Κ. Φαρσαλινός «Μετά το πολύ ήπιο πρώτο κύμα, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος, για πολύ έντονο δεύτερο κύμα…»

Έρευνα στην οποία είναι επικεφαλής, δείχνει πως καπνιστές, έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από κορωνοϊό

Με ικανοποίηση αρχικά, βλέπει την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο καρδιολόγος αλλά και ερευνητής των Πανεπιστημίων Πατρών και Δυτικής Αττικής κ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, ωστόσο όμως καταθέτει και τις αντιρρήσεις του σχετικά με την χαλάρωση εφαρμογής των μέτρων από τους πολίτες, τονίζοντας πως η χρήση της μάσκας θα πρέπει να ακολουθείται απ’ όλους, καθώς αυτός που τη φορά προστατεύει τον συνάνθρωπό του.
Μιλώντας ο ερευνητής (και ένας από τους Έλληνες καθηγητές που βρέθηκε το προηγούμενο έτος, στη λίστα με την μεγαλύτερη παγκόσμια επιρροή) στο «Ράδιο ΕΝΑ 102,5» και στον Ηλία Κουτσερή *, ανέφερε πως ορθά αποφασίστηκε η απαγόρευση των πανηγυριών, καθώς παρατηρήθηκε ακραίος συνωστισμός με τους διοργανωτές να μην προσέχουν καθόλου στην τήρηση των μέτρων, αλλά ούτε και να αντιπροτείνουν τρόπους για τη σωστή διεξαγωγή τους.
Τέλος, μίλησε για τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη και δείχνουν πως οι καπνιστές έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από κορωνοϊό.

“Χαλάρωσε” η εφαρμογή των μέτρων

Με θετική ματιά βλέπει ο ιατρός και ερευνητής κ. Φαρσαλινός την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, ωστόσο επισημαίνει πως η εφαρμογή των μέτρων από τους πολίτες “χαλάρωσε”.
“Θεωρώ ότι βαδίζουμε αρκετά καλά, αναμενόμενα, ίσως και λίγο καλύτερα απ’ ότι αναμενόταν, αλλά το ζήτημα είναι ότι στον γενικό πληθυσμό υπάρχει ένας εφησυχασμός, ίσως λόγω κόπωσης, ίσως και για πρακτικούς λόγους, αλλά έχει “ξεχαστεί” το θέμα από τον πολύ κόσμο ή το έχει συνηθίσει να το βλέπει. Από τη μια πλευρά είναι καλό, γιατί και η υστερία που είχαμε δεν ήταν ό,τι καλύτερο, αλλά από την άλλη, υπάρχει μια χαλάρωση στην τήρηση των λίγων μέτρων, που μπορούμε να πάρουμε για να έχουμε μία κοινωνική και οικονομική ζωή και ταυτόχρονα να έχουμε και την προστασία που μπορούμε σαν συμβιβασμό”, σημείωσε ο κ. Φαρσαλινός. Παράλληλα, σημείωσε πως υπάρχει κίνδυνος στη μη χρήση μάσκας, ιδίως στους κλειστούς χώρους.
“Η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και κυρίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς έχει χαλαρώσει ως μέτρο. Αυτό δημιουργεί κινδύνους. Βλέπουμε σε άλλες χώρες που νωρίτερα δεν είχαν πολλά κρούσματα, ήταν στα ίδια επίπεδα με μας, για παράδειγμα στα Βαλκάνια, τώρα υπάρχει μεγάλη έξαρση, υπάρχει και μια αναζωπύρωση όπως στην Ισπανία, που ήταν μία χώρα που είχε πολλά κρούσματα και όταν έχεις πολλά κρούσματα στην αρχή, έχεις μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσεις μεγάλο δεύτερο κύμα. Παρόλα αυτά, υπάρχει δεύτερο κύμα και πιο έντονο απ’ ότι στην Ελλάδα. Είμαστε σε καλή κατάσταση, αλλά δεν θέλει και πολύ για να ξεφύγει το πράγμα. Κι ευτυχώς είναι καλοκαίρι”, τόνισε ο ίδιος.

«Όταν έχεις πολύ ήπιο πρώτο κύμα, υπάρχει μεγαλύτερος
κίνδυνος να έχεις πολύ έντονο δεύτερο κύμα…»

Μιλώντας για τις συνθήκες του καλοκαιριού κι αν αυτές επηρεάζουν την εξέλιξη του ιού, ο ερευνητής επεσήμανε πως το να βρίσκεται κάποιος σε εξωτερικό χώρο, μειώνει αρκετά την πιθανότητα μετάδοσης και το ιικό φορτίο που κυκλοφορεί σε αντίθεση με τους κλειστούς χώρους, φέροντας ως παραδείγματα τις μεγάλες διαδηλώσεις σε ΗΠΑ, Αγγλία και Γαλλία.
Παρόλα αυτά υπογράμμισε πως αυτό, δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν μεταδίδεται, απλά είναι πιο δύσκολο και τα κρούσματα είναι ηπιότερα γιατί δεν δέχονται υψηλό ιικό φορτίο. Βέβαια, επεσήμανε πως έχουμε μπροστά μας το φθινόπωρο και τον χειμώνα κι αυτό θα πρέπει να ληφθεί απ’ όλους υπόψη.
Ενώ μιλώντας για τυχόν δεύτερο κύμα του ιού και εάν αυτό θα είναι το ίδιο ή και μεγαλύτερης έντασης από το πρώτο, ο κ. Φαρσαλινός σημείωσε πως “Όταν έχεις πολύ ήπιο πρώτο κύμα, έχεις μεγαλύτερο κίνδυνο να έχεις πολύ έντονο δεύτερο κύμα σε βαθμό σαν να έρχεται για πρώτη φορά ο ιός. Αυτό συμβαίνει γιατί έχεις μικρή ανοσία στον πληθυσμό κι εμείς έχουμε πολύ μικρή ανοσία και ο κίνδυνος είναι υπαρκτός”.

