«Η κυβέρνηση προσπαθεί να ενοχοποιήσει τον Αγοραστό και να αθωώσει τον Τριαντόπουλο»

Τόνισε στο Ράδιο Ένα ο δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας Εστία Μανώλης Κοττάκης

Σάλο προκάλεσε η αποκάλυψη της εφημερίδας Εστία για την εμπλοκή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης κ. Χρήστου Τριαντόπουλου στο «μπάζωμα» του σημείου του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, με την παραποίηση εγγράφων από τον Αν. Υπουργό Οικονομικών κ. Παπαθανάση τον Ιανουάριο του 2024, που έδειχνε μήνες μετά υπεύθυνο τον τότε Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό.
Στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, μίλησε ο δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας Εστία κ. Μανώλης Κοττάκης εξηγώντας τι έχει γίνει, μεταφέροντας το δημοσίευμα της ιστορικής έκδοσης και σχολιάζοντας πως η κυβέρνηση επέλεξε να τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί τον Κώστα Αγοραστό, δείχνοντας τον ως υπεύθυνο. Για τον κ. Τριαντόπουλο δε, ο κ. Κοττάκης εξέφρασε ότι είναι αναμεμειγμένος στην υπόθεση αυτή, αλλά ως «μεταφορέας» της εντολής «μπαζώματος».
Συγκεκριμένα η εφημερίδα παρουσίασε στο πρωτοσέλιδό της δύο έγγραφα σχετικά με τα Τέμπη και το δυστύχημα από το Υπουργείο Ανάπτυξης το ένα και το άλλο προερχόμενο από το Υπουργείο Οικονομίας.
«Είναι δύο έγγραφα που εάν τα διαβάσει κανείς καταλαβαίνει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να ενοχοποιήσει τον κ. Αγοραστό έναν ολόκληρο χρόνο μετά και να αθωώσει τον κ. Τριαντόπουλο», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Κοττάκης.

Το ιστορικό

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ξημερώματα της 1ης Μαρτίου 2023 συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας και αποφάσισε πως θα απομακρυνθούν από την περιοχή τα τρένα και θα μεταφερθούν στην περιοχή Κουλούρι, που είναι ένα οικόπεδο του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος. Αυτή η απομάκρυνση για να γίνει θα κόστιζε 682.000 ευρώ, τα οποία έπρεπε να πληρωθούν από εθνικούς πόρους. Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού τις εντολές τις έδωσαν οι αρμόδιοι της Πολιτικής Προστασίας στη Διεύθυνση Τεχνικών έργων της ΠΕ Λάρισας, πράγμα το οποίο καταγράφεται στην απόφαση που εξέδωσε ο τότε Υφυπουργός κ. Τσακίρης. Μάλιστα ο κ. Κοττάκης ανέφερε ότι στο έγγραφο αυτό αναγράφονταν ότι θα χρησιμοποιούνταν ισοπεδωτές γαιών, καθώς και περίφραξη των οικοπέδων τύπου ΝΑΤΟ υποτίθεται για να μην μπορούν να φτάσουν τα τηλεοπτικά συνεργεία.
«Ήταν ξεκάθαρο ότι στις πρώτες αποφάσεις πριν προκληθεί το ζήτημα για το μπάζωμα ένα κυβερνητικό όργανο χρηματοδότησης τους ξέφυγε και είπαν ότι δώσαμε εντολές στην περιφέρεια.
Είναι κάτι που έλεγε και ο κ. Αγοραστός απαντώντας στην κ. Καρυστιανού, ότι δεν έδωσε εκείνος την εντολή, του δόθηκε εντολή», συνέχισε ο κ. Κοττάκκης.
Όταν προέκυψε το θέμα του κ. Τριαντόπουλου μετά την έγγραφη απάντηση που έδωσε στο εξώδικο της κ. Καρυστιανού για το μπάζωμα ο κ. Αγοραστός , τότε η κυβέρνηση, όπως τόνισε ο δημοσιογράφος, άρχισε να ζορίζεται για το ποιος έδωσε την εντολή γιατί , όπως είπε χαρακτηριστικά πίσω από το έγκλημα των Τεμπών, κρύβεται ένα άλλο έγκλημα και έκανε λόγο στο φορτίο της έτερης αμαξοστοιχίας που κανένας υπεύθυνος δεν έχει πει μέχρι σήμερα τι μετέφερε και ποιος ήταν ο πελάτης, με τον ίδιο να θέτει και το ερώτημα γιατί πήγε ο στρατός τις πρώτες ώρες να δει τι ακριβώς ήταν το υλικό που μετέφερε το τρένο και να δοθεί η εντολή αμέσως μετά για το μπάζωμα.

