Ιάσιμος πλέον ο ένας στους τρεις καρκίνους

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΑΚΟΣ ογκολόγο – ακτινοθεραπευτή Δέσποινα Κατσώχη που μίλησε στο «Ράδιο-Ένα»

Το γεγονός ότι πλέον, ο ένας στους τρεις καρκίνους είναι ιάσιμος, ενώ η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βελτιώσει ακόμη περισσότερο αυτά τα ποσοστά, δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Ράδιο Ένα 102,5» η πρόεδρος της Αστικής μη Κερδοσκοπικής εταιρίας ΑΚΟΣ ογκολόγος- ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη.
Συνομιλώντας με τον Ηλία Κουτσερή, με αφορμή την πρόσφατη εκδήλωση στον Βόλο με τίτλο «Ιστορίες ψυχής, ρόλοι ζωής», στην οποία παρουσιάστηκε και η έκθεση της ΑΚΟΣ με έργα των ασθενών που αποτυπώνουν την εμπειρία τους με τον καρκίνο και συνδυάζονται με τις καλλιτεχνικές φωτογραφίες γιατρών, η κα Κατσώχη, τόνισε ότι «ένας στους τρεις καρκίνους θεραπεύεται και μετατρέπεται σε μια χρόνια νόσο». Αυτό σημαίνει, κάποιες εξάρσεις και μεγάλα διαστήματα ύφεσης και όσο πιο έγκαιρη διάγνωση υπάρχει, τόσο πιο μεγάλα ποσοστά ίασης, μπορούμε να πετύχουμε.
Ο καρκίνος του εντέρου μπορεί να εξαλειφθεί
Η ογκολόγος- ακτινοθεραπευτής τόνισε ότι ο καρκίνος του εντέρου μπορεί να εξαλειφθεί, εάν γίνεται εγκαίρως κωλονοσκόπηση και αφαιρούνται οι πολύποδες, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας με το τεστ ΠΑΠ και με τον εμβολιασμό μπορούμε να εξαλείψουμε τον ιό του HPV και τον καρκίνο του στοματοφάρυγγα, ενώ το σταμάτημα του καπνίσματος μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του πνεύμονα που είναι θανατηφόρος. Για τον τελευταίο, με τα νέα φάρμακα και θεραπείες, υπάρχουν πολύ διαφορετικά αποτελέσματα απ’ αυτά που υπήρχαν παλιότερα, ενώ με έγκαιρη διάγνωση υπάρχουν περιπτώσεις θεραπείας της ασθένειας.
Αναφερόμενη στην πρόσφατη εκδήλωση τόνισε ότι ήταν μια εκδήλωση όπου όσοι πήγαν, μπόρεσαν να δουν έργα των ασθενών που αποτυπώνουν την εμπειρία τους με τον καρκίνο, που συνδυάζονται με τις καλλιτεχνικές φωτογραφίες γιατρών.
Η πρόεδρος της ΑΚΟΣ είπε ότι πρόκειται για μια πρωτότυπη δουλειά, την έμπνευση της οποίας είχε η ψυχολόγος της ομάδας Ελένη Ταρναρά, έγινε μια μελέτη για το στρες και τον καρκίνο και πάνω σ’ αυτό, ζητήθηκε από τους ασθενείς να αποτυπώσουν σε μια ζωγραφιά, που πλέον υπάρχει ως ένα αφηγηματικό εργαλείο.
«Αν γίνει η πρόληψη που συστήνουν οι επιστήμονες όπως με τη μαστογραφία στις γυναίκες, το PSA και την εξέταση στον ουρολόγο στους άνδρες, τον ενδοκολπικό υπέρηχο, το τεστ ΠΑΠ, την κολονοσκόπηση και τον εμβολιασμό κατά του ιού των κονδυλωμάτων, μια σειρά καρκίνων μπορεί να εξαλειφθεί και εκείνους που δεν μπορούμε να προλάβουμε, να γίνεται έγκαιρη διάγνωση για γρήγορη αποθεραπεία», επισήμανε η ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.