«Η φώκια φάνηκε να θέλει να παίξει με τον λουόμενο στην Αλόννησο»

Δεν βλέπει επίθεση ο πρόεδρος της Μom, Παναγιώτης Δενδρινός, που μίλησε στο «Ράδιο Ένα»

Μπορεί μία φώκια να επιτεθεί σε έναν λουόμενο, όπως φάνηκε να γίνεται με μία πρώτη ματιά στο νησί της Αλοννήσου πριν λίγες μέρες; Το θέμα ανέλυσε στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή ο βιολόγος και πρόεδρος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Μοm, Παναγιώτης Δενδρινός, που τόνισε μεταξύ άλλων , ότι οι φώκιες δεν είναι συνήθως επιθετικές απέναντι στον άνθρωπο αλλά επιφυλακτικές. Μάλιστα, ο ίδιος εκτιμά ότι δεν πρόκειται για επίθεση αλλά για απόπειρα της φώκιας να… παίξει!
«Συνήθως δεν πλησιάζουν τους ανθρώπους, αν και κάποια άτομα είναι πιο εξοικειωμένα και μπορεί να έρθουν σε κοντινή απόσταση» σημείωσε ο κ. Δενδρινός, για να συμπληρώσει ότι από τις διαθέσιμες φωτογραφίες από το περιστατικό φαίνεται ότι η συγκεκριμένη φώκια δεν έδειξε επιθετική συμπεριφορά αλλά απλώς πήγε να αλληλεπιδράσει με τον λουόμενο. «Είναι ένα νεαρό ζώο όπως φαίνεται και πιθανότατα πήγε να παίξει. Στην περίπτωση αυτή είναι φυσικό ο άνθρωπος να φοβηθεί γιατί πρόκειται για μεγάλα πολλών κιλών ζώα, με ιδιαίτερη ευκινησία μέσα στο νερό και με περισσότερες κολυμβητικές δυνατότητες. Έτσι μπορεί να τραυματίσει τον άνθρωπο ή ακόμη και να τον πνίξει, αφού το ζώο, δεν γνωρίζει ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να μείνει 10-20 λεπτά κάτω από το νερό όπως οι φώκιες».

«Απομάκρυνση με απλές κινήσεις»

Σε ένα τέτοιο σπάνιο περιστατικό, ο άνθρωπος δεν έχει παρά να απομακρυνθεί ήρεμα και με απλές κινήσεις, χωρίς να εκνευρίσει το ζώο. Άλλωστε, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Μοm, πρόκειται για ένα άγριο είδος, καθώς και ότι είναι λάθος να πλησιάζει κανείς τα νεαρά άτομα και να αλληλεπιδρούν μαζί τους, αφού έτσι μαθαίνουν και εξοικειώνονται με την ανθρώπινη παρουσία και γίνονται «επικίνδυνα» για τους ανθρώπους όταν μεγαλώσουν. Ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που δεν το αντιλαμβάνονται αυτό.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα και με τον κο Δενδρινό, ο πληθυσμός της φώκιας παρουσιάζει ανάκαμψη τα τελευταία χρόνια. «Πρόκειται για έξυπνα θηλαστικά και μπορεί να έχουμε περισσότερες και συχνότερες επαφές, οπότε θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη συμπεριφορά μας» κατέληξε ο πρόεδρος της Μom.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.