Κ. Λαγουβάρδος: «Οι θερμοκρασίες στον Βόλο ήταν 6-7 βαθμούς πάνω από το κανονικό»

Ετοιμάζεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης φαινομένων, τύπου "112"

Ο πιο θερμός Μάρτιος των τελευταίων τουλάχιστον 15 ετών στη Θεσσαλία ήταν ο μήνας που πέρασε, με τον Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Κωνσταντίνο Λαγουβάρδο να επισημαίνει μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη πως στα ρεκόρ των θερμοκρασιών των τελευταίων ημερών εισέρχεται και ο Βόλος, καθώς οι θερμοκρασίες ήταν 6-7 βαθμούς πάνω από το κανονικό για την περίοδο που διανύουμε! Ο κ. Λαγουβάρδος μίλησε για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που ξεδιπλώνεται καθημερινά ενώ αναφέρθηκε και στη συνεργασία του Εθνικού Αστεροσκοπίου με την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την παρατήρηση των φαινομένων, αλλά και την προειδοποίηση δημιουργώντας ένα παρόμοιο σύστημα έγκαιρης ενημέρωσης όπως αυτό του 112.

 

«Ο φετινός Μάρτιος ήταν ο πιο θερμός των 15 τουλάχιστον ετών στη Θεσσαλία και λέω 15 γιατί από τότε έχουμε ένα πυκνό δίκτυο σταθμών σε όλη την Ελλάδα. Πιθανόν να είναι περισσότερα χρόνια. Στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές,  από τον Ιούλιο του 2023 έχουμε συνεχώς θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές τιμές. Μοναδική εξαίρεση ήταν η Θεσσαλία τον Σεπτέμβριο που λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων η θερμοκρασία έχει υποχωρήσει λίγο, αλλά πολύ λίγο από τα κανονικά», επεσήμανε ο κ. Λαγουβάρδος συμπληρώνοντας ότι έχουμε αυτή την κατάσταση εννέα συνεχόμενους μήνες.

Ο Διευθυντής του Αστεροσκοπείου και έμπειρος μετεωρολόγος αναφέρθηκε και στις θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών, που μαζί με την αφρικανική σκόνη δημιούργησαν ένα αποπνικτικό σκηνικό σε όλη την χώρα.

«Ζούμε και το βιώνουμε όλοι το σκηνικό του καιρού με πολύ υψηλές θερμοκρασίες τις τελευταίες ημέρες και οι χθεσινές μέγιστες ήταν επτά βαθμούς πάνω από τα κανονικά σε περιοχές της Θεσσαλίας. Οι θερμοκρασίες που είχαμε και στον Βόλο και στα Τρίκαλα και στη Λάρισα ήταν περίπου 6-7 βαθμούς πάνω από τα κανονικά», είπε ο ίδιος υποστηρίζοντας ότι και σήμερα στη Θεσσαλία και στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα θα έχουμε θερμοκρασίες ακόμη και  πάνω από τους 30 βαθμούς.

Αυξάνεται η συχνότητα εμφάνισης περιόδων υψηλών θερμοκρασιών

Έχοντας βιώσει τις τελευταίες ημέρες ασυνήθιστες για την εποχή υψηλές θερμοκρασίες ο κ. Λαγουβάρδος δεν συνέδεσε αυτές ή τις υψηλές θερμοκρασίες του χειμώνα με την πορεία του καλοκαιριού και ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι επειδή είχαμε έναν ζεστό Φεβρουάριο, έναν πολύ ζεστό Μάρτιο, ο Απρίλιος ξεκινά πολύ δυναμικά με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με το τι θα συμβεί το καλοκαίρι. Η αλήθεια είναι ότι αυξάνεται η συχνότητα εμφάνισης περιόδων υψηλών θερμοκρασιών, καυσώνων κι αυτό το βλέπουμε παντού και ειδικά στη Νότια Ευρώπη, είναι κάτι που μας ανησυχεί και για τα δάση και για την υγεία και την αγροτική παραγωγή», σημείωσε και ανέφερε ότι από τις καταγραφές των 20-30 τελευταίων ετών είναι εμφανής η αύξηση της θερμοκρασίας, η αύξηση των καυσώνων και η εμφάνιση καυσώνων νωρίτερα, όπως τον Ιούνιο ή μέσα στον Σεπτέμβριο.

«Είναι αλήθεια ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο, αυτό το βλέπουμε στατιστικά χωρίς να έχουμε τα επιστημονικά εργαλεία που να μας επιτρέπουν να πούμε ότι συγκεκριμένα αυτό το καλοκαίρι ή μία περίοδος θα είναι πολύ ζεστή ή όχι. Οι καύσωνες είναι μεγαλύτεροι σε διάρκεια και  μεγαλύτεροι σε ένταση. Αυτή τη στιγμή όμως δεν έχουμε θερμοκρασίες καύσωνα, οι θερμοκρασίες αυτές είναι ευχάριστες αλλά εξαιρετικά ακραίες για την εποχή», συμπλήρωσε..

Η συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την έγκαιρη προειδοποίηση

Θεωρώντας ο κ. Λαγουβάρδος ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι πια ένα θεωρητικό πρόβλημα του μέλλοντος είναι ένα πρόβλημα που το έχουμε εδώ και πρέπει να δράσουμε άμεσα δέχτηκε τη συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε πρόγραμμα που στόχο έχει την έγκαιρη ενημέρωση και προειδοποίηση, ενώ σε δεύτερη φάση θα υπάρχει και ενημέρωση τοπικού ενδιαφέροντος και για τους αγρότες, καθώς η αγροτική παραγωγή είναι η πρώτη που πλήττεται από την κλιματική κρίση.

