Ηλίας Καραμέτος: «Συνεχίζουμε και είμαστε σε επαγρύπνηση…»

Ο Διευθυντής του ΤΕΠ του Νοσοκομείου Βόλου, συστήνει την συνέχιση τήρησης των κανόνων για τον κορωνοϊό

Η Ελλάδα έδωσε εξετάσεις στη πανδημία του κορωνοϊού και κατάφερε όχι μόνο να προβιβαστεί αλλά … σχεδόν να αριστεύσει. Το ίδιο έκανε και το Νοσοκομείο Βόλου, που με προμετωπίδα του το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, κατάφερε να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει ύποπτα περιστατικά κορωνοϊού, που καθημερινά εισέρρεαν, χωρίς να υπάρξει καμία μετάδοση είτε στο ίδιο το προσωπικό του Νοσοκομείου, ούτε και σε συμπολίτες. Η πρώτη κρίση της πανδημίας έχει περάσει, όμως τώρα έρχεται η κρίση αναφορικά με τον τουρισμό. Ο Διευθυντής του ΤΕΠ του Νοσοκομείου Βόλου κ. Ηλίας Καραμέτος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για την διαχείριση της πανδημίας ιδίως στην εποχή της καραντίνας, αλλά και για την παρούσα κατάσταση, τονίζοντας πως το Νοσοκομείο συνεχίζει και είναι σε επαγρύπνηση.
Από τις αρχές Μαρτίου περίπου, τότε που ξεκίνησε η περιπέτεια του κορωνοϊού και τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν και στην Ελλάδα, το Νοσοκομείο Βόλου είχε προετοιμαστεί καταλλήλως για να μπορέσει να δράσει σε κάθε περίπτωση.
Όπως επεσήμανε ο κ. Καραμέτος, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Αχιλλοπούλειου επωμίστηκε όλο το βάρος της διαχείρισης και αντιμετώπισης των ύποπτων σε πρώτη φάση περιστατικών, καθώς δεν ήταν Νοσοκομείο Αναφοράς. Ωστόσο, είχε να αντιμετωπίσει και δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα οποία αρχικά είχαν προσέλθει ως ύποπτα στο Νοσοκομείο. Η σωστή όμως διαχείρισή τους επέφερε μηδενική μετάδοση του ιού.

«Αύξηση παθολογικών, χειρουργικών
περιστατικών, τροχαίων και κακώσεων»

Η καραντίνα τελείωσε, το Νοσοκομείο και ιδίως το ΤΕΠ διαχειρίστηκε άψογα τα περιστατικά και με την εκτόνωση των περιοριστικών μέτρων επανήλθε η κανονικότητα στο Νοσοκομείο.
“Το ΤΕΠ άρχισε να επιστρέφει στην κανονικότητά του εξετάζοντας παθολογικά, χειρουργικά και χρόνια περιστατικά, τα οποία χρειάζονταν επειγόντως αντιμετώπιση. Υπάρχει πλέον αποκλιμάκωση των περιστατικών σε ότι αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, δηλαδή λίγα είναι τα περιστατικά που πληρούν τα κριτήρια και απευθύνονται στο ΤΕΠ για να υποβληθούν σε τεστ ή έχοντας μία πιο έντονη συμπτωματολογία να νοσηλευτούν μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος του τεστ”, τόνισε ο κ. Καραμέτος συμπληρώνοντας πως, όπως κάθε καλοκαίρι έτσι και την παρούσα στιγμή, υπάρχει αύξηση των παθολογικών, χειρουργικών περιστατικών, των τροχαίων ατυχημάτων και των κακώσεων.
Αναφορικά με την κανονικότητα και τη συνέχιση τήρησης των μέτρων, ο Διευθυντής του ΤΕΠ υπογράμμισε πως “Το Νοσοκομείο ποτέ δεν ατόνησε την ετοιμότητά του, ούτε χαλάρωσε τα μέτρα του. Μπορεί να άλλαξε λίγο τη φιλοσοφία αντιμετώπισης των περιστατικών, αλλά δεν επαναπαυτήκαμε να χαλαρώσουμε τα μέτρα, ειδικά το ΤΕΠ που είναι στην πρώτη γραμμή, συνεχίζει να λειτουργεί όπως λειτουργούσε, δηλαδή με την προ-διαλογή για την ανίχνευση των ύποπτων συμπτωμάτων, ώστε να απομονωθούν και να μην εισέλθουν στο Νοσοκομείο, προφυλάσσοντας έτσι και τους υπόλοιπους νοσηλευόμενους αλλά και το προσωπικό”.

