Κ. Κυράνης :Ένα βήμα πριν την… έξωση το Λιμενικό Τμήμα Αγ. Κυριακής (!)

Άρνηση στο αίτημα, να ανοίξει το Λ.Τ. Αγ. Ιωάννη Μουρεσίου, για το οποίο υπάρχει στέγη και κάλυψη αναγκών

Διαχρονικό πρόβλημα υπάρχει με τη στελέχωση του Λιμενικού Σώματος, που είναι λιγότερα, ως 2500 άτομα οργανικά και ενώ οι συνταξιοδοτήσεις είναι εκατοντάδες κάθε χρόνο, προσλαμβάνονται μερικές δεκάδες μέσω Πανελληνίων εξετάσεων.
Επίσης σε επίπεδο Μαγνησίας, το Λιμενικό Τμήμα Αγ Κυριακής Τρικερίου είναι ένα βήμα πριν την έξωση, καθώς δεν βρέθηκε κτίριο να στεγάσει την υπηρεσία, ενώ γίνεται προσπάθεια επαναλειτουργίας του Λιμενικού Τμήματος Αγ. Ιωάννη Μουρεσίου.
Τα παραπάνω ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, ο Κώστας Κυράνης πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών (ΠΟΛ), που υπηρετεί στο Λιμεναρχείο Βόλου.

Μείωση σχεδόν κατά 50% στην οργανική
σύνθεση του Λιμεναρχείου Βόλου!

Για το Λιμεναρχείο Βόλου, ανέφερε ότι από 100 άτομα που ήταν η αρχική οργανική σύνθεση, σήμερα είναι 60, καθώς το 2014 έγινε μείωση της οργανικής σύνθεσης των Λιμενικών Αρχών.
Όλα αυτά, τη στιγμή που έκλεισε ο Λιμενικός Σταθμός του Αγ. Ιωάννη, που οι συνδικαλιστές δίνουν μεγάλο αγώνα για να ανοίξει ξανά, καθώς ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου παραχωρεί ακόμη και κτίριο με διασφαλισμένα τα λειτουργικά του έξοδα.
«Παρόλα αυτά, εδώ και αρκετά χρόνια παραμένει κλειστή η υπηρεσία και με πρωτοβουλία της λιμενάρχη Βόλου και των συναδέλφων, προσπαθούμε να στελεχώσουμε την υπηρεσία το καλοκαίρι και τα Σαββατοκύριακα, για να μπορούμε να διαχειριζόμαστε προβλήματα που προκύπτουν. Όμως, απαιτείται καθημερινή παρουσία του Λιμενικού στο Ανατολικό Πήλιο και είναι κάτι , το οποίο όλοι οι πολιτικοί φορείς θα πρέπει να συνδράμουν για να ανοίξει εκ νέου η Λιμενική Αρχή του Αγ. Ιωάννη Μουρεσίου», ανέφερε.

«Λυπηρό να συζητάμε για το ενδεχόμενο
έξωσης της Λιμενικής Αρχής Αγ. Κυριακής»…

Ο κ. Κυράνης ανέφερε ότι είναι αρκετά λυπηρό αυτή τη στιγμή να συζητάμε για το ενδεχόμενο έξωσης της Λιμενικής Αρχής Αγ. Κυριακής Τρικερίου. Και αυτό γιατί εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχει μια διαδικασία που θα πρέπει να βρεθεί ένας άλλος χώρος για να στεγαστεί η υπηρεσία, δεν μπόρεσε να βρεθεί και σήμερα είμαστε ένα βήμα πριν την έξωση.
Όπως εξήγησε, ο Λιμενικός Σταθμός στεγάζεται σε ιδιωτικό κτίριο, ο ιδιοκτήτης το ζήτησε πίσω, αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία, ενημερώθηκαν πλέον όλοι και ο κ. Κυράνης εξέφρασε φόβο μην έχουμε κάτι πολύ λυπηρό και πρωτίστως προσβλητικό για τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, που θα βρεθούν στον δρόμο.

Δύσκολος αγώνας στο μεταναστευτικό

Μετά το 2015 που υπάρχει μεγάλη έξαρση του μεταναστευτικού ζητήματος από θαλάσσης, τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος δίνουν έναν ιδιαίτερο και πολύ δύσκολο αγώνα, καθώς καλούνται να υπερασπίσουν τα θαλάσσια σύνορά μας και ταυτόχρονα να προστατέψουν κυρίως την ανθρώπινη ζωή ακόμη και τους ανθρώπους που βρίσκονται στα Ελληνικά χωρικά ύδατα.
«Είναι καθημερινές οι σκηνές δράματος που ζούμε, αρκετές φορές βλέπουν το φως της δημοσιότητας βίντεο, έχουμε δει συναδέλφους να σώζουν παιδιά, γυναίκες και άνδρες, ταυτόχρονα έχουμε δει να χάνονται ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα, να είμαστε παρόντες εκεί, προσπαθώντας να σώσουμε ανθρώπινες ζωές, τις περισσότερες φορές βοηθούμε, υπάρχουν όμως δύσκολες και άτυχες στιγμές και καταλαβαίνετε πόσο βαρύ είναι το φορτίο για έναν άνθρωπο που καλείται να διαδραματίσει ατό τον δύσκολο και ταυτόχρονα υπεύθυνο ρόλο», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΛ.

