Η Tesla στήνει HUB στην Ελλάδα με έδρα στον “Δημόκριτο”

Σημαντικό ρόλο στην απόφαση έπαιξε ο Έλληνας επικεφαλής σχεδιασμού της εταιρίας Κωστής Λάσκαρης

Με μια επιχειρηματική κίνηση η οποία αναμένεται να έχει τεράστια οφέλη για την ελληνική οικονομία προχώρησε ο αμερικανικός γίγαντας αυτοκινήτων, έρευνας και τεχνολογίας TESLA του Elon Musk. Η αμερικανική πολυεθνική μέσω θυγατρικής της στην Ολλανδία προχώρησε στην σύσταση ελληνικής εταιρίας της Tesla Greece. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του mononews.gr η νέα εταιρία μόλις χθες εμφανίστηκε στο ΓΕΜΗ και πήρε ΑΦΜ. Για την ακρίβεια η Tesla Greece ιδρύθηκε από την Tesla Motors Netherlands B.V. (μέτοχος κατά 100% είναι η Tesla Motors, Inc.). Η Tesla Motors Netherlands B.V. ιδρύθηκε το 2013 στην Ολλανδία και παράγει ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η εταιρία αναμένεται σε λίγους μήνες να προχωρήσει στην πρόσληψη καταρχήν 50 εξειδικευμένων στελεχών στον χώρο της έρευνας και της τεχνολογίας (R&D). Σε πρώτη φάση θα δημιουργηθεί HUB το οποίο θα εγκατασταθεί στον Δημόκριτο στην ΑΘΗΝΑ. Σε δεύτερη φάση η εταιρεία θα ασχοληθεί με την ενέργεια.

Οι άνθρωποι της Tesla πριν αποφασίσουν να ιδρύσουν εταιρία στην Ελλάδα έβαλαν στο μικροσκόπιο και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως οι Έλληνες σύμβουλοι της εταιρίας κινήθηκαν με ταχύτητα και έπεισαν την πολυεθνική να επιλέξει την Ελλάδα για την δημιουργία του HUB. Γνώστης της υπόθεσης ήταν από την αρχή και ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, ενώ σημαντικό ρόλο στην απόφαση της εταιρίας έπαιξε ο Έλληνας σχεδιαστής Κωστής Λάσκαρης, ο οποίος σε ανάρτησή του στο προσωπικό του προφιλ στο facebook χθες Παρασκευή δίπλα στην φωτογραφία του με ένα αυτοκίνητο Tesla έγραψε “It’s happening” δηλαδή “συμβαίνει”.

Είναι δεδομένο ότι αυτή η εξέλιξη αναμένεται να λάβει μεγάλη δημοσιότητα καθώς η TESLA στην Ευρώπη διαθέτει 3 HUB. Τα δυο βρίσκονται στην Ολλανδία και ένα στην Γερμανία. Πέραν των φιλόδοξων σχεδίων για τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα Tesla ο 46χρονος επικεφαλής της εταιρίας Elon Musk έχει ιδρύσει αρκετές εταιρείες που επικεντρώνονται στην καινοτομία, όπως η κατασκευάστρια διαστημικών πυραύλων Space X και η The Boring Company για την κατασκευή τούνελ και δρόμων. Επίσης η εταιρεία ασχολείται με την αποθήκευση ενέργειας και τα φωτοβολταϊκά.

Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Λάσκαρης;

Ο Κωνσταντίνος Λάσκαρης είναι ο επικεφαλής αυτοκινητιστικού σχεδιασμού της νούμερο ένα εταιρείας στο χώρο της ηλεκτρικής αυτοκίνησης, Tesla.

Από το 2012, o Κωνσταντίνος Λάσκαρης είναι ο επικεφαλής σχεδιασμού της Tesla Motors στη Silicon Valley. Κύρια αρμοδιότητά του είναι η εφαρμογή νέων τεχνολογιών για τη δημιουργία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων του μέλλοντος.

Παράλληλα, είναι υπεύθυνος για τον ηλεκτρομηχανικό σχεδιασμό και τη βελτιστοποίηση των υφιστάμενων και των μελλοντικών κινητήρων της εταιρείας, ενώ το περιοδικό Charged EVs που ειδικεύεται στα ηλεκτρικά οχήματα τον αποκαλεί «γκουρού των κινητήρων της Tesla».

Ο Κωνσταντίνος Λάσκαρης πήρε το 2002 το πτυχίο του από τη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου στην Αθήνα και συνέχισε τις σπουδές του κάνοντας το μεταπτυχιακό του στο Imperial College, το οποίο ολοκλήρωσε το 2004. Εργάστηκε για τρία χρόνια στην Ελλάδα ως μηχανικός και το 2007 επέστρεψε στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο για να κάνει το διδακτορικό του πάνω στα ηλεκτρικά συστήματα μηχανικής υψηλής απόδοσης.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την προσαρμογή και μοντελοποίηση σύγχρονων μαγνητικών κινητήρων, κινητήρων επαγωγής και σύγχρονων κινητήρων χρησιμοποιώντας τη μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων, καθώς και την ανάπτυξη μεθόδων πολυκριτηριακής βελτιστοποίησης χρησιμοποιώντας υπερυπολογιστές.

Από το 2008 έως το 2011 ήταν επικεφαλής και συνιδρυτής της ομάδας «Προμηθέας» του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Επρόκειτο για μια ομάδα που αποτελείτο κυρίως από προπτυχιακούς φοιτητές λάμβανε μέρος σε διαγωνισμούς οικονομίας καυσίμων με το πρωτότυπο ηλεκτρικό όχημα «Πυρφόρος». Η ομάδα «Προμηθέας» έσπασε οκτώ φορές το ρεκόρ στην Ελλάδα και πήρε την 7η θέση στην Ευρώπη με τον «Πυρφόρο» να ταξιδεύει με 360 χιλιόμετρα / kWh.

Ο Κωνσταντίνος Λάσκαρης έχει εργαστεί επίσης στον τομέα της εκπαίδευσης, ως εργαστηριακός συνεργάτης του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Εκπαίδευσης στον Πειραιά ασχολούμενος με τη διδασκαλία της επιστήμης των ηλεκτρικών κινητήρων σε προπτυχιακούς φοιτητές.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.