Κ. Γουργουλιάνης: «Ίσως να έπρεπε να γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο του κορωνοϊού στους άνω των 60»

Λογική η εκτίμηση αν και δυσοίωνη για 2500 θανάτους ως το τέλος του χρόνου

Μπορεί ο ίδιος να είναι κατά ως στάση ζωής και φιλοσοφίας, της υποχρεωτικότητας, όμως πλέον με τις καθημερινές εικόνες που αντικρίζει στην Πνευμονολογική Κλινική, έχει μπει σε σκέψη μήπως θα έπρεπε να ήταν υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των ανθρώπων για τον κορωνοϊό άνω των 60 ετών. Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του ΠΘ και πρώην Πρύτανης κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, στο πλαίσιο της διεξαγωγής του Συνεδρίου για 24η χρονιά “Ημέρες Πνευμονολογίας” τόνισε πως ζούμε σε ένα παρατεταμένο 4ο κύμα της πανδημίας, επισημαίνοντας σχετικά με τους αρνητές πως επηρεάζονται από τις θρησκευτικές, κατά κύριο λόγο, ιδεοληψίες. Ο κ. Γουργουλιάνης σχολίασε και την πρόβλεψη του Καθηγητή Τζανάκη για 2500 θανάτους ως το τέλος του χρόνου, επιβεβαιώνοντας αυτή την πρόβλεψη και χαρακτηρίζοντάς τη λογική σε σχέση με τους αριθμούς των ανεμβολίαστων άνω των 60 ετών.

 

Πρώιμη συζήτηση για το χάπι της Merc

Ο κ. Γουργουλιάνης μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη με αφορμή το Επιστημονικό Συνέδριο και αναφέρθηκε στο χάπι κατά του κορωνοϊού της Merc, τονίζοντας πως είναι πολύ πρώιμη η συζήτηση για το εν λόγω φαρμακευτικό παρασκεύασμα.

“Θυμίζει άλλα φάρμακα, που χρησιμοποιούνται για τη γρίπη χωρίς μεγάλη αποτελεσματικότητα. Κάθε κουβέντα για ένα χάπι που θα το παίρνουμε και θα γινόμαστε καλά, σ’ αυτή τη φάση αποδυναμώνει τον εμβολιασμό που ιδιαίτερα για ανθρώπους άνω των 60 είναι απαραίτητο να γίνει, γιατί γεμίζουν τα νοσοκομεία. Δεν υπάρχουν ακόμη ασφαλή δεδομένα ότι λύθηκε το πρόβλημα του κορωνοϊού”, είπε ο κ. Γουργουλιάνης.

Παράλληλα, επεσήμανε πως μέχρι να κυκλοφορήσει το χάπι αυτό και να υπάρχουν επαρκείς μελέτες, που να τεκμηριώνουν τη δράση του, θα πρέπει να συνεχίσουμε με τα “όπλα” που υπάρχουν, που είναι οι εμβολιασμοί στους ανθρώπους που είναι ευάλωτοι.

 

Είμαστε στο 4ο κύμα- Ίσως θα έπρεπε να ήταν υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των 60 και άνω

Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας ο κ. Γουργουλιάνης επεσήμανε πως βρισκόμαστε σε ένα 4ο κύμα, το οποίο έχει ξεκινήσει από τον Αύγουστο.

” Τον Νοέμβριο είχαμε ένα κύμα έντονο και με μικρότερη διάρκεια, το κύμα του Μαρτίου είχε μεγαλύτερο εύρος και μικρότερη ένταση και τώρα είμαστε σε ένα κύμα διαρκείας, που ξεκίνησε Αύγουστο και σέρνεται, χωρίς μεγάλη ένταση έως σήμερα. Μπαίνουμε σε μια φάση ενδημική της νόσου, ζούμε δηλαδή με τον κορωνοϊό. Εάν αυτό το κύμα μηδενίσει κι έρθει ένα μικρότερο και πλατύτερο που θα φτάσει μέχρι το καλοκαίρι είναι ένα πιθανό σενάριο”, είπε ο Καθηγητής και συμπλήρωσε πως αυτό σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλοί ασθενείς με ήπια νόσο, κατά κύριο λόγο νέοι και ανεμβολίαστοι, που παραμένουν για 2-3 ημέρες στο νοσοκομείο και έπειτα φεύγουν.

