Ηλίας Καραμέτος στο Ράδιο ΕΝΑ: «Έχουμε αποστείλει συνολικά περίπου 70 δείγματα υπόπτων περιστατικών»

Ο Διευθυντής του ΤΕΠ του "Αχιλλοπούλειου" μιλά για τον αγώνα γιατρών- νοσηλευτών που εργάζονται... στο κόκκινο

Βρίσκονται νυχθημερόν σε ετοιμότητα περιμένοντας να αντιμετωπίσουν ύποπτα για κορωνοϊό κρούσματα. Γιατροί και νοσηλευτές του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Βόλου δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό στη μάχη αυτή για την αντιμετώπιση του ιού. Μιλώντας στο “Ράδιο ΕΝΑ” και τον Ηλία Κουτσερή, ο Διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Βόλου κ. Ηλίας Καραμέτος τόνισε πως όλο το προσωπικό του ΤΕΠ τους τελευταίους δύο μήνες λειτουργεί…στο κόκκινο, ενώ έχουν αποσταλεί από το Αχιλλοπούλειο περίπου 70 δείγματα υπόπτων περιστατικών προς εξέταση, με μόλις δύο να είναι θετικά στον κορωνοϊό.

Κάθε μέρα δίνουν και μια μικρή μάχη απέναντι στον κορωνοϊο. Κάθε μέρα γιατροί, νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό καταφθάνουν στο Νοσοκομείο έτοιμοι να προσφέρουν τη γνώση και τις υπηρεσίες τους σε όλους εκείνους τους συμπολίτες που καταφθάνουν με ύποπτα στον ιό συμπτώματα.

Αυτές τις ημέρες η καρδιά του Νοσοκομείου Βόλου «χτυπά» στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, που είναι το Τμήμα εκείνο που δέχεται τα ύποπτα περιστατικά και η αναγνώριση των συμπολιτών στον μεγάλο αγώνα που δίνουν γιατροί και νοσηλευτές είναι μεγάλη.
«Η συμπαράσταση των συμπολιτών μας είναι συγκινητική και σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή της πανδημίας, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, ο κόσμος αναγνώριζε αυτό που κάναμε ιδιαίτερα το Τμήμα επειγόντων Περιστατικών, που δεχόταν ένα μεγάλο όγκο κι εξυπηρετούσε ασθενείς, αλλά ιδιαίτερα τώρα τους τελευταίους δύο μήνες, που όλο το προσωπικό λειτουργεί …στο κόκκινο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ηλίας Καραμέτος, γενικός ιατρός, Διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Βόλου.

Μέχρι σήμερα, όπως ανέφερε, το Νοσοκομείο Βόλου έχει αποστείλει προς εξέταση περίπου 70 δείγματα ύποπτων περιστατικών, με μόλις δύο τα επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα.
« Και σε εθνικό επίπεδο και σε τοπικό επίπεδο τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και γειτονικές χώρες , με καλύτερα συστήματα υγείας. Αλλά νομίζω ότι εάν συνεχιστεί αυτό και ο κόσμος συναισθανθεί ότι το σημαντικότερο πράγμα είναι να μένουμε στο σπίτι και να τηρούμε τα ατομικά μέτρα υγιεινής έτσι, ώστε να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού, το σύστημα θα ανταποκριθεί και γενικά τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα για όλους μας», υπογράμμισε ο κ. Καραμέτος σχετικά με την εικόνα τόσο του Βόλου όσο και της χώρας μας απέναντι στον ιό.

Σε τοπικό επίπεδο και στο Νοσοκομείο Βόλου, όπως τόνισε ο κ. Καραμέτος , υπήρξαν τα αντανακλαστικά και η υποδομή από την αρχή, πριν έχουμε τα πρώτα ύποπτα κρούσματα. Υπήρξε ένας σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα έτσι ώστε τα περιστατικά να ανιχνεύονται πριν ακόμη περάσουν την είσοδο του ΤΕΠ, να μπορέσουν να απομονωθούν , το προσωπικό να έχει τα κατάλληλα μέτρα ατομικής προστασίας και σε σημαντικό βαθμό να προφυλαχθεί και το προσωπικό και ο ασθενής και όλο το Νοσοκομείο», ανέφερε ο κ. Καραμέτος.

Μιλώντας για το χειρισμό των περιστατικών που μπορεί να προσέλθουν στο Νοσοκομείο και με άλλες παθήσεις ο ίδιος εξήγησε πως «Προκύπτουν περιστατικά που εμφανίζουν κι άλλες παθήσεις και δεν είναι μόνο συμπτώματα, που τα κατατάσσουν ως ύποπτα για λοίμωξη από κορωνοϊό. Τα περιστατικά αντιμετωπίζονται συνολικά, όπως γινόταν και πριν. Στην περίπτωση που πληρούν κάποια κριτήρια, τα οποία τα θέτουν σε υποψία για κρούσμα κορωνοϊού, αντιμετωπίζονται με μέτρα ατομικής προστασίας από τους εμπλεκόμενους γιατρούς και νοσηλευτές και κατόπιν, εισάγονται για νοσηλεία είτε στον πρώτο όροφο, που είναι οι θάλαμοι αρνητικής πίεσης, είτε στην ανεπτυγμένη καινούργια κλινική κορωνοϊού, που βρίσκεται στην παλιά πτέρυγα του Νοσοκομείου. Εκεί παραμένουν, νοσηλεύονται μέχρι να γίνει η επιβεβαίωση του δείγματος και συνεχίζουν τη νοσηλεία τους στην αντίστοιχη κλινική».

Σημαντική όμως είναι και η καθοδήγηση για τη διερεύνηση των ύποπτων σε κορωνοϊό περιστατικών. Ο κ. Καραμέτος ανέφερε πως οι ομπρέλα όλων, γιατρών, νοσηλευτών αλλά και πολιτών είναι ο ΕΟΔΥ.

« Οι συμπολιτες που εμφανίζουν κάποια συμπτώματα λοίμωξης του ανωτέρου αναπνευστικού παραμένουν σπίτι τους με συμπτωματική αντιμετώπιση, επικοινωνούν με τον οικογενειακό τους γιατρό, με τον ΕΟΔΥ, ακόμη και με μας και στην περίπτωση που αλλάξει κάτι στην κλινική τους εικόνα προσέρχονται στο νοσοκομείο, εξετάζονται κι αν πληρούν τα κριτήρια του ΕΟΔΥ, λαμβάνεται το τεστ και νοσηλεύονται. Αλλιώς παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, τηρώντας τα ατομικά μέτρα υγιεινής προφυλάσσουν τις ευπαθείς ομάδες , εάν υπάρχουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον για να μην εξαπλωθεί ο ιός», εξήγησε ο κ. Καραμέτος σχετικά με τις κινήσεις που γίνονται στα ύποπτα σε κορωνοϊό περιστατικά

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.