“Να φορούν όλοι μάσκα”

Ο ερευνητής των ελληνικών Πανεπιστημίων, μίλησε και για τη χρήση μάσκας επισημαίνοντας πως τη φοράμε όχι για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, άλλα τους άλλους από μας και σημείωσε πως θα πρέπει να γίνεται απαραίτητη η χρήση της στους κλειστούς χώρους με συνωστισμό, όπως στα μάρκετ και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
“Είχα μιλήσει για τη χρήση μάσκας, όταν από κάποιους θεωρούνταν επικίνδυνη κι όταν το Ευρωπαϊκό Κέντρο Νοσημάτων δεν το σύστηνε. Πιστεύω ότι θα πρέπει να φορούν όλοι μάσκα και μιλάω για τις υφασμάτινες και μόνο με τη χρήση απ’ όλους θα υπάρχει αποτέλεσμα, γιατί η μάσκα δεν προστατεύει εσένα που τη φοράς, τη μάσκα τη φοράς εσύ και προστατεύεται ο άλλος από τη δική σου αναπνοή, που μπορεί να “βγάλει” κορωνοϊό. Άρα εσύ προστατεύεσαι όταν ο άλλος φοράει τη μάσκα.
Το να φορούν οι μισοί δεν έχει νόημα. Οι κλειστοί χώροι όπου έχουν συνωστισμό, τα μάρκετ, τα μέσα μεταφοράς είναι και οι πιο επικίνδυνοι χώροι να υπάρξει μετάδοση και έκθεση στον ιό. Ίσως θα πρέπει να εφαρμοστεί γενικότερα το μέτρο και μιλάμε για κλειστούς χώρους όπου θα μπορούν να βρίσκονται πολλά άτομα”, επεσήμανε ο ίδιος.

Παρατηρήθηκε ακραίος συνωστισμός στα πανηγύρια

Εκτός από τη χρήση μάσκας, έντονος λόγος έχει γίνει και για την απαγόρευση των πανηγυριών, με τον κ. Φαρσαλινό να επισημαίνει πως παρατηρήθηκε ακραίως συνωστισμός και οι διοργανωτές δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα, ενώ δεν πρότειναν και λύσεις για τη σωστή διεξαγωγή τους.
“Οι εικόνες, έδειξαν ότι οι διοργανωτές, οργάνωσαν τα πανηγύρια σαν να μην υπάρχει ο κορωνοϊός, σαν να μην υπήρξε πανδημία. Είναι μάλλον ευθύνη δική τους και δεν το λέω τιμωρητικά. Επέλεξαν να μην προσαρμοστούν και οι εικόνες που είδαμε δεν συνάδουν με τους κινδύνους, που υπάρχουν. Υπήρχε ακραίος συνωστισμός παρά τους ανοιχτούς χώρους. Επίσης είναι αδύνατον να φορεθεί μάσκα, καθώς εκεί ο κόσμος, τρώει, πίνει, χορεύει, αλλά δεν ήταν ο τρόπος αυτός που γινόταν ασφαλής, δεν έγινε τίποτα να προσαρμοστούν. Γνωρίζω και αντιλαμβάνομαι πως υπάρχει τεράστια οικονομική ζημία για πάρα πολύ κόσμο, όμως δεν έβλεπα άλλη λύση κι ούτε προτάθηκε από εκείνους άλλη λύση”, εξήγησε ο κ. Φαρσαλινός.

Πέπλο προστασίας για τον κορωνοϊό η νικοτίνη;

Όσο κι αν σε πολλούς φαίνεται περίεργο, υπάρχουν σε εξέλιξη έρευνες, τόσο ελληνικές όσο και διεθνείς, που μελετούν την επίδραση του καπνίσματος στο θέμα του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον κ. Φαρσαλινό, προφανώς το κάπνισμα είναι βλαβερό, όμως η νικοτίνη ως ουσία, εξετάζεται εάν μπορεί να δράσει υπέρ του λήπτη της.
“Υπάρχουν κι άλλα δεδομένα, ασχολούνται κι άλλοι επιστήμονες από το εξωτερικό με το θέμα και φαίνεται πως είναι πολύ λιγότεροι οι καπνιστές που καταλήγουν στο Νοσοκομείο, λιγότεροι είναι και αυτοί που προσβάλλονται από τον ιό, κατά πάσα πιθανότητα είναι η νικοτίνη το ζήτημα κι όχι το κάπνισμα”, σημείωσε, λέγοντας πως στη Σουηδία ελέγχεται και το θέμα της νικοτίνης μέσω μασώμενου καπνού, ενώ σύντομα θα κυκλοφορήσουν και δύο ελληνικές μελέτες που αφορούν στο θέμα. Βέβαια, ο κ. Φαρσαλινός ανέφερε πως δεν υπάρχει οριστικό συμπέρασμα, ούτε κανείς μπορεί να πει στον κόσμο να πάρει αυτοκόλλητα νικοτίνης, όμως κάποια στιγμή οι έρευνες θα είναι ικανές να δώσουν τις απαντήσεις. Τέλος, ο ίδιος, ανέφερε και μελέτη που έγινε σε ναυτικούς γαλλικού αεροπλανοφόρου, που έδειξε πως οι καπνιστές είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τον κορωνοϊό.

*Σημειώνεται ότι η συνέντευξη δόθηκε, πριν την ανακοίνωση εκ μέρους του κ. Χαρδαλιά για καθολική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.