Αγοραστός στο Ράδιο ΕΝΑ: «Αποκεντρωμένη και υπουργείο αποφασίζουν για περιβαλλοντικά όχι η Περιφέρεια»

Να πάνε εκεί όσοι διαμαρτύρονται είπε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Μήνυμα σε όσους διαμαρτύρονται για περιβαλλοντικά ζητήματα, ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το υπουργείο και όχι από το Περιφερειακό Συμβούλιο που πολλές φορές γνωμοδοτεί αρνητικά, αλλά δεν λαμβάνεται υπόψη, έδωσε μέσω του Ράδιο ΕΝΑ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Συνομιλώντας με τον Δημ. Καρεκλίδη, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και σε άλλα ζητήματα όπως το πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ 2, το οποίο εκτίμησε ότι θα προκηρυχθεί τον Σεπτέμβριο.

«Χρειάζεται να έχουμε σύμφωνη
γνώμη στα περιβαλλοντικά»

Ο κ. Αγοραστός, σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο Ράδιο ΕΝΑ τόνισε ότι εδώ και χρόνια είπαμε ότι χρειάζεται να έχουμε σύμφωνη γνώμη στα περιβαλλοντικά, τη στιγμή που οι υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν ξοδέψει πολλές εργατοώρες, με το να εξετάζουν όλα τα χαρτιά και να τα στέλνουν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, που αποφαίνεται «ναι» ή «όχι», για μια επένδυση.
Το περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας στο παρελθόν έχει γνωμοδοτήσει πολλές φορές αρνητικά, όπως η μη καύση srf, rdf από την ΑΓΕΤ, και την μονάδα παραγωγής srf που …βγήκαν “ναι”, για παραγωγή βιοκαυσίμων στο Κεφαλόβρυσο και στην Ελασσόνα που… έγιναν “ναι”, τόνισε ο κ. Αγοραστός.
“Όλοι πέφτουν πάνω στην Περιφέρεια και όλοι αυτοί που διαμαρτύρονται και λένε διάφορα χωρίς να έχουν γνώση σε ποιόν τα λένε και αντί να πάνε στον υπουργό ή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση που παίρνει στην απόφαση, έρχονται στην Περιφέρεια, που έχει πει όχι”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης.
Ο ίδιος τόνισε ότι αν δεν δοθούν οι αρμοδιότητες στην περιφέρεια, δεν έχει κανένα λόγο να ασχολείται με αυτά τα ζητήματα και οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης να κάνουν όλη αυτή τη δουλειά, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ. Αγοραστός.
“Εμείς συγκεντρώνουμε τα δικαιολογητικά, λέμε τη γνώμη των υπηρεσιών μας και το στέλνουμε στην Αποκεντρωμένη που άλλες φορές λαμβάνει υπόψη τη γνώμη των υπηρεσιών και άλλες όχι, ενώ συνήθως δε λαμβάνει υπόψη την πολιτική απόφαση και πηγαίνει σύμφωνα με τους νόμους”, επισήμανε. Ο ίδιος κατηγόρησε και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι τους έστελνε όλους στην Περιφέρεια, ενώ το υπουργείο έδινε εγκρίσεις και έκανε λόγο για λειτουργία του συστήματος.

Για την κλιματική αλλαγή

Αναφερόμενος στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και τους καύσωνες που ταλαιπωρούν τη χώρα εδώ και ένα μήνα, αλλά και σε δήλωσή του ότι η παραγωγή ηλεκτρισμού από τον Αχελώο θα μπορούσε να αποτελέσει ασπίδα στο σύστημα της χώρας, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι δεν έχει λήξει ακόμη το θέμα της παραγωγής ενέργειας, ούτε της μεταφοράς νερού.
“Το υδροηλεκτρικό στη Μεσοχώρα είναι ένα μεγάλο έργο, που έχει ολοκληρωθεί κατά 85%, αλλά δεν λειτουργεί, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να χάνει 50 εκ. € τον χρόνο και χάνουμε τη δυνατότητα να παράξουμε φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια, φθηνή ενέργεια και να μειώνουμε το κόστος παραγωγής”, τόνισε ο κ. Αγοραστός.
Το ίδιο είπε ότι συμβαίνει με το φράγμα και το υδροηλεκτρικό της Συκιάς, από το οποίο επίσης χάνεται αυτή η δυνατότητα.

