Ιωάννα Δρέττα: Θέμα χρόνων να επανέλθει ο τουρισμός στα προ του κορωνοϊού επίπεδα

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Marketing Greece μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ»

Θέμα των επόμενων χρόνων είναι να επανέλθει ο τουρισμός στη χώρα μας, στα προ του κορωνοϊού επίπεδα, εκτίμησε ότι είναι, η Ιωάννα Δρέττα διευθύνουσα σύμβουλος της Marketing Greece, καθώς για να γίνει αυτό, πρέπει ο πληθυσμός να αποκτήσει ανοσία στον ιό και να έχει την ψυχολογία να κάνει ξανά ταξίδια.

Η κα Δρέττα μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δημήτρη Καρεκλίδη, για την έρευνα που έγινε για τον τουρισμό σε συνεργασία με τη dianeosis, τόνισε ότι φέτος η τουριστική κίνηση κυμάνθηκε στο 18% απ’ ότι το 2019 που σημείωσε ρεκόρ όλων των εποχών και εκτίμησε ότι το 2021 αναμένεται στο 50%, στην καλύτερη περίπτωση από την κίνηση του 2019.

«Η κρίση είναι ευκαιρία»…

«Η κρίση είναι ευκαιρία και δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση, να προσπαθήσουμε να πάρουμε κάποια μαθήματα και να κάνουμε τα επόμενα αναγκαία βήματα για την επόμενη μέρα του τουρισμού, έχοντας ως δεδομένο μια χρονιά χωρίς προηγούμενο, τα έσοδα της οποίας έφτασαν στο 18% του 2019, που βέβαια ήταν ρεκόρ όλων των εποχών», ανέφερε η Ιωάννα Δρέττα.

Σύμφωνα με την διευθύνουσα σύμβουλο της Marketing Greece, ο τουρισμός από το 2013 ως το 2019 κάθε χρόνο έκανε νέο ρεκόρ σε έσοδα και σε αφίξεις, κάτι που ήταν ανακουφιστικό, δεδομένου ότι ο τουρισμός όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης στήριξε πάρα πολύ την οικονομία και την κοινωνία, καθώς διαχέει το εισόδημα.
Αναφορικά με τις αγορές στόχους για τη χώρα μας στον τουρισμό, η κα Δρέττα ανέφερε ότι η Ελλάδα απευθύνεται στις παραδοσιακές αγορές, που είναι οι Ευρωπαϊκές αγορές, η αμερικάνικη αι τα τελευταία χρόνια ο Καναδάς. «Κατά την άποψή μου καλώς στοχεύουμε κυρίως στις παραδοσιακές αγορές, στις οποίες έχουμε περιθώριο περαιτέρω ανόδου αριθμητικά και ποιοτικά, με περισσότερα έσοδα ανά τουρίστα», τόνισε.
Εκφράζοντας προσωπική γνώμη, τόνισε είναι της άποψης να καλλιεργήσουμε περαιτέρω την απήχηση της χώρας μας στις παραδοσιακές αγορές, ου ταιριάζουν στον χαρακτήρα του προϊόντος μας, χωρίς να αποκλείουμε τις αναδυόμενες αγορές όπως Κίνα, Ινδία κλπ.
Για το θέμα του ανοίγματος του τουρισμού στην Ελλάδα και την επίπτωση στην εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, τόνισε ότι αν η χώρα έμενε εντελώς κλειστή θα ήταν ασφαλέστερη, από τον τρόπο που άνοιξε. Επίσης είπε ότι εκ του αποτελέσματος η Ελλάδα πήγε καλά και σε σχέση με ανταγωνιστικές χώρες. Η κα Δρέττα χαρακτήρισε «άγαρμπο» το άνοιγμα των χερσαίων συνόρων της Ελλάδας, ενώ είπε ότι οι ξενοδόχοι της χώρας μας πήγαν πολύ καλά τηρώντας τα πρωτόκολλα, πολλές φορές λαμβάνοντας μέτρα ακόμη πιο αυστηρά, ενώ δεν έκαναν έκπτωση στην ποιότητα του προϊόντος τους.

Τι περιμένουμε το 2021

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Marketing Greece τόνισε ότι αυτό που συνέβη φέτος ήταν να σπάσει το δίκτυο διανομής του τουρισμού στην Ελλάδα, που είναι κυρίως αεροπορικός και τα αεροπλάνα έμειναν καθηλωμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με την ίδια το 2021 δεν ξέρουμε ποια και πόσα αεροσκάφη θα πετάξουν, ενώ ο οδικός τουρισμός, αν δεν υπάρξουν άλλα προβλήματα, είναι μικρότερης καταναλωτικής δύναμης και τα νούμερα είναι περιορισμένα, σε σχέση με τον αεροπορικό τουρισμό.
Η Marketing Greece θεωρεί το πιο πιθανό σενάριο για το 2021, ακόμη κι αν έχουμε έναν βαθμό ανοσίας, λόγω του ότι η αερομεταφορά έχει υποστεί ένα τεράστιο πλήγμα και εκτιμάται ότι θα λειτουργεί περίπου στο 60%, τότε αναμένονται στην Ελλάδα περίπου 50% των τουριστών του 2019, στην καλύτερη περίπτωση.
Ιωάννα Δρέττα εκτίμησε ότι ο τουρισμός θα επανέλθει στην «χρυσή» περίοδο 2013-2019, διότι το ταξίδι αφορά όλους και έχει περάσει στη συνείδηση του κόσμου, αλλά δεν μπορεί να εκτιμήσει πόσα χρόνια θα πάρει, γιατί έχει να κάνει πολύ με την ανοσία του πληθυσμού στον κορωνοϊό και με την ψυχολογία. Έφερε δε ως παράδειγμα την περίπτωση των τρομοκρατικών χτυπημάτων στη Ν. Υόρκη το 2001, τα ταξίδια υπέστησαν αντίστοιχο πλήγμα γιατί ο ταξιδιώτης δεν ένιωθε ασφάλεια και τους πήρε περίπου 3 χρόνια να επανέλθει η κατάσταση.
Η βραχυχρόνια μίσθωση
Αναφερόμενη στη βραχυχρόνια μίσθωση, η κα Δρέττα τόνισε ότι δεν μπορεί η ίδια δραστηριότητα στην πλευρά των ξενοδόχων να φορολογείται σκληρά και στους ιδιώτες να παραμένει «μαύρη», στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Η ίδια παρέπεμψε στο Σύνταγμα που αναφέρει ότι οι παρόμοιες δραστηριότητες πρέπει να είναι ισόρροπα ρυθμισμένες και ισόρροπα φορολογημένες και εκτίμησε ότι πρέπει να γίνει επικαιροποίηση της νομοθεσίας σε σχέση με τη βραχυχρόνια μίσθωση και, το κυριότερο, να γίνει εφαρμογή της νομοθεσίας.
Η διευθύνουσα σύμβουλος της Marketing Greece, τόνισε ότι και τώρα υπάρχει κάτι που ρυθμίζει τη δραστηριότητα αυτή, αλλά δεν την ρυθμίζει αποτελεσματικά, όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.