Ιγνάτιος κατά πάντων για την επένδυση στις Νηές

«Ένα αόρατο χέρι την κρατάει καθηλωμένη»

Πυρά κατά πάντων εξαπέλυσε χθες από τον Αλμυρό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος αναφορικά με την εξέλιξη της επένδυσης στις Νηές, η οποία όπως είπε παραμένει καθηλωμένη από ένα «αόρατο» χέρι, παρά το γεγονός ότι το μείζον ζήτημα που αφορούσε στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης που θα υλοποιηθεί η επένδυση, έχει επιλυθεί.

Σε τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώθηκε από την Κοινότητα Διαλόγου Σύνθεσις στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού με θέμα «Μεγάλες Τουριστικές Επενδύσεις και Περιφερειακή Ανάπτυξη», ο κ. Ιγνάτιος εμφανίστηκε συναισθηματικά φορτισμένος και έβαλε κατά των πολιτικών οι οποίοι όπως είπε «δεν θέλησαν να πάρουν την ευθύνη τους» και «που φοβήθηκαν το κόστος» οδηγώντας την επένδυση σε μια «γραφειοκρατία ατελεύτητη». Ο Σεβασμιότατος μάλιστα έκανε λόγο και για «εμμονές» ορισμένων οι οποίες όμως όπως είπε έχουν «πολύ ακριβό τίμημα» δείχνοντας εμφανώς οργισμένος για το γεγονός ότι μια επένδυση που θα μπορούσε να προσφέρει οικονομική ανάπτυξη και θέσεις εργασίας σε μία δύσκολη συγκυρία, δεν προχωρά προς υλοποίηση χωρίς σαφή λόγο. Ο κ. Ιγνάτιος χαρακτήρισε «μυθιστόρημα» την όλη εξέλιξη της υπόθεσης λέγοντας πως δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα συνέβαινε, σε μια υπόθεση που φαινόταν ξεκάθαρη από την αρχή. «Ελάχιστοι άνθρωποι, αλλά οργανωμένοι φαίνεται, ως επί το πλείστον εξασφαλισμένοι, σε μια εποχή που δεν φαινόταν η κρίση τόσο φανερά, έπρεπε να έχεις μια διαισθητικότητα για να τη δεις, πίστεψαν ακλόνητα ότι μπορούν να θέσουν φραγμό. Αμφισβητώντας την ιδιοκτησία» κάτι που στην πορεία όπως είπε ο κ. Ιγνάτιος αποσαφηνίστηκε οριστικά. «Αν είχαμε υποχωρήσει τώρα η έκταση θα ήταν στο ΤΑΙΠΕΔ, στους δανειστές δηλαδή» τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιότατος, «αλλά υπομείναμε και περιμέναμε» κατέληξε.

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του ο κ. Ιγνάτιος κάλεσε τους πολιτικούς να λειτουργήσουν αποφασιστικά και να δείξουν ότι έχουν βούληση να προχωρήσουν. «Είμαστε σε ένα παράδεισο. Αρκεί να το πιστέψουμε. Εγώ το έχω πιστέψει» δήλωσε χαρακτηριστικά εκφράζοντας την ελπίδα να ζήσει να δει τα όνειρά του να γίνονται πραγματικότητα.

Η πρόθεση του, όπως είπε ήταν να δημιουργήσει ένα ίδρυμα στην περιοχή, αξιοποιώντας το τίμημα από την επένδυση για να δημιουργήσει, όπως είπε μέλλον για την τοπική εκκλησία. «Σήμερα δεν ξέρω αλήθεια τι μπορώ να κάνω την επόμενη μέρα σ’ αυτό τον τόπο πλέον, στην Ελλάδα» δήλωσε.

Επιχειρώντας να δείξει τις προοπτικές του θρησκευτικού τουρισμού ο Σεβασμιότατος έφερε ως παράδειγμα την παραχώρηση της Αγίας Ζώνης που φυλάσσεται στην Μονή Ξενιά στην ορθόδοξη εκκλησία της Ρουμανίας, η οποία «επέστρεψε» σε πολλαπλάσιο βαθμός, με πιστούς από τη Ρουμανία να επισκέπτονται συχνότατα το Μοναστήρι της Παναγίας Ξενιάς. Αυτό στάθηκε αφορμή να εκφράσει την απογοήτευσή του και για το γεγονός ότι παρά τις προσπάθειες και τις υποσχέσεις που είχε λάβει, δαπανώντας μάλιστα χρήματα γι’ αυτό τον σκοπό, το έργο της αναστήλωσης της παλαιάς Μονής Ξενιάς δεν εντάχθηκε τελικά σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. «Σε λίγο που θα έχουμε το παλιό μοναστήρι το οποίο ούτε αυτό εντάχθηκε στο περίφημο πρόγραμμα θρησκευτικού τουρισμού» θα μπορούμε να φιλοξενούμε κόσμο που θέλει να έρθει και να μείνει σε μοναστηριακό περιβάλλον». «Θα κτιστεί το παλιό μοναστήρι και θα γίνει πολύ καλό, τόνισε ο Σεβασμιότατος, αφήνοντας αιχμές κατά της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία παρά τις υποσχέσεις δεν το ενέταξε στο ΕΣΠΑ. «Λέγονται λέξεις και διαφημίζονται πράγματα και κανείς δεν αναλαμβάνει ευθύνη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ιγνάτιος, αναφορικά με το πρόγραμμα «θρησκευτικού τουρισμού» υποσχόμενος ότι «θα κτιστεί τελικά το παλιό μοναστήρι και θα γίνει πολύ καλό, καταλήγοντας ότι ο προϋπολογισμός του δεν θα ξεπεράσει το 1,5 εκ. ευρώ».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.