Ι.Σ.Μ.: Λόγω μη εμβολιασμών η έξαρση της ιλαράς!

Επικίνδυνες χαρακτηρίζει τις απόψεις του αντιεμβολιαστικού κινήματος, ο πρόεδρος Ευθ. Τσάμης

Στο γεγονός ότι λόγω των μη εμβολιασμών, εξαιτίας των επικίνδυνων απόψεων του αντιεμβολιαστικού κινήματος ή από αμέλεια, παρουσιάζεται έξαρση στην ιλαρά, ένα λοιμώδη νόσημα που είχε καταπολεμηθεί, τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, που επισημαίνει ότι τα εμβόλια είναι δωρεάν και επιβάλλεται να εμβολιαστούν τα παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι για να μην κινδυνεύουν.
Ο Ευθύμιος Τσάμης πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας μίλησε στο «Ράδιο Ένα» και τόνισε ότι οι γιατροί είχαν προβλέψει και αντιδρούσαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα για το επικίνδυνο αντιεμβολιαστικό κίνημα, «αλλά δυστυχώς άνθρωποι άκουσαν τις απόψεις του κινήματος αυτού και δεν εμβολίασαν τα παιδιά τους ή δεν το έκαναν από αμέλεια ή από άποψη κόστους».
Όπως είπε, τα εμβόλια για την ιλαρά και όλα τα λοιμώδη νοσήματα, όπως και τα περισσότερα εμβόλια που προβλέπονται για τα παιδιά και για τους μεγάλους είναι δωρεάν, διότι είναι μέσα στο πρόγραμμα του εθνικού εμβολιασμού.
Λόγω του μη εμβολιασμού, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, παιδιά και μεγαλύτεροι άνθρωποι, δεν έχουν ανοσία σε λοιμώδη νοσήματα, όπως την ιλαρά, με αποτέλεσμα να υπάρχει έξαρση των περιστατικών ιλαράς, σε πρώτη φάση. Στη χώρα μας και σε διάστημα 3-4 μηνών το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει καταγράψει περίπου 150 περιστατικά ιλαράς, ενώ τα προηγούμενα χρόνια καταγραφόταν δύο με τρία περιστατικά.

Ευθύνη απέναντι στα παιδιά
Σύμφωνα με τον κ. Τσάμη, η ιλαρά είναι ασθένεια, που σε μεγάλο βαθμό την περνάει κάποιος που κολλάει, αλλά υπάρχει και ταλαιπωρία ειδικά των παιδιών, ενώ μπορεί να υπάρξουν και επιπλοκές, αλλά και θάνατοι.
«Δεν πρέπει να είμαστε αμελείς σ’ αυτό το φαινόμενο. Πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς ότι έχουν τεράστια ευθύνη και απέναντι στα παιδιά τους, δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν ελαφρά το θέμα και το κυριότερο είναι να μην ακούν τους αντιεμβολιαστικούς κύκλους», δήλωσε ο κ. Τσάμης. Όπως είπε, οι γονείς πρέπει να εμβολιάζουν τα παιδιά τους, γιατί πρέπει να είναι προφυλαγμένα, αλλά προφυλάσσονται και οι ίδιοι, διότι πολλοί από τους μεγάλους δεν πέρασαν την ιλαρά ή δεν εμβολιάστηκαν και αν την περάσει το παιδί τους, θα κολλήσουν και οι ίδιοι.

Πιο δύσκολα για τους μεγάλους
Ο πρόεδρος του ΙΣΜ τόνισε ότι πολλά από τα λοιμώδη νοσήματα, όπως ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα ή ανεμοβλογιά, μπορεί τα παιδιά να περάσουν πιο ελαφρά, στους μεγαλύτερους όμως είναι πολύ πιο έντονα τα συμπτώματα και δυσκολότερες οι καταστάσεις.
Τα πρώτα συμπτώματα της ιλαράς είναι ο πυρετός που φθάνει 38-39 βαθμούς, θυμίζουν απλή ίωση, αλλά είναι έντονα και στη συνέχεια εμφανίζεται το εξάνθημα που συνήθως ξεκινάει από το πρόσωπο και επεκτείνεται σε όλο το σώμα.
Αν κάποιος εμφανίσει τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει να απευθυνθεί στον γιατρό για να εκτιμήσει την κατάσταση, είπε ο πρόεδρος των γιατρών, που πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει φάρμακο για την ιλαρά, τα αντιβιοτικά δεν κάνουν τίποτα, αλλά ο ασθενής πρέπει να είναι σε ένα πρόγραμμα παρακολούθησης με αντιπυρετικά, ξεκούραση, ανάλογη διατροφή, αλλά να είναι σε κατάσταση επιφυλακής, διότι αν δεν υποχωρεί ο πυρετός ή εμφανιστούν πιο σοβαρά συμπτώματα (λήθαργος, πονοκέφαλοι, πόνος στα αυτιά ή καρδιολογικά προβλήματα), υπάρχει το ενδεχόμενο να απαιτηθεί ακόμη και νοσηλεία στο Νοσοκομείο.

Χάνεται το ανοσολογικό δίκτυο
«Ενώ είχαμε καταστήσει ένα πολύ καλό ανοσολογικό δίκτυο του πληθυσμού, τώρα μ’ αυτές τις νοοτροπίες και τις λογικές, το χάνουμε», δήλωσε ο Ευθύμης Τσάμης.
Αναφερόμενος στις απόψεις του αντιεμβολιαστικού κινήματος, ο πρόεδρος των γιατρών τόνισε ότι στο πλαίσιο της παγκόσμιας συνωμοσιολογίας, έχει αναπτυχθεί η λογική ότι τα εμβόλια τα κάνουν κάποιες εταιρίες για να βγάλουν χρήματα, ενώ μπορεί να μας «φυτεύουν» τσιπ στον οργανισμό για να μας παρακολουθούν!
«Επειδή αυτές οι φωνές είναι άκρως επικίνδυνες και από τη στιγμή που υπάρχουν δείγματα εξαφάνισης λοιμωδών ασθενειών όπως η ευλογιά το 1981 και άλλες που επέφεραν χιλιάδες θανάτους, εμφανίστηκαν κάποιοι που αναπτύσσουν ολόκληρη θεωρία και δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι που τους ακούνε. Από την άλλη πλευρά, η κατάσταση που ζούμε, επηρεάζει πολλές φορές και τη συμπεριφορά μας και είμαστε αμελείς σε υποχρεώσεις προς τα παιδιά μας, είτε νομίζουμε ότι αυτό θα μας κοστίσει», δήλωσε ο κ. Τσάμης, που επανέλαβε ότι τα εμβόλια αγοράζονται και γίνονται δωρεάν στο ΠΕΔΥ ή στο Νοσοκομείο.
Ο λόγος που το λένε αυτό οι γιατροί δεν είναι συντεχνιακός, ανέφερε, αλλά ως θεσμικός φορέας για να προφυλάξει και να επιστήσει την προσοχή των πολιτών σε θέματα δημόσιας υγείας.
Ο πρόεδρος των γιατρών επισήμανε ότι ο εμβολιασμός συμβάλει στην ανοσία αγέλης, που σημαίνει ότι όσο περισσότεροι άνθρωποι είναι εμβολιασμένοι για τη γρίπη και λοιμώδη νοσήματα, που είναι ασπίδα και σε περίπτωση που εμφανιστεί μια νόσος δεν μεταδίδεται εύκολα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.