«Οι κλιματικές κρίσεις κινούνται με μεγαλύτερες
ταχύτητες από τη γραφειοκρατία της χώρας μας»

Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι είναι σε φάση διαβούλευσης η νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το φράγμα της Μεσοχώρας από τη ΔΕΗ, θα περάσει σε ένα μήνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο και θα πάει προς υλοποίηση. Ωστόσο χρειάζεται και μεταφορά νερού, γιατί θα πούμε το νερό νεράκι, γιατί οι λίμνες στερεύουν, ο πλανήτης ξεραίνεται και θα έχουμε μεγάλο διατροφικό πρόβλημα.
Ο κ. Αγοραστός τόνισε ότι χρειάζονται αλλαγές, με πρώτη την αλλαγή ταχύτητας, με κατεπείγουσες εργασίες και γρήγορη υλοποίηση των έργων, γιατί οι κλιματικές κρίσεις κινούνται με μεγαλύτερες ταχύτητες από τη γραφειοκρατική διαδικασία της χώρας μας!
“Συνεπώς πρέπει να προσαρμοστούμε, να πετύχουμε τις ίδιες ταχύτητες ή και μεγαλύτερες υλοποίησης των έργων, από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και χρειάζεται μεταφορά νερού από τον Αχελώο”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι αγρότες θα κερδίζουν 25 εκ. €»

Για το θέμα της μεταφοράς του νερού από τις γεωτρήσεις που έγιναν περιμετρικά της Κάρλας στον Βόλο για ύδρευση, ο Κ. Αγοραστός τόνισε ότι οι υπηρεσίες παρακολουθούν το θέμα και ότι η ποιότητα φτάνει στο επίπεδο που πρέπει να γίνει η μεταφορά, καθώς έχουν ολοκληρωθεί τα έργα. Όπως είπε η επανασύσταση της λίμνης Κάρλας, η μεταφορά του νερού για ύδρευση του Βόλου και η άρδευση 25.000 στρεμμάτων είναι έργα κλιματικής αλλαγής.
“Δεν υπάρχει Περιφέρεια και φορέας παγκόσμια που να δίνει δωρεάν νερό σε αγρότες, να συντηρεί ένα σύστημα άρδευσης και να κερδίζουν σήμερα 10 εκ. €. Με το νέο έργο οι αγρότες σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο θα κερδίζουν 25 εκ. €”, ήταν η δήλωση του περιφερειάρχη. Ο ίδιος είπε ότι αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπως το φράγμα στο Μαυρομμάτι για πόσιμο νερό στην περιοχή του Αλμυρού, το φράγμα του Ξηριά στον Αλμυρό, η υπογειοποίηση των αγωγών στη Ζαγορά και τα αντιπλημμυρικά, που είναι έργα για την κλιματική αλλαγή.

Ποσό 200 εκ. € στο Δήμο Βόλου

Για το πρόβλημα υδροδότησης που αντιμετωπίζει ο Δήμος Βόλου, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι στα 42 εκ. € που θα πάρει από το πρόγραμμα “Αντ. Τρίτης”, θα μπορούσε να εντάξει και έργα ύδρευσης.
Επίσης τόνισε ότι στο Δήμο Βόλου η Περιφέρεια έδωσε όλα αυτά τα χρόνια, 200 εκ. € που είναι πολλά χρήματα, καθώς χρηματοδοτεί βιώσιμες αναπλάσεις, δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, επέκταση ποδηλατόδρομων, αυτόματο σύστημα διάθεσης ποδηλάτων, την επισκευή του Δημοτικού Θεάτρου, την κατασκευή κυκλικού κόμβου Αναπαύσεως – Μαιάνδρου κλπ.

