Η πληρωμή των νέων εμβόλιμων συντάξεων αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα

φωτογραφια αρχείου
Ο ΕΦΚΑ κατέβαλε το ποσό του 1,439 δις ευρώ για την πληρωμή 183.430 νέων συνταξιοδοτικών παροχών

Μέσα σε δέκα μήνες, δηλαδή στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2017 ο ΕΦΚΑ κατέβαλε το ποσό του 1,439 δις ευρώ για την πληρωμή 183.430 νέων συνταξιοδοτικών παροχών (κύριες, επικουρικές και εφάπαξ). Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με τα οποία από αύριο θα αρχίσουν να πιστώνονται και οι λογαριασμοί επιπλέον 4.193 δικαιούχων που αφορούν στην εμβόλιμη πληρωμή των αντίστοιχων νέων κύριων συντάξεων ύψους 12,651 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι η πληρωμή των νέων εμβόλιμων συντάξεων αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα και εντάσσεται στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Στο ίδιο πλαίσιο, εμβόλιμες πληρωμές νέων συνταξιοδοτικών παροχών θα πραγματοποιηθούν και το επόμενο διάστημα.
Συνολικά από την εκκαθάριση των αιτήσεων που έχει γίνει μέχρι σήμερα από την αρχή του έτους, εκτός από τις εγκριτικές αποφάσεις υπήρξε και ένας αριθμός περίπου 25.000 απορριπτικών αποφάσεων, δηλαδή αιτήσεων οι οποίες απορρίφθηκαν επειδή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Αυτός ο αριθμός των αιτήσεων δημιούργησε πρόσθετα προβλήματα στους ρυθμούς διεκπεραίωσης, καθώς δεκάδες υπάλληλοι του ΕΦΚΑ ασχολήθηκαν με υποθέσεις ασφαλισμένων οι οποίοι τελικά δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης οι 183.430 αιτήσεις συνταξιοδοτικών παροχών που εγκρίθηκαν από την αρχή του έτους αφορούν αναλυτικά σε:
– 88.324 οριστικές νέες κύριες συντάξεις και 38.220 προσωρινές συντάξεις συνολικού ύψους 810 εκατ. ευρώ, μαζί με τα αναδρομικά.
– 38.086 νέες επικουρικές συντάξεις, συνολικού ύψους 228,5 εκατ. ευρώ, μαζί με τα αναδρομικά.
– 18.800 νέα εφάπαξ, συνολικού ύψους 400,4 εκατ. ευρώ.
Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου εργάστηκαν περίπου 350 υπάλληλοι του ΕΦΚΑ σε 45 από τα 82 υποκαταστήματα που είναι αρμόδια για την έκδοση συντάξεων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του ΕΦΚΑ εγκρίθηκαν συνολικά 282 νέες συντάξεις, οι οποίες θα μπουν στο σύστημα ΔΙΑΣ την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου προκειμένου οι νέοι δικαιούχοι να εισπράξουν τα χρήματα των συντάξεων τους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης του ΕΦΚΑ, η εκκαθάριση και αποπληρωμή των εκκρεμών αιτήσεων των συνταξιοδοτικών παροχών θα επιταχυνθεί το αμέσως επόμενο διάστημα έτσι ώστε να παραμείνει εντός του χρονοδιαγράμματος που συμφωνήθηκε με τους πιστωτές ο σχεδιασμός αποπληρωμής του συνόλου των εκκρεμοτήτων.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ταχύτερη εκκαθάριση όλων των συνταξιοδοτικών παροχών που εκκρεμούν. Αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα, σωρεύοντας εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης και επαναλαμβάνουν μονότονα ψεύδη περί «στάσης πληρωμών» και «πλασματικών πλεονασμάτων» του ΕΦΚΑ, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να εκτίθενται».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.