«Η Ελλάδα εκπαιδεύεται, ερευνά, καινοτομεί και επιχειρεί»

Ο καθηγητής του ΕΜΠ Ιωάννης Καλογήρου, μίλησε για την έρευνα καινοτομίας της «διαΝΕΟσις»

«Η Ελλάδα εκπαιδεύεται, ερευνά, καινοτομεί και επιχειρεί», είναι ο υπότιτλος της έρευνας και καινοτομίας στην Ελλάδα του 2021, που έγινε από το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας του Πολυτεχνείου για λογαριασμό της «διαΝΕΟσις», σχετικά με τα συστήματα καινοτομίας.
Ο Ιωάννης Καλογήρου καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δ. Καρεκλίδη, για την έρευνα και τόνισε ότι το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας του ΕΜΠ, ασχολείται εντατικά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στον Ευρωπαϊκό χώρο, με όλο το σύστημα καινοτομίας και γνώσης, δηλαδή αυτό που ξεκινάει από την έρευνα, πάει στην τεχνολογική ανάπτυξη, συνεχίζει με την καινοτομία, πάει στην επιχειρηματικότητα, που τα αξιοποιεί αυτά και καταλήγει να χρειάζεται ειδικές δεξιότητες και ικανότητες, όχι μόνο γνώσεις, αλλά και πως θα εφαρμοστούν αυτές οι γνώσεις.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η πανδημία που έφερε πολλά αρνητικά και κυρίως μια μεγάλη αβεβαιότητα για το τι θα γίνει αύριο, διότι παρά το σχέδιο και το ότι υπήρξε μια αντίδραση ταχύτερη από άλλες φορές, ειδικά στην Ευρώπη, εν τούτοις η αβεβαιότητα είναι πάρα πολύ μεγάλη και επιτάχυνε ορισμένες εξελίξεις που είχαν ήδη δρομολογηθεί, όπως οι τεχνολογικές αλλαγές και κυρίως στο κομμάτι που συνδέεται με τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.
«Αυτά συζητούνταν και παλιότερα, αλλά για πρώτη φορά είναι εφικτά να υλοποιηθούν», τόνισε ο κ. Καλογήρου.

«Η Ελλάδα πρέπει να δώσει βάρος, να βελτιώσει
τη θέση της στον διεθνή καταμερισμό εργασίας»

Σύμφωνα με τον ίδιο, όπως κάθε τεχνολογική αλλαγή τα τελευταία 250 χρόνια, υπάρχουν θετικές και αρνητικές επιπτώσεις και το θέμα είναι πως τα διαχειρίζεται κανείς αυτά και κυρίως για το θέμα της παραγωγής και της παραγωγικής αναδιάρθρωσης, η Ελλάδα πρέπει να δώσει βάρος στο να βελτιώσει τη θέση της στον διεθνή καταμερισμό εργασίας, γιατί πλέον ο κόσμος είναι διεθνοποιημένος.

«Για να μπορέσεις όμως να σταθείς χρειάζονται δραστηριότητες, όπως το σύστημα καινοτομίας και γνώσης, που ξεκινάει από την έρευνα και καταλήγει στην εφαρμογή και στην υλοποίηση, όχι μόνο στις επιχειρήσεις, αλλά και στον Δημόσιο τομέα, που μπορεί να αξιοποιήσει θετικά την τεχνολογία, κάτι που βλέπουμε να γίνει υπό την πίεση των πραγμάτων.

Πολιτικές, συντονισμός, πρωτοβουλίες

Ο καθηγητής εκτίμησε ότι προφανώς χρειάζονται δημόσιες πολιτικές και κυρίως ο συντονισμός τους. Πολλές φορές ακούμε ότι δόθηκαν τόσα χρήματα για την έρευνα , όμως στην Ελλάδα χρειάζεται αύξηση όχι μόνο του ποσοστού του ΑΕΠ (που έχει μειωθεί), αλλά και σε απόλυτα μεγέθη, που και αυτό βελτιώθηκε τα τελευταία χρόνια, παρά την κρίση, διότι είναι άλλο να έχεις 2 δισ. € και άλλο 12 δισ. «Εδώ δυστυχώς η χώρα μας, αν τη συγκρίνουμε και με άλλες χώρες με ίδιο πληθυσμό, όπως το Βέλγιο και η Αυστρία, διαθέτουν συνήθως 5 και 6 φορές περισσότερα για την έρευνα», τόνισε ο κ. Καλογήρου.
Όπως είπε, οπωσδήποτε χρειάζεται η πολιτική από τα πάνω, αλλά και οι πρωτοβουλίες από τα κάτω, αυτά πρέπει να συναντηθούν και να συντονιστούν και αυτό είναι το κρίσιμο σημείο. Αν υπάρχει ένα ενοποιημένο σύστημα καινοτομίας, δηλαδή που φορείς που παράγουν γνώση ή στελέχη ή ανθρώπους που μπορούν να αξιοποιήσουν αυτά τα πράγματα, μέχρι τις επιχειρήσεις και του οργανισμούς του δημόσιου τομέα, πρέπει να συντονιστούν και να υπάρχει χώρος για νέες ευέλικτες πληροφορίες.
«Η καινοτομία αφορά στην καθημερινότητα»
Ο καθηγητής του ΕΜΠ, τόνισε ότι αν πάμε στο χώρο των εμβολίων, το βασικό εμβόλιο που παρήχθη καταρχήν από την Pfizer, έγινε σε συνδυασμό με ένα start up που υπήρχε σε ένα Γερμανικό Πανεπιστήμιο, ξεκίνησε από εκεί ουσιαστικά και επειδή το εμβόλιο δεν είναι μόνο να βρεθεί αλλά και πως θα παραχθεί σε μεγάλη κλίμακα και πως θα διανεμηθεί παγκοσμίως, είναι ένα συνδυασμός.
«Γι’ αυτό κι εμείς στη μελέτη βάλαμε έναν υπότιτλο που λέει ότι η Ελλάδα που εκπαιδεύεται και μαθαίνει από τα λάθη της, ερευνά, καινοτομεί και επιχειρεί», τόνισε ο κ. Καλογήρου, που πρόσθεσε ότι αυτό θα πρέπει να είναι το μότο μας, στο χώρο της παραγωγής και των διασυνδεδεμένων δράσεων. Όπως ανέφερε, καινοτομία δεν είναι μόνο να πάμε στη Σελήνη ή να φτιάξουμε το εμβόλιο, αλλά αφορά την καθημερινότητα και σε έναν παραδοσιακό κλάδο, όπως ο τουρισμός ή τα τρόφιμα, όπου μπορούν να γίνουν αλλαγές που θα βελτιώσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρει κάποιος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.