«Ανησυχία λόγω εισερχομένων κρουσμάτων»

Ο πρώτος γύρος της κρίσης και της ανησυχίας τελείωσε, όμως τη σκυτάλη του έχει δώσει στην ανησυχία λόγω των εισερχομένων κρουσμάτων που τυχόν θα έχει η χώρα μετά και το άνοιγμα του τουρισμού.
«Υπάρχει επαγρύπνηση και ανησυχία με τους επισκέπτες που θα έρθουν στο νομό. Νομίζω γίνεται μία πολύ καλή δουλειά από την Πολιτική Προστασία και τον ΕΟΔΥ σε ότι αφορά την έγκαιρη ανίχνευση των περιστατικών, στη λήψη τεστ covid πριν ακόμη την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Εμείς συνεργαζόμαστε με αυτές τις υπηρεσίες, είμαστε σε επαγρύπνηση”, είπε καθησυχαστικά ο κ. Καραμέτος, χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχουμε χαιρετίσει άπαξ διαπαντός τον κορωνοϊό.
Εξάλλου, ο ίδιος σημείωσε πως παρατηρούνται ακόμη και τώρα τοπικές διασπορές και στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, όπως πρόσφατα στη Σερβία και στην Καταλονία.
“Για τον κορωνοϊό δυστυχώς ακόμη είμαστε σε απάτητα νερά, δηλαδή δεν ξέρουμε πως συμπεριφέρεται. Θεωρούσαμε κάποια στιγμή ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα ατονήσουν τη μεταδοτικότητα του. Τώρα όμως παρατηρούμε τοπικές διασπορές , οπότε κι εμείς είμαστε επιφυλακτικοί σε ότι αφορά τα εισαγόμενα περιστατικά”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η πανδημία του κορωνοϊού, εκτός από ανησυχία όμως μας έδωσε κι ένα μεγάλο μάθημα που όλοι το εμπέδωσαν. Την τήρηση των κανόνων υγιεινής.

«Ευχαριστήσω τους συμπολίτες που τήρησαν
τα όσα επέδειξαν επιστήμονες και πολιτεία»

“Θέλω να ευχαριστήσω τους συμπολίτες οι οποίοι τήρησαν τα όσα επέδειξαν οι επιστήμονες και η πολιτεία. Αυτό πρέπει να συνεχίσουν να το ασπάζονται. Το θετικό της πανδημίας ήταν ότι όλοι εμπέδωσαν τα μέτρα ατομικής προστασίας, τις αποστάσεις, τη χρήση μασκών σε κλειστούς χώρους κ.α.”, είπε ο κ. Καραμέτος.
Επιπροσθέτως, ο ίδιος συμβούλευσε το κοινό να μην προσέρχεται στο Νοσοκομείο, χωρίς να υπάρχει επείγων λόγος, καθώς όλοι πρέπει να συνεχίσουν να είναι προσεκτικοί.
” Δεν πρέπει να απευθύνονται στο Νοσοκομείο, περιστατικά, που δεν χρήζουν επείγουσας αντιμετώπισης. Τα χρόνια περιστατικά μπορούν να απευθύνονται στους οικογενειακούς γιατρούς τους για να αποσυμφορείται ο συγχρωτισμός και η προσέλευση πολλών ατόμων συγχρόνως, γιατί δεν μπορεί να είμαστε σίγουροι για τον συνάνθρωπό μας ή με αυτόν που θα βρεθούμε σε έναν κλειστό χώρο και ίσως να είναι ασυμπτωματικός και εν δυνάμει επίνοσος από την πανδημία”, σύστησε ο Διευθυντής του ΤΕΠ και ευχήθηκε ένα καλό και προσεκτικό καλοκαίρι σε όλους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.