Ιεροκλής Μιχαηλίδης στο Ράδιο ΕΝΑ: Δέχτηκα πρόταση να παίξω τον Ρήγα Φεραίο

Ο αγαπημένος ηθοποιός μίλησε για την παράσταση "Τάβλι" στην Εξωραϊστική

Είναι πολύ αγαπητός και οι περισσότεροι βλέποντάς τον κυρίως από τη μικρή οθόνη, χρόνια τώρα, νιώθουμε ότι είναι ένας δικός μας άνθρωπος, συγγενής μας. Ο αυθόρμητος, άμεσος και εξαιρετικά ταλαντούχος ηθοποιός Ιεροκλής Μιχαηλίδης έρχεται σήμερα στον Βόλο μαζί με τον εξίσου σπουδαίο Γεράσιμο Σκιαδαρέση, για να παίξουν… “Τάβλι” στην Εξωραϊστική. Ο αγαπημένος καλλιτέχνης με αφορμή την έλευσή του στην πόλη μας μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ 102,5» και στον Ηλία Κουτσερή τόσο για την παράσταση, όσο και για τα καλλιτεχνικά του πλάνα.

Για τον καλλιτεχνικό κλάδο ήταν ένα ομολογουμένως δύσκολο καλοκαίρι. Πως βλέπετε να ολοκληρώνεται;

Δεν ξέρουμε ακόμη, γιατί τα πράγματα είναι δύσκολα. Κάποιες παραστάσεις ακυρώθηκαν λόγω των χώρων, οι οποίοι ανήκουν σε Δήμους κι εκεί επιλεκτικά, γιατί έγινε ένα …μπέρδεμα. Όταν η κατάσταση είναι έκρυθμη και περίεργη και δεν μπορεί να πει κάποιος κάτι με βεβαιότητα, είναι λογικό αυτό που συνέβη. Απλώς στον δικό μας χώρο όμως, επειδή έχουμε να κάνουμε με μεγάλο κοινό, το οποίο πρέπει να συνωστιστεί μέσα σε κάποιους χώρους, γίνεται κατανοητό ότι πλήττεται περισσότερο από σχεδόν όλα τα επαγγέλματα, μαζί με τον τουρισμό. Είναι μία δύσκολη κατάσταση, όμως μας ζητάνε απλά πράγματα να βάλουμε μια μάσκα, να πλένουμε τα χέρια μας, να μην φιλιόμαστε και το πράγμα θα πάει καλά. Οι νέοι άνθρωποι είναι φυσικό να μην είναι συνεπείς σε όλα αυτά λόγω μίας άλλης διάθεσης που έχουν, λίγο πιο επαναστατικής. Θα έχουμε μια έξαρση αλλά ελπίζουμε ότι όλο αυτό να είναι ελεγχόμενο.

Εσείς όμως με τον τρόπο σας φροντίσατε να μας τα… πείτε με τον τρόπο σας και στην διάρκεια της καραντίνας, καθώς επιστρέψατε στις οθόνες μέσω του διαδικτύου, ως η «γιαγιά Τσιοδρίτσα», χαρίζοντας γέλιο!

Ήταν κάτι που ήθελα πολύ καιρό να το κάνω και δεν είχα το χρόνο. Με την καραντίνα είχα την ευκαιρία να το κάνω, για να υπάρξει και για μένα ένα είδος δημιουργικής απασχόλησης. Γιατί αυτά τα λίγα λεπτά του βίντεο απαιτούν πάρα πολλή δουλειά, αλλά από την άλλη ήλπιζα και νομίζω ότι λειτούργησε και παρηγορητικά κι εκτονωτικά για όλους μας, που ήμασταν σ’ αυτή την περίεργη μελαγχολική διάθεση. Τουλάχιστον αυτό εισέπραξα από τους τηλεθεατές και ένιωσα ότι άξιζε τον κόπο.

