Κ. Γουργουλιάνης στο Ράδιο ΕΝΑ: Περισσότερο μεταδοτικός με λιγότερα βαριά περιστατικά ο κορωνοϊός

Αναμενόμενα τα περισσότερα κρούσματα σε όσους εκτίθενται περισσότερο

Το γεγονός ότι ο κορωνοϊός είναι περισσότερο μεταδοτικός απ ότι μήνες πριν και η επιδημιολογική παρατήρηση είναι ότι έχουμε λιγότερα βαριά περιστατικά και θανάτους, ενώ το εμβόλιο αναμένεται να καθυστερήσει αρκετά, δήλωσε στο Ράδιο ΕΝΑ ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο καθηγητής χαρακτήρισε αναμενόμενα τα αυξημένα κρούσματα σε όσους εκτίθενται περισσότερο και χαρακτήρισε φυσιολογικό το ότι αφορούν νεώτερους ανθρώπους που εκτίθενται περισσότερο.
Είναι εντελώς φυσιολογικό νεώτεροι άνθρωποι να είναι θετικοί στον κορωνοϊό, γιατί βγαίνουν να διασκεδάσουν και είναι αναμενόμενο. Οι νέοι κυκλοφορούν, διασκεδάζουν, δεν ακούνε τίποτα απ’ αυτά που λένε οι γιατροί και δεν φοβούνται και ήταν αναμενόμενο, λόγω του ότι γίνονται πολλά τεστ και λόγω του ότι η ζωή ξεκίνησε ξανά, να έχουμε τα περισσότερα κρούσματα στους ανθρώπους που εκτίθενται περισσότερο, ανέφερε ο καθηγητής.
Όπως εξήγησε, αυτή την περίοδο γίνονται πολλαπλάσια τεστ απ’ ότι τον χειμώνα και τα περιστατικά που ανακοινώνονται πρέπει κάποιος να τα σταθμίσει, με βάση τον αριθμό των τεστ που γίνονται. «Σημασία έχει να δούμε τι ποσοστό των τεστ που γίνονται είναι θετικά και αυτό που βλέπουμε είναι ότι το ποσοστό αυτό στην Ελλάδα είναι περίπου 1,2%, δεν φαίνεται να αυξήθηκε πολύ το τελευταίο διάστημα, γιατί τις μέρες που είχαμε τα πολλά κρούσματα είχαν γίνει πάρα πολλά τεστ (υπήρχε μέρα που έγιναν ακόμη και 20.000 τεστ)», τόνισε και συμπλήρωσε ότι αυτό είναι καλό γιατί φαίνεται η εικόνα της διασποράς.
Ο κ. Γουργουλιάνης ανέφερε ότι δεν είχε την εικόνα ότι προφυλάχτηκαν οι ηλικιωμένοι, αλλά οι νεώτεροι διασκέδασαν περισσότερο.

Οι παρατηρήσεις για τον ιό
Ο καθηγητής πνευμονολογίας του Π.Θ. τόνισε ότι οι επιστήμονες απέκτησαν πολύτιμη εμπειρία παρακολουθώντας την πανδημία και διαπιστώνεται ότι είναι πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο, όπως η ρύπανση, το πόσο πυκνοκατοικημένες είναι οι περιοχές και διαπιστώνεται ότι ο ιός μεταδίδεται μεταξύ των κοινωνικών επαφών και της μη τήρησης αποστάσεων μεταξύ των ανθρώπων.
Ο κ Γουργουλιάνης είπε ότι πλέον αρχίζουν και φαίνονται κάποιες μεταλλάξεις του κορωνοϊού ως προς τη μεταδοτικότητα, κάτι που παρατηρείται γενετικά, ενώ υπάρχει και αυτή η αίσθηση.
«Αυτό που δεν έχει αποδειχτεί γενετικά, αν και είναι νωρίς ακόμη για να βγάλει κάποιος συμπεράσματα, είναι αν ο ιός σκοτώνει λιγότερο, καθώς η εικόνα που υπάρχει στην Ευρώπη, είναι ότι παρότι είχαν έξαρση κρουσμάτων πριν από μας, έχουν λιγότερους διασωληνωμένους ασθενείς και οι θάνατοι παγκόσμια, παρόλο που κάθε μέρα αυξάνονται τα κρούσματα, είναι πολύ λιγότεροι», παρατήρησε ο καθηγητής.
Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό το διάστημα μάθαμε ότι το εμβόλιο θα καθυστερήσει αρκετά και υπάρχουν αμφιλεγόμενα συμπεράσματα για τα φάρμακα και την αποτελεσματικότητά τους απέναντι στον ιό.
Ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε ότι πρέπει γενικά να ετοιμαστούμε σε επίπεδο Νοσοκομείων και ΜΕΘ και ας μην χρειαστούν ποτέ.

Εξαιρετικά καλά στη διαχείριση
Ο καθηγητής ανέφερε ότι η Ελλάδα στη διαχείριση της πανδημίας πήγε εξαιρετικά καλά και βρίσκεται στην 37η θέση, ανάμεσα σε 200 χώρες, σε αριθμό θανάτων ανά πληθυσμό, βελτιώνεται συνεχώς στον αριθμό των τεστ. Αναφορικά με όσα ακούγονται περί βιαστικού ανοίγματος μονάδων ΜΕΘ, τόνισε ότι είναι υπερβολικά και έκανε λόγο για ένα πρωτόγνωρο γεγονός που συμβαίνει κάθε 100 χρόνια.
«Σίγουρα έγιναν λάθη παγκόσμια, αλλά η διαχείριση στην Ελλάδα έγινε σωστά, έπρεπε να ανοίξουν ΜΕΘ, αλλά δεν βλέπω δεύτερο κύμα, αλλά «χορό», ότι δηλαδή θα ζήσουμε τους επόμενους μήνες κάπως έτσι, με περιστατικά, τήρηση των μέτρων προστασίας και αποστάσεων», ανέφερε.
Σχετικά με τις ενέργειες που έγιναν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, είπε ότι άνοιξε μια καινούργια μονάδα επτά κρεβατιών, που είναι έτοιμη να υποδεχτεί ασθενείς με κορωνοϊό και το προηγούμενο διάστημα έφτασε να έχει 2-4 ασθενείς. Το Τμήμα Λοιμωδών που ήταν κλειστό λειτουργεί κανονικά ,αι μπορεί να υποδεχτεί 16 ασθενείς θετικούς ή ύποπτους. Ο καθηγητής εκτίμησε ότι και ο κορωνοϊός να φύγει, το Τμήμα Λοιμωδών θα παραμείνει, για να νοσηλεύονται άλλα λοιμώδη νοσήματα που σήμερα έχουμε ξεχάσει, όπως η φυματίωση, καθώς ήδη υπάρχουν δύο ασθενείς στο Νοσοκομείο.
Ο κ. Γουργουλιάνης ανέφερε ότι βίαια έγιναν αλλαγές προς το καλύτερο στο σύστημα και εκτίμησε ότι πρέπει να επενδύσουμε ακόμα στις υγειονομικές δομές, με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.