Η Βολιώτισσα σοπράνο Βασιλική Χάνου μαγεύει τον κόσμο με … τη φωνή της

Με έδρα της πλέον το Μάαστριχτ, ωστόσο, συμμετείχε πρόσφατα στη συναυλία «Όπερα υπό το φως των αστεριών» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου
Συμμετέχοντας στο διεθνούς φήμης μουσικό σύνολο Johan Strauss του Andre Rieu, περιοδεύει σε όλο τον κόσμο!

Με όχημα τη φωνή της η Βολιώτισσα σοπράνο Βασιλική Χάνου μαγεύει τον κόσμο, συμμετέχοντας στο διεθνούς φήμης μουσικό σύνολο Johan Strauss του Andre Rieu. Πρόσφατα βρέθηκε στον Βόλο, όπου συμμετείχε στη συναυλία «Όπερα υπό το φως των αστεριών» στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου και μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για την πορεία της στο κλασσικό τραγούδι και την όπερα αλλά και για τις ευκαιρίες καριέρας στο εξωτερικό.
Η Βασιλική Χάνου ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου σε ηλικία 7 ετών με μουσικό όργανο το όμποε. Ακολούθησε η φοίτησή της στο Μουσικό Σχολείο Βόλου και το 2014 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Αμέσως μετά, ξεκίνησε τις σπουδές της στο κλασσικό τραγούδι ως υψίφωνος στο LUCA School of Arts, στο Λούβεν του Βελγίου, από όπου απέκτησε το πτυχιακό και μεταπτυχιακό της δίπλωμα ως υψίφωνος. Το 2022 απέκτησε και το μεταπτυχιακό της δίπλωμα στην όπερα από το Κονσερβατόριο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία.
Αναφερόμενη στην πρόσφατη συναυλία στο Μουσείο και την προσπάθεια σύγκλισης της όπερας με ένα κοινό μη εξοικειωμένο με αυτή, σημείωσε πως η παράλληλη αφήγηση επεξηγώντας σε κάθε άρια τι λέει η ηρωίδα, οι εικόνες με τα πρωτότυπα σκίτσα και τις ενδυμασίες από κάθε όπερα, που εμφανίστηκαν το 1800 και οι επίσημες αφίσες της εποχής, ιδίως για τις όπερες του Πουτσίνι , έγιναν ο δρόμος κατανόησης αυτού του σημαντικού αλλά δύσκολου καλλιτεχνικού έργου σε όσους παρευρέθηκαν.

«Δεν μπορούσα να φανταστώ κάτι άλλο…»

«Από την οικογένεια μπήκε αυτό το μικρόβιο, ιδίως από την πλευρά του πατέρα μου. Έχουμε μια αγάπη για το τραγούδι παρότι δεν υπήρχε κάποιος που το ακολούθησε επαγγελματικά. Εμένα μου άρεσε από πολύ μικρή, όμως μικρότερη δεν είχα το θάρρος να ακολουθήσω το τραγούδι , γιατί είναι απαιτητικό και ανταγωνιστικό, ήθελα όμως να ακολουθήσω τη μουσική. Γι’ αυτό ξεκίνησα τις σπουδές μου στο Ωδείο, συνέχισα στο Μουσικό Σχολείο. Από εκεί και έπειτα, ήθελα να είναι το επάγγελμά μου η μουσική. Δεν μπορούσα να φανταστώ κάτι άλλο. Το είχα ζήσει από τα 7 μου χρόνια και δεν μπορούσα να φανταστώ να κάνω κάτι άλλο, γι΄ αυτό και συνέχισα με το όμποε και κατέληξα στην πραγματική μου αγάπη, το τραγούδι», είπε χαρακτηριστικά για την πορεία της η νεαρή σολίστ.

«Είναι δύσκολα και απαιτητικά»

Μάλιστα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ήταν συνειδητή η απόφασή της να κάνει το επόμενο βήμα στο εξωτερικό και αυτό έγινε στα 23 της χρόνια.
«Δυστυχώς οι ευκαιρίες στο τραγούδι στην Ελλάδα δεν είναι τόσες όσες στο εξωτερικό, γίνονται πολύ λίγα πράγματα στην κλασσική μουσική κι ακόμη λιγότερα στην όπερα. Δεν έχουμε τόσα θέατρα όπερας όπως στο εξωτερικό, ιδίως στη Γερμανία, που σε κάθε πόλη υπάρχει και μια όπερα», ανέφερε η ίδια, επισημαίνοντας πως κι εκεί τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Είναι δύσκολα και απαιτητικά για μία κοπέλα από άλλη χώρα, που δεν γνωρίζει κανέναν που ξεκινά από το μηδέν, όμως και πάλι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες για καριέρα.
Κι επειδή οι ευκαιρίες καριέρας υπάρχουν, η Βασιλική Χάνου είχε την τύχη να βρεθεί στο Μάαστριχτ, απ’ όπου κατάγεται ο Andre Rieu, της Γιόχαν Στράους Ορχήστρας, όπου παρουσιάζει στο κοινό κλασσικά κομμάτια, όπερα αλλά και μοντέρνα με αποτέλεσμα αυτό το μουσικό κράμα να εντυπωσιάζει το κοινό. Έγινε μέλος της Ορχήστρας τον Ιούλιο και αυτό τον μήνα ξεκινούν οι περιοδείες του σε όλο τον κόσμο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.