Ι. Βαρδακαστάνης: «Απαράδεκτες και αναχρονιστικές οι δηλώσεις Μπέου για τα ΑμεΑ»

Δεν ταιριάζουν με την ιστορία του Βόλου, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ

Ξεκάθαρος και απολύτως ευθύς ήταν ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, που μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, για τις δηλώσεις του Αχ. Μπέου στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, που ζήτησε να μην προσλαμβάνονται στο πράσινο ή στην καθαριότητα, άτομα με αναπηρία ή προβλήματα υγείας. «Οι δηλώσεις του Δημάρχου Βόλου είναι επιεικώς απαράδεκτες, ακραιφνώς αναχρονιστικές και δεν συνάδουν καθόλου με την ιστορία του Βόλου, με την θέση της χώρας στην ΕΕ, δεν ταιριάζουν καθόλου με μία σύγχρονη χώρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρδακαστάνης, συμπληρώνοντας πως ο Δήμαρχος Βόλου είναι παράδειγμα προς αποφυγή.

 

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ υπογράμμισε πως η εργασία δεν είναι κοινωνική μέριμνα. «Εάν ένας Δήμαρχος δεν μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ εργασίας και κοινωνικής μέριμνας είναι a priori κακός Δήμαρχος και προσφέρει κακές υπηρεσίες στον τόπο του και στη χώρα. Γι’ αυτό ζητήσαμε να πάρει σαφή θέση η ΚΕΔΕ και ο πρόεδρός της κ. Παπαστεργίου, ο οποίος κάνει άλλα πράγματα στα Τρίκαλα και να πάρει θέση και η κυβέρνηση γιατί ήταν παρόντες και Υπουργοί. Η σιωπή είναι συνενοχή. Ήταν δηλώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της έναρξης του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ», συνέχισε ο κ. Βαρδακαστάνης.

Υποστήριξε πως η  ΚΕΔΕ έχει υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με την Συνομοσπονδία, και δεν μπορεί να ανέχεται αυτές τις αναχρονιστικές δηλώσεις. Τόνισε πως υπάρχουν Δήμοι της χώρας και Δήμαρχοι που κάνουν εξαιρετική δουλειά γι’ αυτό και η Ομοσπονδία ονοματίζει και δεν αναφέρεται  συλλήβδην.

«Υπάρχουν και Δήμαρχοι σαν τον Δήμαρχο Βόλου που είναι παραδείγματα για απόλυτη αποφυγή. Λυπάμαι που μιλάω έτσι για τον Δήμαρχο Βόλου, έχω βαθύ σεβασμό για την ιστορία της πόλης, αλλά οι δηλώσεις ήταν απαράδεκτες, είναι εντελώς αντισυνταγματικές στο πνεύμα και στο γράμμα, είναι κατά της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, κανονικά θα έπρεπε να εξεταστούν και από την πλευρά της νομοθεσίας για δηλώσεις ρατσιστικού χαρακτήρα. Δεν έχει δε την ευθιξία να βγει να πει ότι έκανα μία καλή διατύπωση και ήθελα να πω κάτι άλλο», επεσήμανε.

Ο κ. Βαρδακαστάνης επεσήμανε πως αυτή η συζήτηση για το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει ένας ανάπηρος είναι ντροπή να γίνεται το 2022 και είπε χαρακτηριστικά «Γιατί ένας κωφός δεν μπορεί να εργαστεί στο πράσινο; Γιατί ένα άτομα με ελαφρά νοητική αναπηρία δεν μπορεί να εργαστεί στο πράσινο ή στην καθαριότητα; Για ποιο λόγο; Μην μπούμε σε αυτή τη λογική, όπως μου έλεγε κάποτε ένας Υπουργός Οικονομικών να βάλουμε όρια στα εισοδηματικά κριτήρια και έλεγα γιατί κι έλεγε ότι μπορεί να έρθει ο κ. Εμφιετζόγλου που είναι σε αμαξίδιο και να πάρει το επίδομα. Αυτό κι αν είναι λαϊκισμός στο απόγειό του!Εγώ είμαι τυφλός και είναι σαν να μου πείτε ότι θα κάνω αίτηση να γίνω οδηγός. Είμαστε σοβαροί; Χρειαζόμαστε τον Δήμαρχο Βόλου να μας πει τι είναι εύλογο και τι δεν είναι; Ας κάτσει πρώτα να μάθει και μετά τα λέμε».

 

Σημείωσε πως οι διακρίσεις στην εργασία σε ΑμεΑ από την αυτοδιοίκηση είναι ελάχιστες και τόνισε πως είναι άλλο η προσωπική γνώμη και άλλο η θεσμική.

« Σε αυτή τη χώρα πρέπει να κάνουμε διαφοροποιήσεις. Άλλο τι θα πει ένας σε μια καφενοκουβέντα κι άλλο τι θα πει όταν έχει μία θεσμική θέση κι ο λόγος του έχει άλλη βαρύτητα και πολιτική και παιδαγωγική», κατέληξε ο ίδιος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.