Στο πλαίσιο της περιοδείας σας, θα βρεθείτε και στο Βόλο με ένα έργο ιδιαίτερο, “Το τάβλι” που φαίνεται πως καταγράφει την νεοελληνική νοοτροπία. Τι μηνύματα περνά η εν λόγω θεατρική παράσταση;

Είναι από τα πιο ενδιαφέροντα έργα και από άποψη χαρακτηριολογίας και από τα πιο σημαντικά μεταπολεμικά έργα του ελληνικού θεάτρου. Γιατί είναι κι ένα έργο που έχει ιδιαίτερο χιούμορ, έχει έντονο το λαϊκό στοιχείο, την αρνητική πλευρά των χαρακτήρων οι οποίοι ταυτόχρονα είναι και λαμόγια, αλλά και συμπαθείς κι έχει και μια πικρή αλήθεια κάτω από το χιούμορ. Νομίζω ότι είναι από τα εμβληματικότερα έργα της νεοελληνικής δραματουργίας.
Η αποδοχή του κόσμου παράλληλα, φαίνεται, καθώς η εν λόγω παράσταση παίζεται συνεχώς, εναλλάσσοντας όμως ηθοποιούς
Παίζεται πάρα πολλά χρόνια και πέρυσι μάλιστα μας συνεχάρησαν και δύο συνάδελφοι που «ζηλεύουν» το έργο, επειδή τους αρέσει πολύ. Βέβαια είναι εντελώς παράλογο με τις περσινές συνθήκες να βγεις σε περιοδεία και πήγε πάρα πολύ καλά, πράγμα που δεν το περιμέναμε. Οπότε φέτος, ήταν ήδη προγραμματισμένο να παίξουμε στο έργο και πριν από την καραντίνα, γιατί είχε πολύ μεγάλη ανταπόκριση. Επειδή είναι μια μικρή παραγωγή βόλευε λόγω της πανδημίας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούσε να γίνει. Μέχρι στιγμής η περιοδεία πάει πολύ καλά, η ανταπόκριση του κόσμου είναι συγκινητική κι αυτό είναι για μας παρήγορο ότι έρχονται και φεύγουν ευχαριστημένοι και κυρίως ότι έρχονται, ότι κάνουν τον κόπο να μας τιμήσουν.

Πέρα από την συγκεκριμένη παράσταση, ποια είναι τα καλλιτεχνικά σας πλάνα;

Θα είμαστε μαζί με τον Γεράσιμο, με ένα μεγάλο θίασο, θα κάνουμε το «Μινόρε της Αυγής» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Εμείς βέβαια θα ξεκινήσουμε πρόβες, όμως δεν ξέρουμε πότε θα ανέβει η παράσταση. Θα φροντίσουμε να είμαστε έτοιμοι αρχές Δεκεμβρίου, αλλά εξαρτάται πλέον από τους γνωστούς παράγοντες, από τους λοιμωξιολόγους, τους ειδικούς, από τον κόσμο και το κοινό…

Πέρα από το θέατρο, υπάρχουν άλλες ιδέες που μπορεί να υλοποιηθούν;

Είναι πολύ μακροπρόθεσμα τα σχέδια, γιατί όλα μπήκαν στο “ψυγείο”. Τηλεοπτικά δεν κάνω κάτι άμεσα. Ετοιμάζω κάποιες μεγάλες παραγωγές, που προγραμματίζονται τώρα για να ξεκινήσουν του χρόνου γυρίσματα. Δεν μπορούν όμως να ξεκινήσουν λόγω και της αβεβαιότητας της κατάστασης.

Άκουσα όμως το όνομά σας από την κ. Βαγενά, σε μια συνάντηση που είχε με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας για μια παράσταση με θέμα τη ζωή του Ρήγα. Ισχύει η συμμετοχή σας σ’ αυτή την παραγωγή;

Δεν γνωρίζω σε ποιο σημείο βρίσκεται αυτή η παραγωγή, ήταν λογικό λόγω της κατάστασης να μείνει λίγο πίσω. Δεν έχω μιλήσει ακόμη με την Άννα, είναι πολύ ωραία και τιμητική η πρότασή της να κάνει μία παραγωγή με έναν Σέρβο σκηνοθέτη, σε ένα ωραίο κείμενο που αφορά στις τελευταίες ημέρες του Ρήγα Φεραίου και πρότεινε να παίξω τον Ρήγα και με μεγάλη μου χαρά είπα ότι θα το κάνω. Δεν μπορώ όμως να πω τίποτα περισσότερο γι’ αυτό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.