Ισραηλινοί και Σκανδιναβοί ενδιαφέρονται για ακίνητα στον Βόλο και τη Μαγνησία

Προσοχή ωστόσο συνέστησε η πρόεδρος των ιδιοκτητών ακινήτων κ. Λία Κρατήρα για τις χαμηλές τιμές προσφοράς

Επενδυτικό ενδιαφέρον δείχνουν στο Βόλο και τη Μαγνησία, Ισραηλινοί και Σκανδιναβοί τόσο για εξοχικές κατοικίες όσο και για οικίες στον ιστό της πόλης, σύμφωνα με την πρόεδρο των Ιδιοκτητών Ακινήτων Μαγνησία, κ. Λία Κρατήρα, η οποία μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή. Παράλληλα, ανέφερε πως θα υπάρξει άνοδος των οικοδομικών αδειών και μίλησε για τις άμεσες διορθώσεις που πρέπει να γίνουν στο πρόγραμμα επιδοτήσεων για αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, προκειμένου να είναι συμφέρον στους ιδιοκτήτες.

«Ξένοι προσπαθούν να “εκμεταλλευτούν” τις χαμηλές τιμές»

Έντονο είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον που δείχνουν σε όλη την περιοχή της Μαγνησίας αλλά και στο Βόλο Ισραηλινοί και Σκανδιναβοί, εξαιτίας και τις γεωγραφικής θέσης και του εξαιρετικού κάλους, καθώς είναι από τις λίγες περιοχές στην Ελλάδα που συνδυάζει βουνό και θάλασσα.
“Η περιοχή μας έχει ένα έντονο ενδιαφέρον από Ισραηλινούς, τώρα διαβάσαμε και για Σκανδιναβούς, να αγοράσουν κυρίως εξοχικές κατοικίες ή κατοικίες στο κέντρο του ιστού της πόλης με σκοπό την εκμετάλλευση. Θα πρέπει όμως οι ιδιοκτήτες να είναι προσεκτικοί γιατί και οι προσφερόμενες τιμές δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές και δελεαστικές, εκτός κι εάν έχουν ένα σημαντικό πρόβλημα οφειλών”, τόνισε η πρόεδρος των Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Μαγνησίας κ. Λία Κρατήρα, συμπληρώνοντας πως οι ξένοι προσπαθούν να “εκμεταλλευτούν” τις χαμηλές τιμές που υπάρχουν ακόμη σε ακίνητα, εξαιτίας της κρίσης, αλλά και των χρεών των ιδιοκτητών.

«Άμεσα διορθώσεις στο πρόγραμμα επιδοτήσεων»

Παράλληλα, ανέφερε την πεποίθησή της πως και ο τομέας της οικοδομής θα δώσει σημαντικά σημάδια ανόδου στο άμεσο μέλλον, υπογραμμίζοντας πως οι οικοδομικές άδειες είχαν “νεκρώσει” το προηγούμενο διάστημα, ενώ τόνισε πως πρέπει να γίνουν άμεσα διορθώσεις στο πρόγραμμα επιδοτήσεων για αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, για να γίνει δελεαστικό στους ιδιοκτήτες.
” Έχει κάνει επιστολή ο κ. Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, προς τους αρμοδίους του Υπ. Οικονομικών με κοινοποίηση και στον Πρωθυπουργό και εξηγεί με απτά παραδείγματα, ενός ανθρώπου με μεσαία εισοδήματα το πρόβλημα που υπάρχει με το πρόγραμμα αισθητικής και ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων, πρόγραμμα που βρίσκεται στο επί διαβούλευσης νομοσχέδιο. Με τον τρόπο που πάει να εφαρμοστεί, είναι ασύμφορο για τον ιδιοκτήτη, όποτε και δεν θα έχουμε την αναμενόμενη αναθέρμανση στον επισκευαστικό κλάδο των ανακαινίσεων”, υποστήριξε η κ. Κρατήρα.
Εξήγησε πως εάν δεν δοθούν κίνητρα που να συμφέρουν τους ιδιοκτήτες και να μην τους αφαιρούν το 5% των ενοικίων από το δηλωθέν εισόδημα, δεν συμφέρει η όλη διαδικασία. Θα πρέπει, σύμφωνα με την ίδια, να αφαιρούνται και τα κόστη των υλικών και όχι μόνο των υπηρεσιών, χαρακτηρίζοντας άδικο αυτό το σημείο του προγράμματος, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι μιας αναβάθμισης κτηρίου αφορά υλικά, όπως τα κουφώματα, τα πλακάκια και τα υλικά της ενεργειακής αναβάθμισης.

Προσέλευση ιδιοκτητών
στο Κτηματολόγιο, αλλά όχι η αναμενόμενη

“Εφόσον δεν έχουμε πάρει κανένα κέρδος από τους φορολογικούς συντελεστές στη φορολόγηση των ενοικίων, τουλάχιστον να δοθεί κάποιο κίνητρο για να δούμε τις πόλεις μας πιο όμορφες και τα ακίνητα ενεργειακά αναβαθμισμένα, όπως ορίζουν οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί εάν υπάρχει ενεργειακή αναβάθμιση, θα υπάρχει και οικονομία στην ενέργεια”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τέλος, η ίδια σχολίασε και την κινητικότητα που υπάρχει στις δηλώσεις ακινήτων στο Κτηματολόγιο, λέγοντας πως υπάρχει μεν προσέλευση των ιδιοκτητών, αλλά όχι η αναμενόμενη και η περιοχή μας υπολείπεται σε σύγκριση με άλλες. Βέβαια, σημείωσε πως ο κόσμος έχει καταλάβει ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση και έχει λάβει πιο σοβαρά το θέμα της δήλωσης της ιδιοκτησίας του, για την αποφυγή απώλειάς τους κι αυτό προκαλεί και την κίνηση μεγάλη στα συμβολαιογραφεία, καθότι γίνονται αθρόα αποδοχές κληρονομίας, διορθώσεις συμβολαίων και παρόμοιες πράξεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.