκης επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Μαζί για τον Βόλο» και επικεφαλής της α’ ελάσσονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο κ. Αποστολάκης μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δ. Καρεκλίδη και είπε ότι τα χρέη του Δήμου που ο κ. Μπέος παρέλαβε από τον κ. Σκοτινιώτη ήταν 3 εκ. € και σήμερα έχουν αυξηθεί 5 εκ. € προς ιδιώτες και προμηθευτές, στοιχεία που προκύπτουν από τα στοιχεία που δίνει η Οικονομική Υπηρεσία κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

«Θα ρίξει χρήμα στην αγορά ή τελικά τα ταμεία είναι άδεια;»

«Εφόσον η Δημοτική Αρχή ισχυρίζεται ότι έχει αποθεματικό 20 εκ. €, βάζουμε το πολιτικό ερώτημα, ο Δήμος θα μπορούσε να ρίξει τουλάχιστον ένα μέρος από αυτά που οφείλει στην αγορά, για να αποτελέσουν μεγάλη ανάσα για την τοπική αγορά. Θα το πράξει ή τελικά τα ταμεία είναι άδεια, ο «βασιλιάς» είναι γυμνός και τελικά δεν είχαμε τα αποθεματικά αυτά;», διερωτήθηκε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σε μια συγκυρία που τα πάντα είναι κλειστά, ο Δήμος πρέπει να αρχίσει να ανταποκρίνεται με μεγαλύτερη συνέπεια στις υποχρεώσεις του.
Ο Ι. Αποστολάκης πρόσθεσε ότι το πιο επικίνδυνο, είναι ότι αξιώσεις ιδιωτών προς το Δημόσιο, μετά την πενταετία παραγράφονται και υπάρχουν ήδη ποσά που μπορεί να κινδυνεύουν με παραγραφή και «εφόσον ο δήμαρχος λέει ότι ξέρει από επιχειρήσεις, θέλω να τον ρωτήσω αν θα ήθελε στη δική του επιχείρηση , να οφείλονται ποσά από τον Δήμο ή από άλλο δημόσιο φορέα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης, είπε ότι τη φερεγγυότητα και την αξιοπιστία σε μια πόλη, πρέπει να τη δείχνει ο Δήμος προς τους προμηθευτές του και αυτό που πρέπει να ακούσει ο δημότης από μια σοβαρή Δημοτική Αρχή είναι πέρα από τα προγράμματα που περνούν κεντρικά, είναι πως τα χρήματα που έχει ο Δήμος θα τα ρίξει στην αγορά την επόμενη μέρα και σε αναπτυξιακά έργα, ώστε να υπάρχει μια μόχλευση της οικονομίας.
«Αντί για παράδειγμα ο Δήμος να δώσει 1,5 εκ. € για να καταστρέψει το έργο της Καραμπατζάκη, θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας ή όταν στον τομέα των σκουπιδιών ο Δήμος θέλει να δημιουργεί μονάδα παραγωγής srf που θα είναι καταστροφικό για το περιβάλλον, θα μπορούσε να κάνει ακόμη και με ΣΔΙΤ, μια μονάδα παραγωγής και κομποστοποίηση με διαλογή στην πηγή που απαιτεί εργατικά χέρια και θέσεις εργασίας», τόνισε ο κ. Αποστολάκης.

Αναμένεται μεγάλη ύφεση

Σύμφωνα με τον Ι. Αποστολάκη όλες οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα είναι μια καταστροφική χρονιά για την Ελληνική οικονομία, με ύφεση 5-6% τουλάχιστον, ενώ θύμισε ότι 7% ύφεση είχαμε στη χειρότερη μνημονιακή χρονιά το 2013 και τόνισε ότι σε πολύ δύσκολο οικονομικό κλίμα πρέπει να ορθοποδήσει η πόλη και η χώρα.
Ο επικεφαλής της α’ ελάσσονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο είπε, ότι η παράταξή του έβαλε μερικές προτάσεις που ο Δήμος μπορεί να απαλλάξει το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας σε όσους έχασαν τη δουλειά τους, την άμεση αναστολή πληρωμής των τελών στο 100% όσο διαρκεί η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων, την αναστολή πλειστηριασμών ακινήτων για χρέη προς το Δήμο, απαλλαγή του τέλους 0,50% για τα καταστήματα κοινωνικού ενδιαφέροντος και τα κέντρα διασκέδασης και για ένα διάστημα αφότου ανοίξουν οι επιχειρήσεις. Επίσης τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει απαλλαγή καταβολής ενοικίου για δημοτικά ακίνητα όπου στεγάζονται επιχειρήσεις που σταμάτησαν να λειτουργούν, απαλλαγή από τα τροφεία των Παιδικών Σταθμών.
Τέλος, ανέφερε ότι ο Δήμος πρέπει να πιέσει για την άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου με γιατρούς και έπρεπε ήδη να έχει κάνει μια δωρεά 50.000 -100.000 € για αναλώσιμα μιας χρήσης προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.