«Ολοκληρώνεται η πρώτη φάση για εγκατάσταση νέων μετεωρολογικών σταθμών σε κάποια σημεία του ήδη υπάρχοντος δικτύου του Αστεροσκοπείου κυρίως στα νότια σημεία στη λεκάνη απορροής του Ενιπέα και έχει φτιαχτεί ένα σύστημα το οποίο δίνει ειδοποιήσεις, προγνώσεις και παρατηρήσεις  για έντονα καιρικά φαινόμενα, για ισχυρούς ανέμους, πολύ χαμηλές ή πολύ υψηλές θερμοκρασίες», εξήγησε ο κ. Λαγουβάρδος.

Η δεύτερη φάση που τώρα ξεκινά, σύμφωνα με τον ίδιο είναι να επεκταθεί το δίκτυο των σταθμών, να μπουν μετρητές και σε άλλες περιοχές που δεν υπάρχουν και να προστεθούν και νέες υπηρεσίες.

«Υπηρεσίες για την Πολιτική Προστασία πχ υδρομετεωρολογικοί δείκτες για τις πυρκαγιές, ειδοποιήσεις σε επίπεδο Δήμου, αυτόματη ειδοποίηση μηνυμάτων όταν βλέπουμε ότι πλησιάζει κάτι έντονο και να υπάρξουν και νέες ειδοποιήσεις για να καλύψουν τον αγροτικό τομέα, δηλαδή πόσες ημέρες έχει να βρέξει, κατανομή βροχοπτώσεων το τελευταίο διάστημα, τι συμβαίνει με τη θερμοκρασία πληροφορίες χρήσιμες και για τους γεωπόνους και για τους αγρότες.

Οφείλουμε να βοηθήσουμε τους αγρότες γιατί η αγροτική παραγωγή είναι η πρώτη που πλήττεται από την κλιματική αλλαγή», εξήγησε και συμπλήρωσε πως ουσιαστικά πρόκειται για ένα 112 για τους αγρότες και μπορεί να είναι συνδυασμένο στο ίδιο ακριβώς σύστημα.

Η Περιφέρεια, όπως συνέχισε ο κ. Λαγουβάρδος,  ήδη ξεκινά να κάνει κι ένα κέντρο επιχειρήσεων γιατί όλα αυτά πρέπει να γίνουν σε περιφερειακό επίπεδο.

Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε τη σπουδαιότητα της συνδρομής της περιφέρειας και την ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων σε περιφερειακό επίπεδο και όχι μόνο σε κεντρικό εθνικό.

«Θα πρέπει οι Περιφέρειες να αναλάβουν έναν ρόλο με υποστήριξη από τους επιστημονικούς φορείς ώστε μαζί να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τέτοια συστήματα και να δώσουμε τις απαντήσεις που έχει ανάγκη κάθε Περιφέρεια. Γιατί εγώ ως μετεωρολόγος μπορεί να φαντάζομαι και να σχεδιάζω ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης , αλλά σε συνεργασία με την περιφέρεια και τώρα με την περιφέρεια Θεσσαλία βάζουμε και τα πιο εξειδικευμένα τμήματα και αφορούν τις ανάγκες κάθε περιφέρειας.

Οι άνθρωποι έχουν την τοπική γνώση, ξέρουν τι συμβαίνει. Μαζί τους θα μπορέσουμε να φτιάξουμε κάτι, το οποίο είναι χαμηλού κόστους ώστε να μπορούμε να δίνουμε ειδοποιήσεις σε όλους και να μην βρισκόμαστε προ εκπλήξεων όπως έγινε τον Σεπτέμβριο», υπογράμμισε και σχολίασε ότι προφανώς πρέπει να υπάρχει ένα κεντρικό εθνικό σύστημα ενημέρωσης και προειδοποίησης πρέπει όμως οι λεπτομέρειες και οι πιο εξειδικευμένες πληροφορίες να γίνονται σε περιφερειακό επίπεδο.

Σημείωσε δε ότι φαινόμενα όπως αυτά που είχαμε στη Θεσσαλία τον Σεπτέμβριο θα υπάρξουν και στο μέλλον και αυτά γίνονται πιο βίαια, προκαλούν περισσότερα προβλήματα και καταστροφές.

«Πρέπει να  δράσουμε και με έργα. Η επανάληψη των φαινόμενων επηρεάζει στο πως θα γίνουν τα έργα. Χρειάζεται μια διεπιστημονική και διακλαδική συνεργασία διαφόρων επιστημόνων μετεωρολόγων, υδρολόγων, γεωπόνων για να δούμε πως θα σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα και συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους Δήμους. Χωρίς την τοπική κοινωνία και την τοπική γνώση δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε. Δεν μπορούν να έρθουν όλα από την Αθήνα», επεσήμανε ο κ. Λαγουβάρδος, τονίζοντας ότι εάν όλα προχωρήσουν σύμφωνα με το πρόγραμμα τότε η δεύτερη φάση του προγράμματος που αναπτύσσεται με την Περιφέρεια Θεσσαλίας θα ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.