Γουργουλιάνης στο Ράδιο ΕΝΑ: Απαραίτητη η δημιουργία Παρατηρητηρίου καταγραφής αέριας ρύπανσης

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας επεσήμανε πως η αντιμετώπιση της ρύπανσης είναι πολιτικό θέμα

Την αναγκαιότητα δημιουργίας Παρατηρητηρίου Καταγραφής αέριας ρύπανσης υπογράμμισε για ακόμη μία φορά ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, επισημαίνοντας πως τα δεδομένα συνεχώς μεταβάλλονται, γι’ αυτό και η καθημερινή καταγραφή τους είναι απαραίτητη. Αναφορικά με τους τρόπους επίλυσης του φαινομένου που υπάρχει στο Βόλο, αλλά και παγκοσμίως, ο Καθηγητής σχολίασε πως η αντιμετώπισή της αέριας ρύπανσης είναι θέμα πολιτικό και απαιτεί κεντρικές στρατηγικές γι’ αυτό είναι επιτακτική η συνεργασία όλων των φορέων.

Απαραίτητος ο καθημερινός εντοπισμών των πηγών ρύπανσης
Ο κ. Γουργουλιάνης επανειλημμένως έχει θέσει ως προτεραιότητα τη δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου καταγραφής αέριας ρύπανσης, τονίζοντας πως η αέρια ρύπανση είναι ένα άθροισμα πολλών παραγόντων και είναι διαφορετικό ανά περιοχή.
“Τα δεδομένα είναι διαφορετικά από πόλη σε πόλη. Η Λάρισα για παράδειγμα είναι μια επίπεδη πόλη, οι άνεμοι πνέουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Ο Βόλος είναι διαφορετική ως πόλη. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα Παρατηρητήριο. Μια συνεχής καταγραφή κι εκτίμηση όλων των δεδομένων και να επικαιροποιούνται συνεχώς με νέα δεδομένα. Είναι απαραίτητο να γίνει και το έχουμε προτείνει . Κάποτε η συμμετοχή του λιμανιού του Βόλου ήταν μεγαλύτερη στη ρύπανση, πριν γίνει ο περιφερειακός τα αυτοκίνητα συνωστίζονταν στο κέντρο του Βόλου κι αυτό φαίνεται να έχει λυθεί σε μεγάλο βαθμό τώρα. Χρειάζεται να γίνεται καθημερινά ο εντοπισμός των πηγών ρύπανσης”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Γουργουλιάνης.
Συμπλήρωσε δε, πως για το εν λόγω θέμα είναι αναγκαία η συνειδητοποίηση ότι υπάρχει πρόβλημα αέριας ρύπανσης αρχικά κι έπειτα η συνεργασία όλων των φορέων, προκειμένου να γίνουν δράσεις για τον περιορισμό της.
Σε ότι αφορά την έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία διεξάγεται από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και την Πνευμονολογική Κλινική αναφορικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Βόλο,
αυτή την περίοδο οι ερευνητές αναλύουν τα δεδομένα, με τον κ. Γουργουλιάνη να σχολιάζει πως η έρευνα συνεχίστηκε και την περίοδο της καραντίνας με την πρώτη εντύπωση να δείχνει πως υπήρχε εκείνη την περίοδο μείωση της ρύπανσης στο Βόλο, η ατμόσφαιρα της πόλης ήταν καθαρότερη, φαινόμενο που παρατηρήθηκε και στην Αθήνα με τη μείωση να κυμαίνεται στο 45-50%, ενώ το ίδιο συνέβη και σε άλλες πόλεις του κόσμου όπως το Λονδίνο.
Η λύση θα επέλθει μετά από κρατική βούληση
Στο ερώτημα όμως πως μπορεί να επιλυθεί το ζήτημα της αέριας ρύπανσης ο κ. Γουργουλιάνης υποστήριξε πως “Η αντιμετώπιση της ρύπανσης είναι πολιτικό θέμα και απαιτεί κεντρικές στρατηγικές. Η ατομική μας συμμετοχή θα μπορούσε να είναι από το να μη ανάβει κανείς το τζάκι και να καίει το καλοριφέρ του, να μη πάρει το αυτοκίνητό του. Να μην καπνίζει στο σπίτι, στα εστιατόρια και κέντρα, αλλά αυτά έγκεινται στην ατομική υγιεινή. Αλλά το πως θα είναι οι βιομηχανίες σε μια πόλη, πως θα είναι η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην πόλη, είναι αποφάσεις που πρέπει να τις πάρουν άνθρωποι που διοικούν και οι φορείς, όπως η Περιφέρεια, ο Δήμος, το ΚΤΕΛ κτλ. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό – η αέρια ρύπανση- είναι πρόβλημα και οι συνέπειές του δεν είναι άμεσες αλλά είναι αθροιστικές”.
Μάλιστα ο Καθηγητής έκανε λόγο και για έρευνα η οποία δείχνει πως η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για 8500 θανάτους στη χώρα μας, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά πως “το κάπνισμα μπροστά στον ορυμαγδό της πανδημίας το ξεχάσαμε και βέβαια την ατμοσφαιρική ρύπανση που διάβαζα ότι ευθύνεται για 8500 θανάτους. Ένα παιδί που μεγαλώνει και τα πνευμόνια του μεγαλώνουν σε συνθήκες ρύπανσης, έχει έκπτωση της αναπνευστικής λειτουργίας ακόμη από τα παιδικά του χρόνια. Μπαίνει και σε ένα περιβάλλον που καπνίζουν γονείς και παππούδες κι επομένως η δράση μεγεθύνεται και οι συνέπειες είναι πολύ μεγάλες. Προσωπικά πιστεύω ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για περισσότερους θανάτους στην πατρίδα μας. Είναι Ένα πρόβλημα που δεν πρέπει να το υποτιμούμε και πρέπει να έχουμε δεδομένα”.
Τέλος, ανέφερε πως η έρευνα αυτή έδωσε τη δυνατότητα της συνεργασίας πολλών ανθρώπων, όπως της ομάδας του κ. Σαχαρίδη, τους γιατρούς πολλών ειδικοτήτων του Νοσοκομείου Βόλου, της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΘ, γεγονός που έδωσε στον ίδιο μεγάλη χαρά. Από δω και πέρα η ερευνητική ομάδα εκτός από την έκδοση των αποτελεσμάτων, θα προχωρήσει και σε δημοσιεύσεις της έρευνας σε επιστημονικά περιοδικά, ενώ θα ξεκινήσει και κύκλο δράσεων για την αντιμετώπιση αυτού του πολυσύνθετου φαινομένου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.