Κ. Αγοραστός στο “Ράδιο-Ένα”: «Δε νομίζω ότι ο δήμος Βόλου, έχει αποκλείσει την παραγωγή του srf»

Από τη Μονάδα που θα δημιουργηθεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό στην πόλη

«Δε νομίζω ότι ο Δ. Βόλου, έχει αποκλείσει την παραγωγή του srf, μέσα από τη Μονάδα που θα δημιουργηθεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό στην πόλη», δήλωσε μεταξύ άλλων, μιλώντας στο Ράδιο-Ένα, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός.

Σύμφωνα με όσα είπε «έχει καταθέσει ο Δήμος Βόλου ένα σχέδιο δημιουργίας μονάδας διαχείρισης αποβλήτων και αναμένεται η έγκριση του Υπουργείου για τους Περιβαλλοντικούς όρους και μετά θα ενταχθεί στο πρόγραμμα για χρηματοδότηση».
Ερωτηθείς απ’ τον Γ. Καρεκλίδη, για το τι θα παράγει και πως θα γίνεται η διαχείριση, τόνισε ότι «αυτό θα το επιλέξει ο ΦΟΣΔΑ στον οποίο μετέχουν, όχι μόνο ο Δ. Βόλου, αλλά όλοι οι Δήμοι της Μαγνησίας, όπως και για τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων. Εξαρτάται ποια μέθοδος θα επιλεγεί, η οποία να είναι πάντα συμβατή με τη νομοθεσία».

Ο κ. Αγοραστός, διευκρίνισε ότι η Περιφέρεια αποφασίζει τη διαδικασία να ενταχθούν γρήγορα τα έργα, για να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις της χώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να μην πέσουν πρόστιμα, διότι αν πέσουν πρόστιμα στη Θεσσαλία, θα επιβαρύνουν τους πολίτες, μέσω των Δήμων.
«Εμείς κάναμε τον σχεδιασμό, που είναι στο πλαίσιο του εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων και ο περιφερειακός σχεδιασμός είναι σύμφωνα με τη διαδικασία την οποία ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση», τόνισε.

Ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι η διαχείριση απορριμμάτων που προβλέπει ο εθνικός σχεδιασμός, θα αποφασιστούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος για κάθε νομό και αυτό το σκοπό είχε η επίσκεψη του Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, ενώ η Περιφέρεια θα συμβάλει προς την κατεύθυνση δημοπράτησης εντός του 2020 των τριών μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων που θα γίνουν στη Θεσσαλία.

Ο Κ. Αγοραστός τόνισε ότι τις προσεχείς μέρες θα δημοπρατηθεί η πρώτη μονάδα διαχείρισης στα Τρίκαλα, που είναι μπροστά στα διαδικασία και προβλέπει ανακύκλωση και παραγωγή κομπόστ.
Ο ίδιος είπε ότι αν και δόθηκαν χρήματα για πράσινα σημεία, οι διαδικασίες ήταν τόσο αυστηρές, που οι Δήμοι δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν, πρόσθεσε ότι υπάρχουν χρήματα για κάδους βιοαποβλήτων στους Δήμους (καφέ), αλλά και για την προβολή της ανακύκλωσης, ειδικά στα μικρά παιδιά, που πρέπει να αποκτήσουν συνείδηση.

Για τη μονάδα της Λάρισας είπε ότι ο Δήμος εκχώρησε την αρμοδιότητα εκπόνησης μελέτης στην Περιφέρεια και βρίσκεται πιο πίσω σε χρόνο ωρίμανσης από τις μονάδες των Τρικάλων και του Βόλου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.