«Η δομή του κόμματος παρέπεμπε στη δεκαετία του ΄80, αυτό αλλάζει»

Τόνισε ο βουλευτής Αλ. Μεϊκόπουλος με αφορμή την πρόταση Τσίπρα για πρόεδρο από τη βάση

Το γεγονός ότι η δομή του ΣΥΡΙΖΑ παρέπεμπε στη δεκαετία του ‘80, αλλά αυτό αλλάζει με την πρόταση του προέδρου Αλέξη Τσίπρα για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση, τόνισε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον δ. Καρεκλίδη, ο βουλευτής Μαγνησίας του κόμματος Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.
Όπως είπε, δύο είναι τα ζητήματα πολιτικής ουσίας που οδήγησαν αθροιστικά στην απόφαση αυτή. Το πρώτο είναι ότι θα πρέπει να αποτελέσει μία τέτοια απόφαση τον «οδικό χάρτη» για τη δημιουργία ενός μεγάλου δημοκρατικού ανοιχτού κόμματος, το οποίο φυσικά τον πρώτο λόγο στις αποφάσεις και σε επίπεδο τοπικών οργάνων και σε επίπεδο κεντρικών οργάνων αλλά και σε επίπεδο ηγεσίας, θα την έχει τη βάση του κόμματος, κάτι που είναι ζητούμενο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. “Είναι μία προοδευτική επιλογή η οποία στην πράξη θα αποτελέσει τον χάρτη για τη δημιουργία ενός τέτοιου πολιτικού χώρου, αρεστού στον περισσότερο κόσμου, ευέλικτου, που θα μπορεί να ενσωματώνει τον κόσμο αυτό στο εσωτερικό του”, τόνισε ο Αλ. Μεϊκόπουλος.
Το δεύτερο, είναι ότι επί της ουσίας η απόφαση αυτή αποτελεί και την ακριβή μετάφραση του τι εννοούμε επιτέλους, ότι εμείς θέλουμε ένα κόμμα των μελών και για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να δώσουμε τον πρώτο λόγο στα ίδια τα μέλη.

«Δίνουμε το λόγο στη βάση»

Ο βουλευτής ανέφερε ότι μέχρι σήμερα τα μέλη αυτά ψήφιζαν μια φορά στα πόσα χρόνια, τοπικά όργανα, μία φορά τα τέσσερα χρόνια ψήφισαν δι΄ αντιπροσώπων συνέδρους που εξέλεγαν την κεντρική επιτροπή και όποτε χρειαζόταν μπορεί και να μαζεύονται προκειμένου να ψηφίσουν πάλι τον πρόεδρο του κόμματος. “Αλλάζει το σχήμα αυτό το οποίο φυσικά και επί της ουσίας ενσωματώνει και την Ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια εμπειρία, καθώς τα περισσότερα από τα αστικά κόμματα με αυτό τον τρόπο λειτουργούν, συνεπώς δίνουμε το λόγο στη βάση και από τη βάση πλέον με ενιαία λίστα θα εκλέγεται η Κεντρική Επιτροπή και ο πρόεδρος του κόμματος”, επισήμανε ο βουλευτής.
Ο κ. Μεϊκόπουλος ανέφερε ότι οι όποιες αντιδράσεις υπάρχουν σήμερα, μπορεί να είναι σεβαστές ως προβληματισμοί, όμως στην πράξη και βλέποντας πως λειτουργούν και τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ παρέμενε μέχρι και πρότινος το μοναδικό κόμμα σε όλη την Ευρώπη που έχει ακόμη δομή λειτουργίας ενός κόμματος της Αριστεράς, η οποία παρέπεμπε στο 1980.

