«Η ιδιωτικοποίηση της επικούρησης ανοίγει πλέον δρόμο για “αποδημοσιοποίηση” της κύριας ασφάλισης»

Τόνισε ο εργατολόγος Αλ. Μητρόπουλος, που προσφεύγει στο ΣτΕ κατά της τιμωρίας όσων δεν εμβολιάστηκαν

Δημοσιεύθηκε ο νόμος 4826 για την ιδιωτικοποίηση της επικούρησης, ο οποίος στην ουσία καταργεί το δημόσιο σύστημα, που ίσχυε για 70 και πλέον χρόνια και για όλους τους ασφαλισμένους από 35 χρονών και κάτω, ισχύει πλέον ένα σύστημα που θα είναι ιδιωτικό.
Ο Αλέξης Μητρόπουλος καθηγητής Εργατικού Δικαίου και πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝ.ΥΠ.Ε.Κ.Κ.), μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή, και είπε ότι με την ιδιωτικοποίηση της επικούρησης ανοίγει ο δρόμος για αποδημοσιοποίηση της κύριας ασφάλισης.
Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο χάνει το δημόσιο χαρακτήρα η επικουρική ασφάλιση, τα χρήματα υποχρεωτικά θα «παίζονται» στο χρηματιστήριο, στα δομημένα ή στα ακίνητα και αν οι ιδιωτικές επενδυτικές εταιρείες κερδίζουν, θα παίρνει ο συνταξιούχος τις εισφορές και κάτι σαν μέρισμα ως σύνταξη. Αντίθετα, εάν χαθούν τα χρήματα στο χρηματιστήριο, τότε είναι εγγυημένες οι εισφορές του ασφαλισμένου και τίποτα άλλο, δεν θα παίρνεις σύνταξη αλλά θα παίρνει πίσω από τις εισφορές του.

«Ο απόλυτος όλεθρος των ευρωπαϊκών κοινωνιών»

“Πάμε σε ένα νέο σύστημα, και δυστυχώς, ανοίγει ο δρόμος στο μέλλον για την αποδημοσιοποίηση της κυρίας ασφάλισης, που θα είναι ο απόλυτος όλεθρος των ευρωπαϊκών κοινωνιών”, επισήμανε ο καθηγητής.
Ο κ. Μητρόπουλος αναφερόμενος στις δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων ότι με το νέο σύστημα θα είναι κερδισμένοι οι εργαζόμενοι, παρέπεμψε στους εργαζόμενους στον υπόγειο σιδηρόδρομο, φορτηγατζήδες, καθηγητές και δασκάλους, που έχουν προσφύγει κατά της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της Γερμανίας και τρίτης ασφαλιστικής στον κόσμο, για να πάρουν τα χρήματά τους, καθώς χάθηκαν και οι εισφορές τους κατά 97%!
“Σε 31 χώρες που εφαρμόστηκε αυτό το σύστημα, που επιβάλλεται με νόμο πλέον, στις 28 καταργήθηκε και σε τρεις υπάρχει, με στοιχεία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με πρώτη τη Σουηδία. Επειδή εκλάπησαν ή υπεξαιρέθηκαν ή χάθηκαν οι εισφορές των ασφαλισμένων από κακοδιαχείριση ιδιωτικών επιχειρήσεων, τα κατάργησαν και επανήλθαν στο δημόσιο σύστημα, για να σώσουν την επικούρηση”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι περισσότεροι βουλευτές
της αντιπολίτευσης δεν έχουν επίπεδο»

Ο καθηγητής εργατικού δικαίου παραδέχτηκε ότι οι περισσότεροι βουλευτές της αντιπολίτευσης δεν έχουν επίπεδο, δεν διαβάζουν και δεν ενημερώνονται από συγκριτικά στοιχεία του εξωτερικού, λένε άλλοι «ναι» σε όλα και άλλοι λένε «όχι», αλλά χωρίς να εμβαθύνουν στα ενδότερα αυτού του αθλιοδέστατου θεσμού που έχει ψηφιστεί ποτέ στην πατρίδα μας και καταργεί τη δημόσια επικουρική ασφάλιση.
Ο Αλέξης Μητρόπουλος τόνισε ότι μέχρι τώρα οι επικουρικές συντάξεις έχουν κατακρεουργηθεί και οι συνταξιούχοι έχασαν μέχρι 70% της σύνταξης και έπρεπε να βρεθούν χρήματα για να στηριχτούν οι επικουρικές και όχι να αποδημοσιοποιηθεί ένα σύστημα το οποίο έχει πάτημα στο Σύνταγμα και υπάρχουν τρεις τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ ορίζουν ότι απαγορεύονται ιδιώτες στη διαχείριση της επικουρικής ασφάλισης.
Όπως είπε, πολλοί απόρησαν και στην Ευρώπη, πως μετά από αρνητική εμπειρία αυτού του θεσμού, σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, έρχεται η Ελλάδα το 2021 και θεσπίζει ένα θεσμό, που στις 28 από τους 31 χώρες, πάρθηκε πίσω.
Ο καθηγητής έχει ασχοληθεί ενεργά με τον «εργασιακό μεσαίωνα», την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και τις υπερωρίες, αλλά και το θέμα της στέρησης μισθών σε ανθρώπους που μπήκαν σε αναστολή εργασίας, ζήτημα για το οποίο προσέφυγε στο ΣτΕ. Όπως είπε η προσφυγή δικάζεται στις 8 Οκτωβρίου, όχι κατά του εμβολιασμού, αλλά κατά της τιμωρίας όσων δεν εμβολιάστηκαν για τους δικούς τους λόγους, κατά της πλήρους στέρησης των αποδοχών τους και της πλήρους στέρησης των ενσήμων τους.

Βολιώτισσα δεν παίρνει σύνταξη για 33 ένσημα!

Ο κ. Μητρόπουλος αποκάλυψε ότι έχει στο γραφείο του υπόθεση Βολιώτισσας, που για 33 ένσημα δεν παίρνει σύνταξη…
“Η πατριώτισσα σας, που χθες μίλησα μαζί της και έκλαιγε, για 33 ένσημα δεν παίρνει σύνταξη, πως έρχεται το κράτος και λέει δεν εμβολιάστηκες, σου κόβω τα ένσημα. Είναι σκληρό αυτό”, τόνισε ο καθηγητής εργατικού δικαίου.
Ο ίδιος τόνισε ότι ένας εργαζόμενος που μπήκε για τρεις μήνες σε αναστολή, χάνει 90 ένσημα και πρότεινε να του κάνει συμβολική περικοπή μισθού. Ο κ. Μητρόπουλος ανέφερε ότι ένας δημόσιος υπάλληλος κατηγορείται για κακουργήματα, μέχρι να αθωωθεί ή να καταδικαστεί (3-5 χρόνια) παίρνει τον μισό μισθό, ενώ διερωτήθηκε πως ένας για δικούς του λόγους (σύγχυσης, πλημμελούς ενημέρωσης ή προκατάληψης) δεν κάνει το εμβόλιο, πως το κράτος του στερεί όλο τον μισθό και όλα τα ένσημα.
Ο κ. Μητρόπουλος τόνισε ότι κατ’ αυτού προσέφυγε, γιατί θεωρεί ότι το ΣτΕ πρέπει να πάρει θέση, να λειτουργήσει η πειθώ και να επιβληθούν ηπιότερες ποινές, αλλά όχι καταδίκη σε απόλυτη στέρηση μισθού και ασφάλισης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.