Λιμενικοί δεν άντεξαν το ψυχολογικό
βάρος και χάθηκαν και οι ίδιοι…

Επίσης τόνισε ότι καθημερινά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου στελέχη του Λιμενικού με σκάφη και χερσαία μέσα δίνουν έναν καθημερινό αγώνα.
Σύμφωνα με τον κ. Κυράνη, υπάρχουν περιστατικά λιμενικών που βιώνοντας το μεταναστευτικό ζήτημα και ήταν παρόντες σε συμβάντα απώλειας ανθρώπινων ζωών και κυρίως παιδιών, δεν άντεξαν το βάρος και την ψυχολογική πίεση και χάθηκαν και οι ίδιοι.

Λιμενικοί σε ρόλο αστυνομικών

Ο κ. Κυράνης είπε ότι το αντικείμενο του Λιμενικού Σώματος είναι πολυδαίδαλο και πολυποίκιλο και ένας λιμενικός μπορεί να βρεθεί οπουδήποτε.
«Εδώ και αρκετά χρόνια, μετά τον ¨Καλλικράτη¨ όταν αστυνομικά τμήματα έκλεισαν σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, οι λιμενικοί είναι αυτοί που είναι παρόντες, όχι μόνο στα νησιά, αλλά και σε κάθε σημείο της χώρας, καθώς με τα φυλάκια και τα Λιμενικά Τμήματα, καλούνται να παίξουν και τον ρόλο του αστυνομικού, ακόμη και αν χρειαστεί να πάνε σε ένα βουνό, σε χωράφι ή σε ένα ποτάμι, να βοηθήσουν συνανθρώπους μας που έχουν την ανάγκη, ενός αστυνομικού οργάνου.
Αναφορικά με τις διασώσεις συνανθρώπων από πυρκαγιές, με πλωτά και χερσαία μέσα, χωρίς θύματα, τόνισε ότι ήταν από τις σημαντικότερες στιγμές του Λιμενικού Σώματος στην πρόσφατη ιστορία.
Μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό
Απαίτηση των συνδικαλιστών και των λιμενικών, ανέφερε ο Κώστας Κυράνης, είναι η ενίσχυση σε προσωπικό. Όπως είπε, το Λιμενικό Σώμα αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη η οργανική του σύνθεση, να είναι στις 10.000, ενώ υπηρετούν 7.500 άτομα.
Όπως είπε στα τέσσερα άτομα λείπει ένας και δεν υπάρχει προοπτική στο μέλλον να αυξηθεί αυτή η οργανική σύνθεση και να μπουν νέα πρόσωπα σο Λιμενικό.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Π.Ο.Λ., ίδια σύνθεση προσωπικού υπάρχει από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004, για σχεδόν μια 20ετία η οργανική σύνθεση, είναι «καθηλωμένη» και με δεδομένο ότι τα στελέχη μεγαλώνουν και οδεύουν προς συνταξιοδότηση, καθώς η μεγαλύτερη μάζα προσλήφθηκε την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Εξήντα νέοι θα εισαχθούν,
εκατοντάδες θα … συνταξιοδοτηθούν

«Είναι πολύ σημαντικό για μας η ενίσχυση του προσωπικού. Το τονίζουμε σε κάθε πλευρά, είναι κορωνίδα των αιτημάτων μας και νομίζω ότι εκεί θα πρέπει να επενδύσει η Πολιτεία», επισήμανε.
Ο κ. Κυράνης ανέφερε ότι το 2017 για πρώτη φορά στην ιστορία του Λιμενικού Σώματος, προβλέφθηκε η εισαγωγή στελεχών μέσω Πανελλαδικών εξετάσεων. Ήμασταν πολλά χρόνια πίσω από τη μη πρόσληψη μέσω εξετάσεων και με διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ που είχαν θετικά και αρνητικά. Πλέον πήγαμε στην πλέον δημοκρατική διαδικασία, όμως οι οργανικές θέσεις που υπολείπονται και μπορούν να γίνουν εισαγωγές, προβλέπουν ότι το επόμενο έτος, μόλις 60 άτομα θα μπουν στο Λιμενικό Σώμα, τη στιγμή που εκατοντάδες οδεύουν προς αποστρατεία λόγω συνταξιοδότησης, με προοπτική μείωσης των εργαζομένων και όχι αύξησης που απαιτείται.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας είπε ότι στα επόμενα χρόνια το πρόβλημα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο, ενώ σήμερα υπηρεσίες σε μεγάλα λιμάνια έχουν σοβαρή υποστελέχωση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.