«Η σχέση της Ελλάδας με την Γερμανία μια … σχέση εξάρτησης εκ μέρους μας»

Σύμφωνα με τον Γ. Χαρβαλιά δημοσιογράφο και πολιτικό αναλυτή, που μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ

«Γιαβόλ! Αίμα, λήθη και υποτέλεια», τιτλοφορείται το βιβλίο του Γιώργου Χαρβαλιά γνωστού δημοσιογράφου και πολιτικού αναλυτή, που μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, για τη δουλειά του. Το βιβλίο, το οποίο προλογίζει ο πρώην Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, βασίζεται σε δευτερογενή έρευνα Γερμανών, ερευνητών και δημοσιογράφων, καθώς Αμερικανοί και Βρετανοί και εσχάτως Έλληνες νεαροί Πανεπιστημιακοί, που ασχολήθηκαν με τη ζήτημα, ανέσυραν τα αρχεία.
Ο κ. Χαρβαλιάς εξειδικευμένος σε θέματα γεωστρατηγικής, γνωστοποιεί, μια σύνοψη των ερευνών και μπορεί να βγάλει ο καθένας, συμπέρασμα με μια πιο γρήγορη ιστορική αναβύθιση σε ένα βιβλίο 450 σελίδων (εκδόσεις ΠΕΔΙΟ), από τις οποίες οι 80 σελίδες, είναι φωτογραφίες, από την κατοχή μέχρι εκείνη την εποχή.
Το 1945, τα όνειρα της ναζιστικής Γερμανίας για παγκόσμια κυριαρχία ναυάγησαν οριστικά. Εγκατέλειψε όμως το Βερολίνο τις βλέψεις για επιβολή στην Ευρώπη; Ο Γιώργος Χαρβαλιάς καταρρίπτει με εντυπωσιακή τεκμηρίωση τους δημοφιλείς αστικούς μύθους που έχουν χτιστεί γύρω από το σημερινό πρόσωπο της «καλής» δημοκρατικής Γερμανίας. Και όπως επισημαίνεται, «αναδεικνύει έξοχα την ελληνική περίπτωση, φωτίζοντας τις αθέατες όψεις του δωσιλογισμού και της υποτέλειας, που φτάνουν μέχρι τις μέρες μας. Πάνω απ’ όλα όμως προτάσσει την οφειλή. Το υλικό χρέος για τη βιβλική καταστροφή της χώρας στην Κατοχή, που επιμένουν να μην αποδίδουν οι Γερμανοί, και το ηθικό χρέος των ελληνικών κυβερνήσεων, που αποφεύγουν να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα…»

«Αποτυπώνεται η στάση των μεταπολεμικών
ελληνικών κυβερνήσεων απέναντι στη Γερμανία»

Όπως είπε το «Γιαβόλ», (Jawohl), είναι ισότιμο με το διατάξτε και με το Yes Sir, το οποίο πολύ φοβάται ότι σε μια λέξη αποτυπώνει τη στάση των μεταπολεμικών ελληνικών κυβερνήσεων, απέναντι σε μια Γερμανία, η οποία συνεχώς απαιτούσε, με το «τυράκι» μιας οικονομικής βοήθειας, προς την καθημαγμένη από την Γερμανική κατοχή και τον εμφύλιο πόλεμο Ελλάδα, που εν πολλοίς ήταν απόρροια της Γερμανικής κατοχής και της γερμανικής προπαγανδιστικής επιδίωξης.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρβαλιά, βρεθήκαμε μετά τον πόλεμο στην ουσία ως ένα κράτος διαλυμένο, ένα κράτος επαίτης, να εξαρτώμεθα από τη Γερμανία, από την οποία εξαρτώμεθα σε μεγάλο βαθμό και σήμερα με τα μνημόνια, κάτι που έγινε με γερμανική πίεση, γιατί είχαν το μεγαλύτερο μερίδιο Ελληνικών ομολόγων στις δικές τους τράπεζες.
Όπως είπε, αυτό που δεν γνώριζε, ήταν η υποχωρητικότητα των μεταπολεμικών Ελληνικών κυβερνήσεων σε διάφορες γερμανικές αξιώσεις.

«Οι γερμανοί άρχισαν να απαιτούν πίσω διάφορα…»

«Πάρα πολύ γρήγορα αποκαταστήσαμε τις Ελληνογερμανικές σχέσεις το 1953, σε χρόνο ρεκόρ πριν τις ΗΠΑ, οπότε και οι γερμανοί άρχισαν να απαιτούν πίσω διάφορα, όπως το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, που είχαμε κατάσχει και ήταν «φωλιά» των Ναζί στην Κατοχή, τα εμπορικά σήματα, ενώ στη συνέχεια πίεζαν με τρόπο πολύ άκομψο, για την έκδοση εγκληματιών πολέμου. Δηλαδή η Ομοσπονδιακή Δυτική Γερμανία του Αντενάουερ, ζητούσε πίσω ως Γερμανούς πολίτες του εγκληματίες πολέμου, περίπου 12 που είχαν συλληφθεί στην Ελλάδα, από τους οποίους οι τρεις πρώτοι, λόγω της φόρτισης της ατμόσφαιρας της περιόδου εκτελέστηκαν και οι υπόλοιποι επεστράφησαν στην Γερμανία», τόνισε ο συγγραφέας του βιβλίου.

«Μια σχέση εξάρτησης
εκ μέρους της χώρας μας»

Ο κ. Χαρβαλιάς τόνισε ότι η σχέση της χώρας μας με την Γερμανία σήμερα, είναι μια σχέση εξάρτησης εκ μέρους της χώρας μας, τόσο σε επίπεδο εισαγωγών, ενώ υπάρχει και ένα στοιχείο διείσδυσης στην Ελλάδα μέσω εκμαυλισμού, όπως στην περίπτωση της Siemens, που ξεκινάει από την περίοδο του μεσοπολέμου και καταλήγει στις μέρες μας, δηλαδή υπάρχει διαχρονικά μια μέθοδος εκμαυλισμού πολιτικών και ανώτατων κρατικών λειτουργών, προς επιδίωξη γερμανικών επιχειρηματικών οικονομικών συμφερόντων.
Για το «κατοχικό δάνειο» υπάρχει σύμβαση
Όσον αφορά στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ο γνωστός δημοσιογράφος και αναλυτής, είπε ότι ευτυχώς μέχρι τώρα δεν υπάρχει κυβέρνηση που να έχει παραιτηθεί από αυτές τις αξιώσεις, από την άλλη πλευρά όμως, δεν υπάρχει κυβέρνηση που να διεκδικεί αυτές τις έννομες αξιώσεις του Ελληνικού κράτους απέναντι στην Γερμανία, που είναι και συμβασιοποιημένες, καθώς η Ελλάδα έχει μια διαφορά με τους υπόλοιπους, έχει το λεγόμενο κατοχικό δάνειο, για το οποίο υπάρχει σύμβαση και είναι πολύ μαχητό σε νομικούς όρους, σε σχέση με το γενικότερο πλέγμα επανορθώσεων. Όπως είπε θα έπρεπε κάθε κυβέρνηση με νομικό τρόπο, ούτε καν διπλωματικό, να έχει ξεκινήσει ήδη να διεκδικήσει, αλλά το αποφεύγει το ζήτημα επιμελώς.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.