Ηλίας Καραμέτος στο Ράδιο ΕΝΑ: Ο εμβολιασμός θα προστατεύσει τους πολίτες από ένα τέταρτο κύμα

Ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του "Αχιλλοπούλειου" Νοσοκομείου Βόλου κ. Ηλίας Καραμέτος.
Αποκλιμάκωση στο Αχιλλοπούλειο στον αριθμό των νοσηλευόμενων με Covid

Αποκλιμάκωση παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στο Νοσοκομείο Βόλου τόσο σε ότι αφορά τον αριθμό των νοσηλευόμενων όσο και στον αριθμό των προσερχομένων με συμπτώματα κορωνοϊού. Ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Αχιλλοπούλειου κ. Ηλίας Καραμέτος μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη υπεραμύνθηκε των θετικών του εμβολιασμού και επεσήμανε πως ο εμβολιασμός θα είναι αυτός που θα προστατεύσει τους πολίτες από ένα ενδεχόμενο τέταρτο κύμα της πανδημίας το ερχόμενο φθινόπωρο.

Στις επάλξεις συνεχίζει και βρίσκεται το Νοσοκομείο Βόλου και το ανθρώπινο δυναμικό του αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, αν και η εικόνα πλέον είναι σαφώς βελτιωμένη από τους προηγούμενους μήνες έντασης του τρίτου κύματος.

“Βλέπουμε μια αποκλιμάκωση τόσο των προσερχόμενων ασθενών με συμπτώματα του covid όσο και των νοσηλευόμενων στο Νοσοκομείο. Υπάρχει ύφεση σε ότι αφορά στις νοσηλείες . Αυτή τη στιγμή στις κλινικές νοσηλεύονται 18 άτομα και στη ΜΕΘ σήμερα νοσηλεύονταν τέσσερα άτομα”, επεσήμανε ο κ. Καραμέτος, μεταφέροντας την επικρατούσα εικόνα στο Νοσοκομείο Βόλου.

Κλείνουν οι κλινικές covid- Θα νοσηλεύονται πλέον στην παλαιά πτέρυγα

Τον Νοέμβριο, κατά τη διάρκεια του δεύτερου και πολύ σφοδρού κύματος της πανδημίας, στο Νοσοκομείο Βόλου λειτουργούσαν δύο κλινικές covid. Η παλιά Παθολογική, η Α Παθολογική στον 7ο όροφο, ενώ όταν αυξήθηκαν οι νοσηλευόμενοι “άνοιξε” και τρίτη κλινική εκεί όπου στεγάζονταν η Ουρολογική, στον 3ο όροφο του Αχιλλοπούλειου.

Όταν το δεύτερο κύμα έβαινε προς αποκλιμάκωση, “έκλεισε” η Γ’ covid και επανήλθε στην πρότερη λειτουργία της, ενώ άνοιξε ξανά στο τρίτο κύμα της πανδημίας, με τις κλίνες που αφορούσαν ασθενείς covid να ανέρχονται στις 110 διαθέσιμες.

Ωστόσο, επειδή τα πράγματα τώρα στο Νοσοκομείο Βόλου έχουν αποκλιμακωθεί η Γ covid έκλεισε πριν από ένα περίπου μήνα και σήμερα, όπως επεσήμανε  ο κ. Καραμέτος απολυμαίνεται η δεύτερη κλινική που φιλοξενούνταν ασθενείς με κορωνοϊό, προκειμένου να επαναλειτουργήσει η Α Παθολογική. Τα περιστατικά covid θα νοσηλεύονται στην παλαιά πτέρυγα του Νοσοκομείου.

Σε ότι αφορά την εικόνα των νοσηλευόμενων, ο κ. Καραμέτος σημείωσε ότι υπάρχουν κάποιοι ασθενείς που εμφανίζουν πιο σοβαρή νόσο, υπάρχουν άνθρωποι με πιο ήπια συμπτώματα, ενώ αναμένονται να δοθούν και εξιτήρια σε νοσηλευόμενους τις επόμενες ημέρες.

” Τα περιστατικά που έρχονται αφορούν σε ύποπτα περιστατικά , δηλαδή ασθενείς είτε ηλικιωμένοι είτε παρουσιάζουν συμπτώματα που πιθανώς οφείλονται σε άλλη νοσολογική οντότητα. Οι ασθενείς εξετάζονται με το μοριακό τεστ κι αν  βγει θετικό και πληρούν τα κριτήρια θα νοσηλευτούν στις κλινικές κορωνοϊού, εάν όχι θα νοσηλευθούν στις παθολογικές”, σημείωσε ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας.