Υπάρχουν όμως και ανεμβολίαστοι, που είναι μεγάλοι σε ηλικία, άνω των 60 ετών, ανεμβολίαστοι και αρνητές, που εισέρχονται στο Νοσοκομείο σε πολύ άσχημη κατάσταση. “Μένουν στο σπίτι πολλές ημέρες, χωρίς βοήθεια, γιατί πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κορωνοϊός, ή δεν πιστεύουν στο εμβόλιο. Μπαίνουν στο Νοσοκομείο και αρκετοί από αυτούς χρειάζεται να διασωληνωθούν”, μετέφερε ο κ. Γουργουλιάνης.

Μάλιστα, σχολίασε πως αν δεν είναι υπέρ της υποχρεωτικότητας ως στάση ζωής, αρχίζει να σκέφτεται μήπως θα έπρεπε ο εμβολιασμός στους άνω των 60 ετών να ήταν υποχρεωτικός.

“Εγώ που ως στάση ζωής δεν είμαι υπέρ της υποχρεωτικότητας, πλέον αρχίζω και το σκέφτομαι, μήπως πρέπει να είχε γίνει υποχρεωτικός στους άνω των 60 ετών”, είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως αρνητές που νόσησαν από κορωνοϊό δεν άλλαξαν γνώμη, λόγω θρησκευτικών ιδεοληψιών. Κάποιοι λίγοι ήταν αυτοί που άλλαξαν την γνώμη τους.

 

Λογικό το σενάριο και η εκτίμηση για 2500 θανάτους έως το τέλος του χρόνου

Ο κ. Γουργουλιάνης μίλησε όμως και για την πρόβλεψη για 2500 θανάτους έως το τέλος του χρόνου, μια εκτίμηση που έκανε γνωστή ο Καθηγητής κ. Τζανάκης.

“Κι εγώ έχω την ίδια εκτίμηση , δεν είναι δυσοίωνη είναι λογική. Έχουμε 600.000 κόσμο ανεμβολίαστο, εάν νοσήσουν οι μισοί , το 10% αυτών θα α μπει στο Νοσοκομείο  δηλ. 30.000. Ξέρουμε ότι το 10% αυτών θα πεθάνει. Εάν επιμένουν 600.000 άνθρωποι άνω των 60 να μην εμβολιάζονται μαθηματικά οδηγούμαστε σ’ αυτούς τους θανάτους”, τόνισε ο ίδιος.

Επεσήμανε πως η πλειονότητα των νοσηλευόμενων στο Πανεπιστημιακό είναι άνω των 60 ετών, ανεμβολίαστοι, που δεν πιστεύουν στα εμβόλια ή δεν πιστεύουν στον κορωνοϊό και έρχονται σε άσχημη κατάσταση, όταν έχουν ταλαιπωρήσει ήδη πολύ τα πνευμόνια τους.

Κάναμε λάθος με την πειθώ για τον εμβολιασμό

Στο μεταξύ, ο κ. Γουργουλιάνης αναφέρθηκε στη στρατηγική για να πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν, λέγοντας πως έγιναν λάθη.

” Κάναμε λάθος. Μεταθέσαμε το πρόβλημα εμβολιασμού στους νέους. Οι νέοι δεν χρειάζονται κάποια παρότρυνση. Το έκαναν το εμβόλιο γιατί θέλουν την πραγματική ζωή. Αντί να κάνουμε την εκστρατεία μας στους 60 ετών και άνω ασχοληθήκαμε με τα παιδιά. Το πρόβλημά μας είναι οι μεγάλοι”, υπογράμμισε.

Τέλος σε ότι αφορά ενδεχόμενη καραντίνα, ο κ. Γουργουλιάνης σημείωσε πως είμαστε στη φάση που μάθαμε να ζούμε με τον κορωνοϊό, είπε πως αυτό που συνέβη στην Ελλάδα και διεθνώς ήταν μία παρατεταμένη κρίση πανικού με τις πολύμηνες καραντίνες, σχολιάζοντας ότι στην πανδημική κρίση του 1918 η καραντίνα διήρκεσε 40 ημέρες. Αυτή τη στιγμή, είπε ο κ. Γουργουλιάνης δεν χρειάζεται καραντίνα, μιας και το ΕΣΥ γίνεται καλύτερο από τη γνώση του ιού, οι γιατροί γίνονται καλύτεροι, απλώς θα πρέπει να γίνει ο εμβολιασμός των ανθρώπων άνω των 60 ετών.

Σχολίασε δε, πως οι ελάχιστες παρενέργειες που καταγράφηκαν από τα εμβόλια αφορούσαν νέους, κι αυτό σημαίνει ότι οι μεγαλύτεροι δεν πρέπει να έχουν κανένα φόβο και πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν για τον κορωνοϊό.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.