Ιωάννα Ζαχαράκη: «Κατάσταση Μεσολογγίου» βιώνουν οι Ουκρανοί και οι Έλληνες ομογενείς

A destroyed Ukrainian armoured personnel carrier vehicle is seen in front of a school which, according to local residents, was on fire after shelling, as Russia's invasion of Ukraine continues, in Kharkiv, Ukraine February 28, 2022. REUTERS/Vitaliy Gnidyi
Θρήνος για τα θύματα, ανυπολόγιστη καταστροφή, με φρικτές και δύσκολες ώρες

«Κατάσταση Μεσολογγίου» βιώνουν Ουκρανοί και Έλληνες ομογενείς, όπως μετέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή η Πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης κ. Ιωάννα Ζαχαράκη, επισημαίνοντας πως οι κάτοικοι δεν θέλουν από τη μία να αφήσουν τα σπίτια τους, η κατάσταση όμως είναι εκρηκτική στην περιοχή, με τους ίδιους να βρίσκονται μόνιμα σε ανησυχία βλέποντας τα όσα δραματικά συμβαίνουν μπροστά στα μάτια τους.

Η κα Ιωάννα Ζαχαράκη

Η κ. Ζαχαράκη, ως πρόεδρος του Δικτύου βρίσκεται σε επικοινωνία με τους ομογενείς αιρετούς της Ουκρανίας και όλοι θρηνούν για τις χαμένες ζωές ομογενών και Ουκρανών και τις καταστροφές.
“Αυτή η επίθεση είναι και μια επίθεση στο Δίκτυό μας, αφού εμείς έχουμε στο Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, πολλά μέλη από την Ουκρανία και από τη Ρωσία”, είπε χαρακτηριστικά η κ. Ζαχαράκη επισημαίνοντας πως πλήττεται σφοδρά η περιοχή στη Μαριούπολη.
“Το ένα χωριό καταστράφηκε, η πρόεδρος της κοινότητας του Σαρτανά προσπαθεί τώρα να πληροφορήσει πολίτες ποιοι σώθηκαν και όλοι ανησυχούν. Χαίρονται μόλις ακούσουν είδηση ότι οι δικούς τους ζουν. Είναι τραγικές καταστάσεις αυτές, που δεν θέλαμε να τις ζήσουμε και βλέπουμε τον ουκρανικό λαό και τους δικούς μας ομογενείς, να ζουν φρικτές και δύσκολες ώρες”, συμπλήρωσε.

Κατάσταση Μεσολογγίου στην Ουκρανία

Η κ. Ζαχαράκη προσπαθεί να ενημερώνεται και από τα μέλη του Δικτύου για το τι συμβαίνει ακριβώς στην εμπόλεμη ζώνη. Επεσήμανε πως μιλά με την Πρόεδρο του Ελληνικού Συλλόγου “Ενότητα” στο Κίεβο Νίνα Πασκάλ, όμως η επικοινωνία είναι δύσκολη, με την κ. Ζαχαράκη πολλές φορές να λαμβάνει τηλεγραφικές απαντήσεις, καθώς οι κάτοικοι και οι ομογενείς είτε βρίσκονται στα καταφύγια, είτε δεν έχουν φως, είτε δεν μπορούν να απαντήσουν.
“Πληροφορήθηκα ότι έχει ανοίξει ο ανθρωπιστικός διάδρομος. Να δούμε πόσοι από τους δικούς μας ομογενείς θα πάνε στην Μολδαβία, που κι εκεί έχουμε ελληνική κοινότητα. Οι περισσότεροι δεν θέλουν να αφήσουν τα σπίτια τους, αλλά προβλέπουν μία κατάσταση Μεσολογγίου, επειδή η κατάσταση είναι ασφυκτική. Η ανησυχία μου, όπως και όλων, είναι μεγάλη”, υπογράμμισε η ίδια.

Στην Μολδαβία οι περισσότεροι ομογενείς

Αναφερόμενη στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Ουκρανούς, η κ. Ζαχαράκη σημείωσε πως στο θέμα του συντονισμού στη Γερμανία και στο Δίκτυο υπάρχει ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί, καθώς δεν είχε προβλεφθεί κι αυτό είναι η μη ύπαρξη φιλανθρωπικού συλλόγου, για να μπορέσουν να συλλεχθούν χρήματα. “ Προς το παρόν υπάρχουν φορτηγά και μεταφορές πραγμάτων που συμβάλουμε όλοι. Φορτηγά πηγαίνουν στα σύνορα της Ουκρανίας με βοήθεια και απευθύνονται σε όλους τους πολίτες. Εμείς θα χρειαστούμε να συνδράμουμε την ελληνική κοινότητα της Μολδαβίας , γιατί εκεί θα πάνε οι περισσότεροι ομογενείς που θα φύγουν. Θα πρέπει να βοηθήσουμε γιατί η εκεί κοινότητα θα εξυπηρετήσει συμπατριώτες και ομογενείς από τη Μαριούπολη”, σημείωσε η πρόεδρος του Δικτύου, τονίζοντας πως αυτή τη στιγμή είναι πιο εύκολο και για τους ομογενείς που ζουν σε χώρες της Ευρώπης και κυρίως στη Γερμανία να κινηθούν μέσω των ανθρωπιστικών οργανώσεων στη χώρα, είτε μέσω του ΟΗΕ και των Κοινωνικών φορέων της Γερμανίας , που στέλνεται βοήθεια που απευθύνεται σε όλους στην Ουκρανία.
Η κ. Ζαχαράκη ευχήθηκε τέλος να σταματήσει άμεσα ο πόλεμος και να επικρατήσει ειρήνη στην περιοχή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.