Οι εξαγγελίες για την Παιδεία θέλουν… κατεύθυνση, συζήτηση, χρηματοδότηση

Όπως δήλωσε η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας Διαλεχτή Τσιτούμη

Το γεγονός ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την Παιδεία θέλουν συζήτηση, εξειδίκευση, χρηματοδότηση και κυρίως κατεύθυνση για την Παιδεία και τους πολίτες που θέλουμε να διαμορφώσουμε, διότι οι πολίτες με κριτική σκέψη είναι αυτοί που μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση της χώρας, ανέφερε στο «Ράδιο Ένα 102,5» η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας Διαλεχτή Τσιτούμη.
Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ, τόνισε ότι πρέπει να δώσουμε βάρος στα νέα παιδιά και να διεκδικήσουμε να αποφασίζουν για τη ζωή τους και πρόσθεσε ότι το σημερινό σύστημα στην Παιδεία, που έχει μεταβάλει το Λύκειο σε εξεταστικό Κέντρο, είναι απαράδεκτο και πρέπει να αλλάξει.
Η κ. Διαλεχτή Τσιτούμη είπε ότι δεν έχει δει στο σύνολό τους τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και τόνισε ότι για τους εκπαιδευτικούς τα ζητήματα όπως μπήκαν για τους διορισμούς δεν τους καλύπτουν, καθώς ζητούσαν διορισμούς τώρα.

«Εγκλωβισμένοι εκπαιδευτικοί»
Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ, τόνισε ότι τα επακόλουθα των μη διορισμών είναι ο μικρός αριθμός μεταθέσεων, με αποτέλεσμα οι εγκλωβισμένοι εκπαιδευτικοί σε μακρινές περιοχές να μην μπορούν να έρθουν κοντά στον τόπο κατοικίας τους.
Αναφορικά με τους διορισμούς που ο πρωθυπουργός είπε ότι τη νέα χρονιά θα εξεταστεί ως θέμα, η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας δήλωσε ότι «επειδή έχουμε χορτάσει εξαγγελίες … περιμένουμε».
Για την κατάργηση των Πανελλαδικών εξετάσεων οι εκπαιδευτικοί ως κλάδος υποστηρίζουν την αποδέσμευση του Λυκείου από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και η κ. Τσιτούμη τόνισε, ότι δεν υπάρχει σχέδιο από τον πρωθυπουργό ή το υπουργείο που να λέει πως θα γίνουν οι εξετάσεις, τι είναι το εθνικό απολυτήριο, πως θα αποκτιέται και πως θα επιτυγχάνεται η αντικειμενικότητα, ερωτήματα που δεν μπορεί να απαντήσει αν δεν δει το σχέδιο νόμου.

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν
διαφάνεια και αντικειμενικότητα
«Πρέπει κι εμείς ως κλάδος να προτείνουμε τι θέλουμε ακριβώς», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΛΜΕ, που πρόσθεσε ότι οι εκπαιδευτικοί ζητούν διαφάνεια και αντικειμενικότητα για όλα τα παιδιά, ενώ βάζουν το ζήτημα των διορισμών που έχουν δουλέψει ως αναπληρωτές, έχουν προϋπηρεσία και έχουν γυρίσει όλη την Ελλάδα, αλλά και προσλήψεις νέων εκπαιδευτικών που έχουν δώσει ΑΣΕΠ με μικτό σύστημα που δεν θα αδικεί κανέναν.
Οι εκπαιδευτικοί τονίζουν ότι αλλαγές στην Παιδεία δεν μπορούν να γίνουν χωρίς χρηματοδότηση, για να αναβαθμιστεί, σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης.
Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ, επισήμανε ότι η Παιδεία είναι εθνικό ζήτημα και θα πρέπει να γίνει οπωσδήποτε συνεργασία όλων των φορέων, με προϋποθέσεις, όπως χρηματοδότηση, ο ρόλος του Λυκείου να παραμείνει μορφωτικός, παιδαγωγικός, που θα βγάζει προσωπικότητες με κριτικό πνεύμα.
Για το σημερινό σύστημα, η κ. Τσιτούμη είπε ότι είναι απαράδεκτο και είναι ένα εξεταστικό κέντρο για τις εισαγωγικές εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο και στα ΤΕΙ και δεν είναι μόνο το ζήτημα της παραπαιδείας. «Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει. Αλλά πρέπει να έχουμε μπροστά μας την πρόταση για να κάνουμε την κριτική μας», δήλωσε. Η ίδια ανέφερε ότι υπήρξε μια περίοδος διαλόγου, που επειδή ήταν προσχηματικός δεν συμμετείχε η ΟΛΜΕ. Η ΕΛΜΕ Μαγνησίας κάλεσε τους «μάχιμους» εκπαιδευτικούς να καταθέσουν σκέψεις και προτάσεις για το περιεχόμενο βιβλίων και προγραμμάτων, κάτι που δεν το πέτυχε, ασχέτως διαλόγου με το υπουργείο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.