Η διέλευση του Ερμή από τον Ήλιο ορατή από το Βόλο

Τηλεσκόπια στην παραλία του Βόλου από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος

Ένα σπάνιο φαινόμενο, αυτό της διέλευσης του Ερμή από τον Ήλιο έχουν τη δυνατότητα να δουν οι Βολιώτες μέχρι και σήμερα το απόγευμα, από την παραλία του Βόλου, όπου τα μέλη της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος έχουν τοποθετήσει τρία τηλεσκόπια. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που γίνεται 12 φορές στα 100 χρόνια, ενώ η επόμενη έλευση του Ερμή από τον Ήλιο θα γίνει μέσα στη δεκαετία του 2030.

Ο Ερμής (μαύρη κουκκίδα) τη στιγμή της διέλευσής του από τον Ήλιο μέσα από εικόνα της Nasa

Μικροί και μεγάλοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην παραλία του Βόλου, στο σημείο όπου ελλιμενίζεται η Αργώ, προκειμένου να δουν μέσα από το φακό των τηλεσκοπίων τη διέλευση του Ερμή από τον Ήλιο. Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Ταμβάκη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου το φαινόμενο της διάβασης του Ερμή από τον ήλιο θα διαρκέσει γύρω στις 2 ώρες, μέχρι να δύσει ο ήλιος.


“Θα μπει στην καρδιά του ηλιακού δίσκου, οπότε θα έχει πολύ καλή ορατότητα. Φανταστείτε τον Ήλιο και ένα αντικείμενο σαν το κεφάλι της καρφίτσας να διέρχεται μπροστά του. Αν ένας άνθρωπος μπορούσε να ζήσει γύρω στα 100 χρόνια και είχε το βλέμμα του ψηλά στον ήλιο θα μπορούσε να δει 12 φορές τουλάχιστον τον εσωτερικό, τον πρώτο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, τον Ερμή, να περνάει μπροστά από τον Ήλιο. Η Γη είναι ο τρίτος πλανήτης μετά την Αφροδίτη, οπότε έχουμε την ευχέρεια να παρατηρούμε τις διελεύσεις των εσωτερικών πλανητών. Μία από αυτές που γίνονται μέσα σε 100 χρόνια είναι κι αυτή” , σημείωσε ο κ. Ταμβάκης

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διέλευση του Ερμή από τον Ήλιο είναι ένα φυσικό φαινόμενο και είναι ορατό από τους εξωτερικούς πλανήτες . Διαβάσεις πλανητών μπορούμε να δούμε εμείς από τη Γη μόνο από τον Ερμή και την Αφροδίτη, καθώς αυτοί είναι οι εσωτερικοί πλανήτες σε σχέση με τη Γη προς τον Ήλιο.
Η διέλευση της Αφροδίτης είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, τις διελεύσεις του Ερμή όμως μπορούμε να τις δούμε πιο συχνά.
Η τελευταία φορά που είχε διέλθει ο Ερμής τον Ήλιο, ήταν το 2016 και αναμένεται να διέλθει ξανά τη δεκαετία του 2030.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.