Ιάσονας Αποστολάκης: Δεν θα γίνει μονάδα srf με άλλη Δημοτική Αρχή

Είπε ότι θα αξιοποιηθεί ο «Κλεισθένης», για δεσμευτικό τοπικό δημοψήφισμα

Με επόμενη Δημοτική Αρχή του Βόλου, στην οποία θα συμμετέχει η Δημοτική Κίνηση «Μαζί για τον Βόλο», μονάδα παραγωγής srf δεν πρόκειται να γίνει ξεκαθάρισε ο υποψήφιος δήμαρχος Ιάσονας Αποστολάκης, που χαρακτήρισε το συλλαλητήριο του Σαββάτου απόλυτα δίκαιο, διότι αφορά τη ζωή μας.
Όπως είπε στο «Ράδιο Ένα 102,5» ο Ι. Αποστολάκης, για να ενισχυθεί το ότι δεν θα γίνει μονάδα srf, θα αξιοποιηθεί το «εργαλείο» που δίνει ο «Κλεισθένης» για δεσμευτικό τοπικό δημοψήφισμα, ώστε να πάρει ο κόσμος θέση, αν θέλει στην αυλή του μονάδα srf ή όχι.
Σύμφωνα με τον υποψήφιο δήμαρχο, το υπουργείο πρέπει να ξαναδεί άμεσα ακόμη και την αναστολή χρηματοδότησης και το θέμα έγκρισης της άδειας της ομάδας παραγωγής srf, διότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν πέρασε σε διαβούλευση το θέμα όπως έπρεπε.
Αναφορικά με την ΑΓΕΤ είπε ότι στον αστικό ιστό της πόλης υπάρχει μια τσιμεντοβιομηχανία, η οποία εδώ και καιρό καίει εναλλακτικά καύσιμα. Στο Βόλο, τόνισε υπήρχε ήδη πρόβλημα με την αέρια ρύπανση από την καύση πετ κοκ, ενώ το 2015 και το 2017 με μια αναθεωρημένη ΜΠΕ και της δίνεται το δικαίωμα να καίει και rdf, αλλά στην Ελλάδα κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι οι έλεγχοι είναι διαφανείς και μ’ αυτό το αλαλούμ και το μπαλάκι που πετάει το υπουργείο στην Περιφέρεια και αντίστροφα, έχει αποδειχτεί ότι δεν μπορούν να γίνουν έλεγχοι, ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και να καθησυχάσουν οι πολίτες.

Αναστολή των δύο αδειών

Εφόσον δεν μπορεί να αποδειχτεί ότι το rdf δεν είναι επικίνδυνο, από την εταιρία και τους φορείς της Πολιτείας «απαιτούμε την άδεια καύσης αυτού του υλικού, αναστολή των δύο αδειών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τουλάχιστον για έξι μήνες, ώστε να γίνει διαβούλευση και εγγύηση ότι θα γίνονται έλεγχοι».
Ο υποψήφιος δήμαρχος είπε ότι όλη η κοινωνία του Βόλου απαιτεί απαντήσεις για το παρόν και το μέλλον της και εδώ έχουμε να κάνουμε με δύο ζητήματα. Με τη διαχείριση απορριμμάτων από το Δήμο Βόλου, που είναι τραγική, αλλά και με ένα εργοστάσιο που θα παράγει εναλλακτικά καύσιμα.
«Και το εργοστάσιο παραγωγής srf να μη γίνει, που δεν θα γίνει με νέα Δημοτική Αρχή, στον ΧΥΤΑ Μαγνησίας, το πρόβλημα των μετρήσεων, των ελέγχων και των ρύπων από τη συγκεκριμένη βιομηχανία εξακολουθεί να υφίσταται, γιατί τίποτα δεν την εμποδίσει να εισάγει rdf από αλλού», είπε ο υποψήφιος δήμαρχος.

Η μαζικότητα του συλλαλητηρίου θα φέρει εξελίξεις

Ο Ι. Αποστολάκης είπε ότι το συλλαλητήριο που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο, είναι για την ίδια μας τη ζωή και είναι κρίμα να εξελιχθεί σε μια διαδήλωση φορέων, κάποιοι από τους οποίους μπορεί να βάλουν πολιτικά χαρακτηριστικά, κυβερνητικά ή μη.
«Εμείς λέμε ότι όποια κυβέρνηση και να είναι, το πρόβλημα της ρύπανσης στο Βόλο και της επικίνδυνης στροφής να κάνουμε μονάδα παραγωγής srf, θα υφίσταται», τόνισε και ευχήθηκε να είναι μαζικό όπως και πέρυσι το συλλαλητήριο και να μη γίνουν ακρότητες, που έχουν στρέψει ορισμένους να είναι σκεπτικοί.
Ο ίδιος είπε ότι η μαζικότητα του συλλαλητηρίου θα φέρει εξελίξεις σε πολλά επίπεδα, όπως σε υπουργεία και φορείς, που πρέπει να ξαναδούν το θέμα.
Ο υποψήφιος δήμαρχος είπε ότι οι προσδοκίες των Βολιωτών για σωστή ανακύκλωση από τον Δήμο Βόλου, με πράσινα σημεία, κατέρρευσαν και μετά από τρία χρόνια στα οποία η ανακύκλωση έγινε σε πολύ κακό σημείο και ποσοστό, εμφανίστηκε από το πουθενά μια πρόταση για τη χρηματοδότηση μονάδας παραγωγής srf στον ΧΥΤΑ Μαγνησίας, κάτι που υποσκάπτει την ανακύκλωση.
Ο Ι. Αποστολάκης είπε ότι η συγκεκριμένη λύση, σε περιοχές της χώρας που έγινε δεν ήταν βιώσιμη και τόνισε ότι για το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να πάρουν θέση όλοι οι δήμαρχοι του Νομού, που συμμετέχουν στον ΣΥΔΙΣΑ Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.