Τι γίνεται με τα υπόλοιπα έργα

Για την αξιοποίηση του κτιρίου του παλιού Οικοτροφείου του Μητρόπολης Δημητριάδος, ανέφερε ότι υλοποιήθηκε μελέτη για αλλαγή της διαδικασίας χρήσης του και θέλει να δημιουργήσει Ακαδημία Εκκλησιαστικής Τέχνης και Συντήρησης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων, ο προϋπολογισμός από 600.000 € που ήταν πήγε στα 1,8 εκ. € και αναζητούνται χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να ενταχθεί από την Περιφέρεια.
Ακόμη είπε ότι εγκρίνονται δύο Hot Spot σε θύλακες φτώχειας του Δήμου Βόλου στις συνοικίες Νεάπολης και Ξηροκάμπου, με συγχρηματοδότηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας με 276.000 €, ενώ χρηματοδοτούνται με 8 εκ. € φτωχές οικογένειες για να πηγαίνουν τα παιδιά τους στους Βρεφονηπιακούς σταθμούς (από το 2015 μέχρι σήμερα 23.000 παιδιά πηγαίνουν δωρεάν χάρη στη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ), όπως και χρηματοδότηση για ένταξη των παιδιών με αναπηρία ή με εκπαιδευτικές ανάγκες.
Επίσης, σύντομα θα βγει πρόσκληση ύψους 1,4 εκ. € για δράσεις μετριασμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Προβλήματα που υπάρχουν σε μελέτες έργων

Ακόμη αναφέρθηκε σε προβλήματα που υπάρχουν σε μελέτες έργων, όπως της Κίτρινης Αποθήκης, σε αντιπλημμυρικά, Ιερούς Ναούς και σε έργα που υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με αποτέλεσμα τα έργα να πηγαίνουν πίσω και να κοστίζουν παραπάνω, λέγοντας ότι πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα των μελετητών, που πρέπει να έχουν ευθύνη για τις μελέτες που παραδίδουν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου. Τα εγκαίνια του κτιρίου Μηχανικών Υπολογιστών, στον Πεδίον Άρεως θα γίνουν τον Σεπτέμβριο, τόνισε ο περιφερειάρχης, ώστε επιτέλους ν΄αρχίσουν να μπαίνουν οι φοιτητές, γιατί το κτίριο μετά από τόσα χρόνια θα θέλει συντήρηση.

Τέλος Αυγούστου τα εγκαίνια του
υποβρύχιου μουσείου στις Νηές Σούρπης

Επίσης, κορωνοϊού επιτρέποντος, στο τέλος Αυγούστου αναμένεται να γίνουν τα εγκαίνια του υποβρύχιου μουσείου στις Νηές Σούρπης, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έγινε με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Σχετικά με την ανακατασκευή του Κ.Υ. Σκοπέλου, ο περιφερειάρχης είπε ότι δεν είναι ευθύνη της Περιφέρειας, αλλά της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας και του υπουργείου. Όπως είπε, η Περιφέρεια κατασκεύασε, με προγραμματική σύμβαση με την 5η ΥΠΕ, το Κέντρο Υγείας Σκιάθου και τα περιφερειακά Ιατρεία Σούρπης, Καναλίων, προχώρησε σε επισκευές Κέντρων Υγείας στη Θεσσαλία, αλλά αυτό έγινε, όταν της ζητήθηκε από την Υγειονομική Περιφέρεια.

Προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σύντομα πρόκειται να βγάλει προγράμματα στήριξης κοινωνικών επιχειρήσεων, που δεν προκηρύχθηκαν από το υπουργείο. Ο κ. Αγοραστός τόνισε ότι το πρόγραμμα εστάλη στην επιτροπή παρακολούθησης εδώ και καιρό για να δώσει την έγκριση αλλαγής της διαδικασίας, ώστε να βγει για όλες τις επιχειρήσεις και να αποκατασταθεί η αδυναμία που είχε το υπουργείο εδώ και χρόνια.
Τέλος, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ 2, για το οποίο εκτίμησε ότι τον Σεπτέμβριο θα βγει η προκήρυξη. Όπως είπε ο ίδιος, ήθελε να βγει … χθες, αλλά οι υπηρεσίες είναι αποδεκατισμένες και με τα μέτρα κατά της πανδημίας. Ακόμη είπε ότι από το πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ 1 πληρώθηκε των 90% των επιχειρήσεων αν και είναι ευθύνη της ΑΕΔΕΠ και όχι της Περιφέρειας και οι πόροι είναι εξασφαλισμένοι.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.