Οι τρεις προτάσεις μου στην Κυβέρνηση

Νερό, λιγότερους φόρους και κτηνοτροφία που θα συζητηθούν σε σύσκεψη στην Αθήνα

Τρία ζητήματα έθεσε στη συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου και στελέχη του υπουργείου, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βόλου Νικήτας Πρίντζος, που πήγε στη Λάρισα για το σκοπό αυτό. Πρόκειται για το ζήτημα του νερού, της μείωσης της φορολογίας και το θέμα της κτηνοτροφίας. Μάλιστα ο αντιπρόεδρος, του γνωστοποίησε ότι θα γίνει μεγάλη συζήτηση στο γραφείο του εντός του μήνα με τη συμμετοχή μερικών εκπροσώπων φορέων της χώρας και εξέφρασε την ελπίδα ότι ίσως μπορεί κάτι θετικό να βγει, ώστε να δούμε σ’ αυτό τον τόπο τι γεωργία και τι κτηνοτροφία θέλουμε.
Ο κ. Πρίντζος μίλησε στο «Ράδιο Ένα» και τον Γ. Καρεκλίδη και είπε ότι κλήθηκε στη Λάρισα με 10 ακόμη εκπροσώπους του Θεσσαλικού χώρου σε κλειστή σύσκεψη υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού, του γενικού γραμματέα και στελεχών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Αρχικά, τόνισε, έγινε συζήτηση για τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση και την ανάπτυξη στο Θεσσαλικό χώρο, στη συνέχεια ετέθησαν από τους φορείς τα αιτήματα και έγιναν προτάσεις, για το τι πρέπει να γίνει.
Ο Νικήτας Πρίντζος επισήμανε ότι ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται ίσως σε μεγαλύτερη κρίση απ’ ότι βρίσκονται οι υπόλοιπες κοινωνικές τάξεις και τόνισε ότι τα πολιτικά κόμματα, πρέπει να ενσκήψουν στο πρόβλημα, να γίνει συζήτηση και να καθοριστεί ο στρατηγικός στόχος, διότι αν αυτή τη στιγμή που – ίσως είναι και η τελευταία ευκαιρία – δεν κατορθώσουμε να δημιουργήσουμε όλες αυτές τις προϋποθέσεις στον αγροτικό τομέα, που είναι από τους κύριους πυλώνες της οικονομίας, τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα και θα οδηγηθούμε σε μια άσχημη κατάσταση, που δεν θα είναι αναστρέψιμη.

Τρία τα αιτήματα
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου, δια του προέδρου του, έθεσε υπόψη του αντιπροέδρου, του υπουργού και των στελεχών του υπουργείου, τρία μόνο θέματα, από τα δεκάδες που υπάρχουν και πάνω στα οποία στηρίζεται όλο το οικοδόμημα της αγροτικής οικονομίας.
«Το πρώτο θέμα που έθεσα είναι το νερό, που είναι ο μοχλός ανάπτυξης του αγροτικού τομέα και αν δεν υπάρχει νερό, δεν μπορούμε να μιλάμε για μια ανταγωνιστική γεωργία», τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού. Ο ίδιος υποστήριξε ότι ακόμη και να ολοκληρωθεί το μεγάλο έργο της Κάρλας, θα έχουν όφελος μόνο οι Παρακάρλιες περιοχές και όχι οι περιοχές του Αλμυρού και του οροπεδίου Αερινού – Περίβλεπτου.
Ο κ. Πρίντζος δήλωσε ότι είναι υπέρ της εκτροπής του Αχελώου, για το λόγο ότι έχουν ξοδευτεί τόσα πολλά χρήματα μέχρι σήμερα, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι το πρόβλημα του νερού θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με μικρά φράγματα και με λιμνοδεξαμενές, που θα συγκρατούσαν τα νερά του χειμώνα που σήμερα καταλήγουν στη θάλασσα.
Ο κ. Πρίντζος τόνισε ότι είπε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ότι αν η Πολιτεία μειώσει τη φορολογία στα αγροτικά προϊόντα, θα έχει περισσότερα έσοδα, διότι σήμερα οι πάντες διακινούν τα αγροτικά προϊόντα «μαύρα». Και αυτό διότι η φορολογία είναι μεγάλη, έχει σύνδεση με τις ασφαλιστικές εισφορές και είναι εξουθενωτική για τον αγρότη. Ο πρόεδρος του Α.Σ. Βόλου εκτίμησε ότι από τις 300.000 τ. ελαιόλαδο που θα παραχθούν φέτος η μισή ποσότητα θα πωληθεί μαύρα.

Σύσκεψη εντός του μήνα
Τέλος, ο πρόεδρος των αγροτών του Βόλου έθεσε υπόψη της κυβέρνησης την κτηνοτροφία, που πνέει τα λοίσθια. «Στο τέλος με φώναξε ο κ. αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με τον κ. υπουργό και μου είπανε ότι εντός του μήνα να γίνει αναλυτική συζήτηση στο γραφείο του κ. Δραγασάκη, με τη συμμετοχή μερικών ανθρώπων από τη χώρα, ώστε να βάλουμε κάποια πράγματα σε μια νέα βάση. Ελπίζω και το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό, ότι αν γίνει αυτό ίσως μπορέσουμε να βρούμε μια άκρη, ώστε να δούμε σ’ αυτό τον τόπο τι γεωργία και τι κτηνοτροφία θέλουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πρίντζος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.