Κ. Γιαννακόπουλος: «Σε ετοιμότητα και ιδιώτες γιατροί ειδικοτήτων να συνδράμουν εάν χρειαστεί»

Το υγειονομικό προσωπικό μπορεί να καλύψει τους τραυματίες- Άμεση ανάγκη για αίμα

Στα Νοσοκομεία της Λάρισας βρίσκεται από την πρώτη στιγμή του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλος, ο οποίος μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ μετέφερε την εικόνα που επικρατεί με τους τραυματίες και τόνισε πως ο Σύλλογος έχει κηρύξει σε ετοιμότητα συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών που εάν χρειαστεί θα συνδράμουν στα Νοσοκομεία.

 

Ο κ. Γιαννακόπουλος είπε χαρακτηριστικά «Η μέρα εδώ ξημέρωσε μαύρη, αλλά πιστεύω ότι στεκόμαστε στα πόδια μας ιδιαίτερα ο υγειονομικός κλάδος, ο οποίος επιφορτίζεται αυτή τη στιγμή να περιθάλψει τους τραυματίες.

Αν θέλουμε να δώσουμε περιληπτικά την εικόνα θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε τρία σημεία. Το πρώτο είναι οι τραυματίες, που έχουν και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή για να σώσουμε όσους περισσότερους μπορούμε ιδιαίτερα αυτοί που είναι βαριά. Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας είναι περίπου 20 τραυματίες με δύο βαριά στη ΜΕΘ, στο Πανεπιστημιακό είναι 26 οι νοσηλευόμενοι τραυματίες με τρεις βαριά διασωληνωμένους στη ΜΕΘ. Δύο στο Νοσοκομείο της Κατερίνης, 14 στο ΑΧΕΠΑ και τρεις ή τέσσερις στο Γεώργιος Γεννηματάς όλοι τους από άποψη βαρύτητας θεωρούνται ελαφριά.

Το δεύτερο σημείο είναι ότι ακόμη στο σημείο του δυστυχήματος γίνεται τεράστια προσπάθεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για να μπορέσουν να διερευνήσουν το εσωτερικό κυρίως των δύο πρώτων βαγονιών που μετατράπηκαν σε μια άμορφη μάζα για να ανασύρουν πλέον πτώματα και τα πτώματα που ανασύρουν είναι απανθρακωμένα, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε σε αυτά τα βαγόνια.

Ο επίσημος αριθμός των νεκρών είναι 32, όμως αυτός μεταβάλλεται συνέχεια, ο ανεπίσημος έχει φτάσει στους 36 και όλο και περισσότερο, όσο προχωράει το έργο της Πυροσβεστικής, τόσο και ο κατάλογος αυτός μεγαλώνει.

Το τρίτο σημείο που είναι το πιο δραματικό, είναι στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας όπου εδρεύει η Ιατροδικαστική Υπηρεσία όπου θα ξεκινήσει μετά από την ολοκλήρωση της συλλογής των πτωμάτων, η αναγνώριση, που είναι ένα βαρύ έργο και με πολύ μεγάλη συναισθηματική φόρτιση. Χρειάζεται και ειδική ομάδα ψυχολόγων για την υποστήριξη. Εκεί οι ιατροδικαστές και η προϊσταμένη κ. Ρουμπίνη Λεονταρή είναι ήδη εκεί από το πρωί».

Ο κ. Γιαννακόπουλος έκανε λόγο για μια μαύρη εικόνα που συνθέτουν όλα τα παραπάνω για την περιοχή της Λάρισας και όχι μόνο, ενώ υπογράμμισε πως όλες οι αρμόδιες και συναρμόδιες υπηρεσίες είναι επί ποδός.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας έχει κηρύξει σε ετοιμότητα ορισμένες ειδικότητες που πιθανώς να χρειαστούν να συνδράμουν στους γιατρούς των Νοσοκομείων εφόσον ζητηθεί.

Υπογράμμισε όμως ότι εκείνο που  προέχει επίσης είναι η αιμοδοσία.

«Η περιοχή μας έχει ισχυρούς Συλλόγους Εθελοντών Αιμοδοτών όμως και οι μεμονωμένοι πολίτες μπορούν να τρέξουν αυτή τη στιγμή να δώσουν αίμα στην Αιμοδοσία που διοργανώνει ο Ερυθρός Σταυρός στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας», τόνισε.

Επεσήμανε ότι  ως Ιατρικός Σύλλογος βρίσκονταν εκεί από τα πρώτα λεπτά του δυστυχήματος δια του Γεν. Γραμματέα μας του κ. Πινακά, που είναι Αντιπεριφερειάρχης εκπρόσωπος της Περιφέρειας και προϊστάμενος της Πολιτικής προστασίας και συντόνισε το διασωστικό έργο και υπάρχει άμεση εικόνα του τι συνέβη εκεί.

«Τραγικές εικόνες, δεν μπορεί εύκολα να τις αντιληφθεί κάποιος. Άλλο να βλέπεις κι άλλο να ακούς», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας.

Σε ότι αφορά το υγειονομικό προσωπικό και τα Νοσοκομεία της Λάρισας και εάν μπορούν να «αντέξουν» τον όγκο των τραυματιών ο κ. Γιαννακόπουλος επεσήμανε ότι «όλο το υγειονομικό προσωπικό που εργάζεται στα Νοσοκομεία ακόμη και το Γενικό που δεν εφημέρευε είναι επί ποδός, μοιράστηκαν τους τραυματίες. Στο σύνολό τους είναι νέοι άνθρωποι και ο οργανισμός ενός νέου ανθρώπου αντέχει πολύ περισσότερο. Από τη μια πλευρά είναι δυσμενές ότι χάσαμε νέους ανθρώπους, από την άλλη οι νέοι, γιατί οι περισσότεροι γύριζαν από τα τριήμερα, αντέχουν περισσότερο ως οργανισμοί σαν πολυτραυματίες ή πολυκαταγματίες. Να ευχηθούμε ότι θα πάνε όλα καλά σε όλους τους νοσηλευόμενους».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.