Εκείνο που επεσήμανε ο ίδιος είναι πως διαφαίνεται μια επιστροφή στην προ covid εποχή, γι’ αυτό και απηύθυνε έκκληση σε όλους τους συμπολίτες να μην προσέρχονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών αν το περιστατικό δεν είναι επείγον. Τόνισε πως τους θερινούς μήνες και τώρα,  εξαιτίας και των δραστηριοτήτων που έχουν “ανοίξει”,  παρατηρείται έξαρση των τροχαίων και των κακώσεων, ενώ συμπλήρωσε πως τα χρόνια περιστατικά και όσα περιστατικά δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στον γιατρό τους ή σε γιατρό κάποιας ειδικότητας, ταλαιπωρούνται στην αναμονή, καθώς προτεραιότητα έχουν τα επείγοντα.

Μικρότερη η ηλικία των νοσηλευόμενων- Απαραίτητος ο εμβολιασμός

Στο μεταξύ, ο κ. Καραμέτος σημείωσε πως στο τρίτο κύμα της πανδημίας παρατηρήθηκε μείωση στο μέσο όρο ηλικίας των νοσηλευόμενων, που κυμαίνονταν από 50 έως 60 ετών κι αυτό γιατί οι μεγαλύτερες ηλικίες είχαν εμβολιαστεί. Μάλιστα αυτή τη στιγμή ο νεότερος ασθενής που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Βόλου είναι ένας άντρας 39 ετών, ο οποίος βρίσκεται στη ΜΕΘ Covid.

Βέβαια, το κλειδί στη μείωση των νοσηλειών και γενικότερα του κινδύνου από τον κορωνοϊό είναι ο εμβολιασμός.

“Οι μεταλλάξεις μας απασχολούν . Όσο πιο πολύ ο ιός μεταλλάσσεται και γίνεται ευρέως διαδιδόμενος , διασπείρεται πιο εύκολα, γίνεται πιο επικίνδυνος σε ότι αφορά τις επιπλοκές κι αυτό το έχουμε παρακολουθήσει και σ’ αυτό το κύμα της πανδημίας . Ας ελπίσουμε ότι το τέταρτο κύμα θα είναι πολύ πιο ήπιο , ο ιός δεν θα βρει πρόσφορο έδαφος,  εφόσον θα έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.  Αυτή είναι η κατεύθυνση που δίνουμε, να εμβολιαστούν όσο περισσότεροι συνάνθρωποί μας γίνεται”, υπογράμμισε ο κ. Καραμέτος.

Εξήγησε δε, πως η πλειοψηφία των νοσηλευόμενων του τρίτου κύματος ήταν ανεμβολίαστοι, ελάχιστοι είχαν κάνει τη πρώτη δόση και δεν είχαν πλήρη κάλυψη και μόνο μία γυναίκα μεγάλης ηλικίας είχε εμβολιαστεί με τις δύο δόσεις.

Ομαλή ροή στο Εμβολιαστικό Κέντρο- Το 4ο κύμα θα αφορά τους ανεμβολίαστους

Σε ότι αφορά το Εμβολιαστικό Κέντρο του Νοσοκομείου Βόλου, ο κ. Καραμέτος ανέφερε πως η λειτουργία του είναι περίφημη. Λειτουργεί από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, γίνονται και τα τρία εμβόλια,  με περισσότερες γραμμές για το εμβόλιο της Pfizer και της Johnson , ενώ δεν υπάρχει συνωστισμός και η  ροή των πολιτών είναι ομαλή.

Ένα  ενδεχόμενο τέταρτο κύμα, ο κ. Καραμέτος σημείωσε πως αυτό θα αφορά τους ανεμβολίαστους. “Είναι επισφαλής μία πρόβλεψη για το εάν θα έχουμε τέταρτο κύμα το φθινόπωρο. Εάν δεν προχωράει ο εμβολιασμός με το ρυθμό που γίνεται σήμερα, εάν υπάρξουν αναστολές και δεν εμβολιαστεί μεγάλο μέρος πληθυσμού,  θα υπάρχουν νοσούντες και το 4ο κύμα θα αφορά αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί”, είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

 

 

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.