Η νέα πραγματικότητα στην υποδοχή τουριστών – Τι θα ισχύει από 15 Ιουνίου

Ανοίγουν τα σύνορα της Ελλάδας

Από τις 15 Ιουνίου, ανοίγουν τα σύνορα της Ελλάδα για αεροπορικές πτήσεις προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη από 29 χώρες.

Η λίστα με τις 29 χώρες, διαμορφώθηκε ύστερα από μελέτη του επιδημιολογικού προφίλ των χωρών προέλευσης των τουριστών και αφού ελήφθησαν υπόψη οι χθεσινές ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA), καθώς και η σχετική εισήγηση της Eπιτροπής Λοιμωξιολόγων.

H λίστα, η οποία θα διευρυνθεί με αφετηρία την 1η Ιουλίου θα ανακοινωθεί εγκαίρως. Σε κάθε περίπτωση, η επιδημιολογική παρακολούθηση και αξιολόγηση θα είναι συνεχής.

Αναλυτικά η λίστα των χωρών είναι η ακόλουθη:

Αλβανία
Αυστραλία
Αυστρία
Βόρεια Μακεδονία
Βουλγαρία
Γερμανία
Δανία
Ελβετία
Εσθονία
Ιαπωνία
Ισραήλ
Κίνα
Κροατία
Κύπρος
Λετονία
Λίβανος
Λιθουανία
Μάλτα
Μαυροβούνιο
Νέα Ζηλανδία
Νορβηγία
Νότια Κορέα
Ουγγαρία
Ρουμανία
Σερβία
Σλοβακία
Σλοβενία
Τσεχία
Φινλανδία
Διευκρινίσεις από το ΥΠΕΞ

Με ανακοίνωσή του με τίτλο «η Ελλάδα καλωσορίζει τον κόσμο», το υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει για τις φάσεις σταδιακής άρσης των περιορισμών στα σύνορα και τις πτήσεις και έχει απαντήσεις σε ένα ερωτηματολόγιο που προσπαθεί να εξηγήσει τους κανόνες για τη νέα πραγματικότητα όσον αφορά την υποδοχή των τουριστών.

Συγκεκριμένα διευκρινίζει πως μέχρι τις 15 Ιουνίου εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας πως όλοι οι επισκέπτες, ανεξαρτήτως εθνικότητας, ακόμη και οι Έλληνες που έρχονται από το εξωτερικό, πρέπει να κάνουν τεστ και αν αυτό είναι αρνητικό οφείλουν να μείνουν σε αυτοπεριορισμό για επτά ημέρες. Εάν είναι θετικοί, οφείλουν να μείνουν σε υποχρεωτική καραντίνα για 14 ημέρες.

Από τις 15 Ιουνίου η μέθοδος αυτή του υποχρεωτικού τεστ και καραντίνας θα εξακολουθήσει για τους πολίτες που έρχονται από χώρες με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού, όπως αξιολογούνται από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια (EASA). Η λίστα ενημερώνεται διαρκώς και οι ταξιδιώτες πρέπει να ελέγχουν πριν ταξιδέψουν. Όλοι οι άλλοι ταξιδιώτες θα εισέλθουν χωρίς περιορισμούς και ενδέχεται να υποβληθούν σε δειγματοληπτικά τεστ κατά την άφιξή τους.

Το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ακόμη ότι στην επόμενη φάση, από την 1η Ιουλίου, όλοι οι ταξιδιώτες θα υποβάλλονται πλέον μόνο σε δειγματοληπτικά τεστ κατά την άφιξή τους. Πρόσθετοι περιορισμοί όσον αφορά ορισμένες χώρες θα ανακοινωθούν αργότερα.

Σημειώνεται ακόμη ότι οι ίδιοι κανόνες ισχύουν είτε το ταξίδι γίνεται με απευθείας πτήση είτε με ανταπόκριση.

Οι δύο φάσεις
Παράλληλα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, με σειρά αεροπορικών οδηγιών (notams), ενημερώνει το επιβατικό κοινό για τις απαγορεύσεις που ισχύουν στις αεροπορικές μετακινήσεις και εντάσσονται στα μέτρα πρόληψης κατά του Covid-19 και ειδικότερα για το τι ισχύει με την υποχρεωτική προληπτική καραντίνα.

Συγκεκριμένα, παρατείνεται έως την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59 το μέτρο της υποχρεωτικής προληπτικής καραντίνας για επιβάτες όλων των εθνικοτήτων που φτάνουν στην χώρα μας από το σύνολο των διεθνών προορισμών αλλά χωρίζεται σε δύο φάσεις, μια για το 1ο δεκαπενθήμερο και μια φάση «γέφυρα» για το 2ο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Σε πρώτη φάση, μέχρι τις 14 Ιουνίου 2020 τα μεσάνυχτα εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας πως όλοι οι επιβάτες υποχρεωτικά, ακόμη και οι Έλληνες που έρχονται από το εξωτερικό, πρέπει να κάνουν τεστ και αν αυτό είναι αρνητικό οφείλουν να μείνουν σε αυτοπεριορισμό (καραντίνα) για επτά ημέρες. Εάν είναι θετικοί, οφείλουν να μείνουν σε υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για 14 ημέρες.

Σε δεύτερη φάση από την Δευτέρα 15 Ιουνίου η μέθοδος αυτή του υποχρεωτικού τεστ και καραντίνας θα εξακολουθήσει να γίνεται για τους επιβάτες που έρχονται από χώρες με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης του Covid-19, όπως αξιολογούνται από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια (EASA). Η λίστα ανανεώνεται διαρκώς και οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι ενημερωμένοι πριν ταξιδέψουν καθώς αν αρνηθούν το τεστ δεν θα γίνονται δεκτοί στο αεροδρόμιο άφιξης. Όλοι οι άλλοι πολίτες θα γίνονται δεκτοί χωρίς περιορισμούς, ενδέχεται όμως να υποβληθούν σε δειγματοληπτικά τεστ κατά την άφιξή τους, καθώς από όλες τις πτήσεις ένας συγκεκριμένος αριθμός επιβατών θα κάνει το τεστ.

Από τους περιορισμούς λόγω του Covid-19 εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες επιβατών:

Επιβάτες πτήσεων διαμετακόμισης, (Passengers in transit).
Όλα τα πληρώματα αεροσκαφών, (Flight Crew).
Επιβάτες κρατικών πτήσεων, (State Flights).
Επιβάτες πτήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, (Sanitary Flights).
Επιβάτες πτήσεων ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος, (Humanitarian Flights).
Επιβάτες πτήσεων που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση, (Emergency Flights).
Επιβάτες στρατιωτικών πτήσεων, (Military Flights).
Επιβάτες εμπορευματικών πτήσεων ( Cargo Flights).
Eπιβάτες πτήσεων της Frontex

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.