Ιωάννης Πάππος: «Καμία χώρα δεν θα ανακάμψει εύκολα, ειδικά η Ελλάδα, που βγαίνει από κύκλο ύφεσης…»

Ο Βολιώτης σύμβουλος επιχειρήσεων που ζει κι εργάζεται στη Ν. Υόρκη μιλά για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού

Ζει κι εργάζεται πάνω από 20 χρόνια στη Ν. Υόρκη ως σύμβουλος επιχειρήσεων, ενώ το πρώτο του βιβλίο με τον τίτλο «Hotel Living», με αναφορές στην παγκόσμια οικονομική κρίση, έγινε αποδεκτό με διθυραμβικά σχόλια, ακόμη και απ΄τον Μάικλ Κάνιγχαμ, συγγραφέα βραβευμένο με Πούλιτζερ . Ο Ιωάννης Πάππος που έλκει την καταγωγή του από το Πήλιο, μίλησε αποκλειστικά στο «Ράδιο ΕΝΑ 102,5» και στον Ηλία Κουτσερή, για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και τα σενάρια που υπάρχουν για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Πόσο έτοιμος ήταν ο πλανήτης γι΄ αυτό που ζει σήμερα; Θα ανακάμψει η οικονομία και τι πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις; Ο γνωστός Βολιώτης σύμβουλος καταθέτει τη γνώμη του, που σίγουρα κάνει αίσθηση.

Υπήρχε πρόβλεψη για τα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή με τον κορωνοϊό; Βλέπουμε πλέον, ότι καταρρέουν χρηματιστήρια, ακυρώνονται πτήσεις, πόλεις αδειάζουν…

Η ερώτησή σας έχει δύο σκέλη. Εάν υπήρχε πρόβλεψη ότι θα γίνει μία πανδημία και αν η πανδημία θα γινόταν… πανδαιμόνιο. Στο πρώτο λοιπόν σκέλος, η απάντηση είναι 100% ναι. Πανδημία θα ερχόταν, ήταν αναπόφευκτη, ήταν θέμα χρόνου. Το πιο εξόφθαλμο παράδειγμα είναι ότι 20εκ. ακούσαμε την ομιλία τους Bill Gates ακριβώς πάνω σ’ αυτό το θέμα και τον Οκτώβριο που μας πέρασε, το John Hopkins, ένα από τα καλύτερα Πανεπιστήμια στην Αμερική, περιέγραψε βήμα -βήμα τι θα γίνει εάν «χτυπηθούμε» από κάποιον άλλο κορωνοϊό, πιο δύσκολο από τον Sars που είχαμε το 2003. Στις 17 Νοεμβρίου, είχαμε το πρώτο κρούσμα στην Κίνα, άρα το βλέπαμε να έρχεται. Το δεύτερο σκέλος, είναι, πως ενώ κάτι τέτοιο θα ερχότανε, μας έπιασε… πανδαιμόνιο. Αυτή τη στιγμή έχουμε παραλύσει σαν πλανήτης.
Παράλληλα, ο ιδιωτικός τομέας για παράδειγμα στην Αμερική έχει προετοιμαστεί πως μπορεί να λειτουργήσει με το 70% να δουλεύει από το σπίτι. Σε αντίθεση με αυτό, οι κρατικοί μηχανισμοί δεν είχαν προετοιμαστεί. Βλέπουμε δύο κατηγορίες χωρών, Σιγκαπούρη, Χόνκ Κόνγκ, Νότια Κορέα οι οποίες έχουν κάνει μια καταπληκτική δουλειά στο πως να αντιμετωπίσουν αυτό τον εφιάλτη και βλέπουμε πρωτοκλασάτα κράτη, όπως η Αμερική, η Ισπανία, η Ιταλία, η Αγγλία που υστερούν… Κι αυτό έχει να κάνει με το «προπατορικό αμάρτημα», που είναι το τεστ. Χωρίς το τεστ, τα Νοσοκομεία αντί να βοηθούν το ένα το άλλο, ανταγωνίζονται με το να μπορέσουν να προστατεύσουν στα τυφλά τον εαυτό τους. Με το τεστ, μπορείς εύκολα να απομονώσεις κάποιον και με το κινητό να βρεις εύκολα και που πήγε.

Υπάρχει εύκολος τρόπος ανάκαμψης της οικονομίας;

Για καμία χώρα δεν θα είναι εύκολο να ανακάμψει. Και ειδικά για την Ελλάδα, που βγαίνει από ένα κύκλο ύφεσης. Πρέπει να δούμε πως θα τελειώσει αυτό όλο το παιχνίδι, να δούμε τα λογικά τρία σενάρια για το πως μπορεί να λήξει αυτός ο εφιάλτης. Το πρώτο σενάριο, που δεν έγινε, ήταν να αντιμετωπιζόταν ο ιός σαν τον Sars το 2003, που είναι στην ίδια οικογένεια ιών, που κάθε κράτος κάνει προσπάθεια να κρατήσει τον ιό σπίτι του. Το δεύτερο και πιο δύσκολο σενάριο, είναι αυτό που ξεκίνησαν να κάνουν οι Άγγλοι και φοβήθηκαν. Να αφήσουν εκατομμύρια νεκρούς πίσω μας, να περάσει πολύ γρήγορα από τον πλανήτη και μετά οι υπόλοιποι να φτιάξουν αντισώματα για να ζήσουν. Το τρίτο σενάριο που είναι και το πιο δύσκολο είναι το λεγόμενο «λούνα παρκ», όπου θα βλέπεις διάφορα κεφάλια να βγαίνουν και να τα χτυπάς όσο πιο γρήγορα μπορείς κι αυτό θα συνεχίζεται μέχρι να βγει το εμβόλιο. Η οικονομία στο τρίτο σενάριο δείχνει ότι όλα τα κράτη στην Ευρώπη θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Αμερικής του 2009. Μακροπρόθεσμα θα είναι επίπονο.

Για τους επιχειρηματίες που πλήττονται τι θα προτείνατε;

Τίποτα δεν θα είναι εύκολο, για κάποιους χώρους όπως ο τουρισμός, που είναι από τους πιο «χτυπημένους». Οι πιο «πληγωμένοι» χώροι, θα αρχίζουν να σκέφτονται μία αλλαγή, πως θα περάσουν σε κάτι πιο ειδικό.
Βλέπετε συγκρίσιμα δεδομένα της μεγάλης οικονομικής κρίση με το σήμερα;
Υπάρχουν. Τότε οι τράπεζες είχαν γίνει funds, τώρα θα είναι ουσιαστικά το κυνήγι για το εμβόλιο. Τώρα όμως το θέμα είναι δημόσιο, δεν μπορείς να κάνεις ιδιωτικές κλινικές δοκιμές. Οποιαδήποτε επιτυχία ή αποτυχία μπορεί να σου δώσει αυτοπεποίθηση ή πεσιμισμό. Το 2008-2009 ήταν ένα μαύρο κουτί που δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι γινόταν, τώρα θα είναι περισσότερο δημόσιο.

Ακούστε ολόκληρη η συνέντευξη του Ιωάννη Πάππου και με τη συγγραφική του ιδιότητα, στο magnesianews.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.