Μένουν ξεκρέμαστοι οι ανασφάλιστοι

Για τη συνταγογράφηση σε ανασφάλιστους, ο βουλευτής τόνισε ότι με τον ν. 4368/16, που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχε ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις δομές υγείας και παροχή ιατροφαρμακευτικής και νοσηλευτικής περίθαλψης σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα της ασφαλιστικής της ικανότητας. Αυτό στην πράξη σήμερα ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας, που είχαν απωλέσει την ασφαλιστική τους κάλυψη, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, μπορούσαν να καλύπτουν τις αναγκαίες ιατρικές και φαρμακευτικές τους δαπάνες σε νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία αι σε ιδιώτες γιατρούς.
“Από 1 Φεβρουαρίου 2022, η ΝΔ καταργεί το δικαίωμα των ανασφάλιστων να συνταγογραφήσουν φάρμακα ή εργαστηριακές εξετάσεις στους ιδιώτες γιατρούς. Ούτε καν τους δίνει τη δυνατότητα να μπορούν να τα συνταγογραφήσουν σε ιδιώτες γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥ, με αποτέλεσμα όλος αυτός ο κόσμος που έχει ανάγκη από φάρμακα ή από εξετάσεις, θα πρέπει να απευθύνεται μόνο στα νοσοκομεία και στα εξωτερικά ιατρεία ή σε πρωτοβάθμιες δομές υγείας”, ανέφερε ο βουλευτής.
Ο κ. Μεϊκόπουλος τόνισε ότι λόγω της πανδημίας στα νοσοκομεία και του Βόλου, δεν γίνονται πλέον εξωτερικά ιατρεία και πρόσθεσε ότι υπάρχουν σε ζήτηση, ιδιαίτερα για συνταγογράφηση συγκεκριμένων φαρμάκων, συγκεκριμένες ειδικότητες και τα περισσότερα νοσοκομεία, πολλές ειδικότητες γιατρών που χρειάζονται δεν τις διαθέτουν (ενδοκρινολόγους, ρευματολόγους, πνευμονολόγους κλπ.).
Συνεπώς, επισήμανε, θα συνωστίζεται κόσμος σε ήδη επιβαρυμένα λόγω Covid νοσοκομεία, θα περιμένει είτε με ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία, είτε αν δεν υπάρχουν με τον ειδικότητα γιατρού που επιθυμεί και, αν δεν υπάρχει αυτή η ειδικότητα, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, ώστε ο άνθρωπος αυτός θα πάρει τα φάρμακα ή την εξέταση που επιβάλλεται να κάνει. Πρόβλημα υπάρχει και στην πρωτοβάθμια υγεία, το δίκτυο της οποίας δεν είναι αναπτυγμένο στην πόλη, άρα μιλάμε για πρόσθετη ταλαιπωρία και για ανθρώπους που ίσως στο τέλος να μην αποκτήσουν το φάρμακο που χρειάζονται, ούτε την εργαστηριακή εξέταση που επιβάλλεται να κάνουν και θα αναγκαστεί να βάλει το χέρι στην τσέπη για να το αγοράσει, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν οικονομικά ανασφάλιστοι και επί της ουσίας ακυρώνεται στην πράξη ένα μεγάλο κομμάτι του εμβληματικού νόμου που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ο κ. Μεϊκόπουλος.
Ο ίδιος με 45 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κατέθεσαν ερώτημα προς τον υπουργό Υγείας, για ποιό λόγο έλαβε την απόφαση αυτή και ζητούν να αποσυρθεί άμεσα η τροπολογία αυτή.

«Είπε ψέματα για τα test»

Για το θέμα της χορήγησης pcr test στην Ευρώπη που ο πρωθυπουργός είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι δεν συνταγογραφούνται δωρεάν, ο βουλευτής της ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ήταν ένα συνειδητό ψέμα, με το οποίο εμπαίζει όλο τον κόσμο, ο οποίος μπροστά στο πρόβλημά του και βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη – βάσει μελέτης το test στοιχίζει 198 € σε μια τετραμελή οικογένεια, για ιχνηλάτηση και επιτήρηση της πανδημίας – και δεν έχει καμία σχέση με το τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον κ. Μεϊκόπουλο, στην Αυστρία υπάρχουν κέντρα στις πόλεις που μπορεί κάποιος να κάνει δωρεάν τεστ, αντίστοιχη είναι η κατάσταση στο Βέλγιο, στην Αγγλία, στη Γερμανία, στην Ισπανία, στην Ιταλία και στη Γαλλία, αν και σε ορισμένες χώρες υπάρχει όρος όποιος κάνει τεστ να έχει μια συμπτωματολογία.
Όπως ανέφερε, κοινός τόπος αυτού που συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι ότι τα μοριακά και τα rapid test συνταγογραφούνται για να παρέχονται με μαζικό και δωρεάν τρόπο στην κοινότητα. Γι’ αυτό και έχουν καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση και καλύτερη ιχνηλάτηση και όπου χρειαστεί σπάνε την αλυσίδα της μετάδοσης. Εδώ συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, επισήμανε ο βουλευτής και πρόσθεσε ότι ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει που έβαλε πλαφόν στην τιμή του μοριακού τεστ στα 47 €, επικαλέστηκε Σύλλογο Γονέων σχολείου του Δήμου Ευόσμου, που πέτυχε τιμή 27 €…

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.