«Πολιτικά γελοίο»

«Μετά από απ’ όλα αυτά προέκυψε το θέμα του κ. Τριαντόπουλου. Έρχεται, έναν χρόνο μετά ο Αν. Υπουργός Οικονομίας κ. Παπαθανάσης γιατί στον ανασχηματισμό οι αρμοδιότητες του Υπουργείου Ανάπτυξης μεταφερθήκανε στο Υπουργείο Οικονομίας και βγάζει μία νέα απόφαση, υποτίθεται για να μετακινήσει τα χρονοδιαγράμματα στην οποία προσθέτει μία φράση που δεν υπήρχε στην αρχική. Και λέει ότι λαμβάνοντας υπόψη ότι ό,τι συνέβη, έγινε μετά από πρωτοβουλία και μετά από εντολές της ΠΕ Λάρισας , της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Λάρισας τότε δίνουμε την εντολή για την εκταμίευση. Αυτό που θέλει να μας πει στην πραγματικότητα και αυτό που λέει ο υπουργός και είναι πολιτικά γελοίο είναι ότι σε μια συνεδρίαση του Συντονιστικού η Περιφέρεια έδωσε εντολές στον εαυτό της, η Πολιτική προστασία έδωσε εντολή στη Διεύθυνση τεχνικών έργων και χρειαζόταν να κάνουν και συνεδρίαση του Συντονιστικού για να επικοινωνήσουν οι δύο υπηρεσίες», υποστήριξε ο κ. Κοττάκης.
Συνέχισε δε, λέγοντας ότι «ο Αν. Υπουργός σε μια απόφαση περιγράφει τους όρους για την εκταμίευση των χρημάτων για τις εταιρείες που πήγαν εκεί και μάζεψαν τα τρένα, τρία βαγόνια εκ των οποίων έχουν κάνει φτερά. Μέσα στο αιτιολογικό βάζει αυτά που λέει ο κ. Τριαντόπουλος, χωρίς να λέει το όνομα κ. Τριαντόπουλος. Λέει αυτό που λέει η κυβέρνηση ότι τις εντολές τις έδωσε ο Αγοραστός» και συμπληρώνει ότι η απόφαση αυτή υπεγράφη στις 12 Ιανουαρίου 2024 , αναρτήθηκε στο διαδίκτυο κάποιες εβδομάδες μετά και σήμερα … είναι εξαφανισμένη, ενώ λίγες ημέρες μετά την εξαφάνιση αυτή ασκήθηκε ποινική δίωξη στον κ. Αγοραστό.
«Δηλαδή αφού τον έχουν τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί και λένε ότι σε ένα δημόσιο έγγραφο ότι εσύ έδωσες εντολές μετά του ασκήθηκε η δίωξη», σχολίασε ο ίδιος.
Αναφερόμενος δε στο πρόσωπο του κ. Τριαντόπουλου, ο κ. Κοττάκης εξέφρασε και την εντύπωσή του για τον χειρισμό αυτό των κατηγοριών που δέχεται λέγοντας ότι «αυτό που μου κάνει εξαιρετική εντύπωση για τον κ. Τριαντόπουλο είναι ότι όταν του έθεσε για πρώτη φορά ο κ. Βελόπουλος το θέμα της απορίας που σερνόταν, εάν δηλαδή έχει δώσει εντολή, έδωσε μία απάντηση τριών γραμμών και επίσης έπρεπε να γίνει ο κακός χαμός για να βγει να απαντήσει σε μια ερώτηση της Ελληνικής λύσης του κ. Μπούμπα και να πει αυτά που είπε, προσπαθώντας να τα φορτώσει στον συντονιστή της Πυροσβεστικής κ. Φαλάρα ο οποίος αμέσως τον διέψευσε.
Ο κ. Τριαντόπουλος για μένα διαβίβασε την εντολή , δεν είναι δική του απόφαση. Ήταν υφυπουργός παρά τoν Πρωθυπουργώ και δεν είχε αρμοδιότητα να πάρει τέτοια απόφαση εκ του νόμου. Χωριό που φαίνεται λοιπόν κολαούζο δεν θέλει», τόνισε ο κ. Κοττάκης δείχνοντας ουσιαστικά τον κ. Τριαντόπουλο ως «μεταφορέα» της εντολής από την Κυβέρνηση, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι δεν πιστεύει ότι ο κ. Τριαντόπουλος έδωσε από μόνος του αυτή την εντολή.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.