Κ. Αγοραστός για τη συνάντηση με τον Υφυπουργό Τουρισμού: Αεροδρόμιο και λιμάνι στο επίκεντρο

Άμεσες λύσεις στο Ράδιο ΕΝΑ για τους δύο πυλώνες ανάπτυξης όλης της Θεσσαλίας

Το μέλλον του αεροδρομίου Ν. Αγχιάλου και του λιμανιού του Βόλου θα είναι τα κύρια ζητήματα που θα θέσει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στον Υφυπουργό Τουρισμού κ. Μάνο Κόνσολα, σήμερα το απόγευμα στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί για το σχέδιο τουρισμού στη Θεσσαλία. Ο κ. Αγοραστός μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και στον Γιώργο Καρεκλίδη τόνισε πως η πολιτεία θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τους δύο αυτούς αναπτυξιακούς πόλους, ενώ ως περιφέρεια Θεσσαλίας θα θέσει μια σειρά διεκδικήσεων για την ενίσχυση των τουριστικών υποδομών και παροχών.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κατέθεσε στοιχεία που αφορούν στον τουρισμό στη Θεσσαλία, αναδεικνύοντας την αύξηση που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στη λεγόμενη βαριά βιομηχανία της χώρας λέγοντας πως σε σύνολο διανυκτερεύσεων των θεσσαλικών καταλυμάτων από το 2015 μέχρι 2017 σημειώθηκε 12% αύξηση, στα αεροδρόμια η αύξηση ήταν 18%, στα μουσεία αύξηση κατά 47%, ενώ τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την στατιστική υπηρεσίας.
Ακόμη σημειώθηκε αύξηση απασχόληση στις τουριστικές επιχειρήσεις. Το 2013 ήταν 12,8 χιλιάδες οι εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο και το 2017 είναι 26,7 χιλιάδες. Αυτό σημαίνει σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό ότι υπάρχει 100% αύξηση.
“Κάτι κάνουμε καλά. Βέβαια εμείς ζητάμε ορισμένα πράγματα. Ζητάμε δύο καθοριστικά πράγματα. Τι θα γίνει με το αεροδρόμιο. Ή θα το πάρουμε εμείς, ως φορείς ή κάποιος άλλος και να το αξιοποιήσει. Δεν μπορεί να μένει έτσι. Ή να δοθεί όπως αυτό της Σκιάθου ή ας το δώσουν στην τοπική κοινωνία να κάνουμε μία προσπάθεια. Αυτή τη στιγμή μέσω bypass προσπαθούμε να τραβήξουμε αεροπορικές εταιρίες. Επίσης πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με το λιμάνι. Έχουμε άριστες σχέσεις με τη Διοίκηση και τους εργαζόμενους. Το θέμα όμως είναι να γίνει ανάπτυξη και να μην χάσουμε ευκαιρίες με δύο εργαλεία που έχουμε στη Θεσσαλία και είναι το λιμάνι και το αεροδρόμιο. Είναι μεγαλεία αναπτυξιακά. Δεν μπορούν να μένουν ανενεργά”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός.
Επιπλέον, ο Περιφερειάρχης θα θέσει στον Υφυπουργό Τουρισμού τη διασύνδεση των νησιών Σκιάθου- Σκοπέλου και Αλοννήσου με υδροπλάνα, την δημιουργία σχολής τουριστικών επαγγελμάτων, την πορθμειακή σύνδεση Θεσσαλονίκης με Β. Σποράδες και σύνδεση από Αγιόκαμπο για Β. Σποράδες. Τη δημιουργία εθνικού πάρκου στον Όλυμπο, την απλούστευση διαδικασιών για την πιστοποίηση των μονοπατιών, την αυστηρή εφαρμογή του νόμου για το Airbnb, αλλά και το θέμα των μαρινών, καθώς πρέπει να ξεκαθαριστεί ποιος έχει λόγο για παρεμβάσεις.
Παράλληλα, ο κ. Αγοραστός ανέφερε και τις κινήσεις που έχει κάνει μέχρι στιγμής η Θεσσαλία για τον τουρισμό, μιλώντας για το Master Plan “My Thessaly”, ενώ τόνισε πως έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την προσέλκυση film office, προκειμένου να γυρίζονται κινηματογραφικές ταινίες σε σημεία της Θεσσαλίας.
“Το προχωράμε. Ό,τ εξαρτάται όμως από το κέντρο υπάρχει ένα βαρίδιο. Υπάρχει μια αργοπορία”, σχολίασε χαρακτηριστικά ο ίδιος σχετικά με τις αποφάσεις που προέρχονται από την κεντρική πολιτεία.

Συνέχισε δε τονίζοντας πως “Υποδομές έχουμε κάνει πολλές, κατασκευάστηκαν και συντηρήθηκαν οδικά δίκτυα, μουσεία, υποβρύχια μουσεία που έχουμε το σημαντικότερο και αρχαιότερο ναυάγιο του κόσμου, ο Παρθενώνας των ναυαγίων στην Περιστέρα, συμμετείχαμε σε 53 τουριστικές εκθέσεις, 11 στην ενδοχώρα, ταξίδια εξοικείωσης δημοσιογράφων, κινηματογραφικές παραγωγές. Είμαστε η μοναδική περιφέρεια που έχουμε VR 360 δηλαδή θα παρουσιάζουμε τους προορισμούς στη Θεσσαλία με βίντεο με τα καινοτόμα γυαλιά -εικονικής πραγματικότητας-.”

Στρατηγική για το περιβάλλον και τους οικονομικά ασθενέστερους
Στο μεταξύ, ο Περιφερειάρχης μίλησε και για το πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ που αφορά σε νοικοκυριά που επιθυμούν να αντικαταστήσουν το λέβητα πετρελαίου με φυσικό αέριο.
“Κάναμε μία στρατηγική για να μπορέσουμε να σώσουμε το περιβάλλον και να βοηθήσουμε πρωτίστως τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, που θέλουν και δεν μπορούν να αλλάξουν τους καυστήρες, τους λέβητες από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο, το οποίο είναι φθηνότερα και περιβαλλοντικά πιο θετικό.
Εμείς έχουμε εγκρίνει αυτό το πρόγραμμα, τώρα είναι στο χέρι του Υπουργείου και στο χέρι της εταιρείας που έχει το φυσικό αέριο, για να το τρέξουν γρήγορα και να μπορέσουν να επωφεληθούν περισσότερα νοικοκυριά και να μπορέσει ο κόσμος να ζεσταθεί, να μην προστρέχει σε άλλες μορφές που είναι βλαβερές για το περιβάλλον και να είναι και οικονομικότερο”, σημείωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως και το 2012 η Θεσσαλία βρίσκονταν στις τρεις πιλοτικές περιοχές της χώρας που είχε εφαρμοστεί το πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό από το πρόγραμμα θα επωφεληθούν χιλιάδες οικογένειες, καθώς θα εξασφαλιστεί και η δωρεάν σύνδεση με το φυσικό αέριο, θα καταπολεμηθεί το πρόβλημα της αέριας ρύπανσης, θα δοθούν δουλειές σε πολλές κατηγορίες εργαζομένων. Μάλιστα η επιδότηση κυμαίνεται μεταξύ 50-60% ίσως και 70% ανάλογα με το οικογενειακό εισόδημα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.