Κ.Λεβέντης: Κενά σε καταλύματα του Πηλίου λόγω της μείωσης των Ελλήνων τουριστών

Η κίνηση των ξένων, θα κορυφωθεί μετά τις 20 Αυγούστου

Κενά παρατηρούνται στα καταλύματα του Πηλίου την περίοδο αυτή, καθώς ο Αύγουστους που θεωρείται μήνας των Ελλήνων βρίσκεται στη δίνη της κρίσης και την αδυναμία πολλών να κάνουν διακοπές, ενώ η κίνηση των ξένων, έχει μειωθεί τις πρώτες μέρες του Αυγούστου (όπως κάθε χρόνο) κατά 30% και αναμένεται να κορυφωθεί ξανά από τις 20 του μήνα και μετά.
Τα παραπάνω ανέφερε στο «Ράδιο Ένα 102,5» ο Κώστας Λεβέντης αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, που εκτίμησε ότι το αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου είναι η ελπίδα για το μέλλον και θα πάρει το δρόμο του, όχι όμως από τους φορείς…

Με μέση πληρότητα 60-65%
Στη χερσαία Μαγνησία, όπως και το 2016, είχαμε έναν άσχημο Μάιο, μέτριο και χειρότερο από πέρυσι Ιούνιο και έναν αδιάφορο Ιούλιο με πάρα πολλά κενά και μέση πληρότητα 60-65%.
«Στη νησιωτική Μαγνησία, αν εξαιρέσεις τη Σκιάθο και τα ξενοδοχεία που δουλεύουν με τουριστικούς πράκτορες που προαγοράζουν τα κρεβάτια, σε βοηθητικά καταλύματα που δεν δουλεύουν με πράκτορες, μπορεί κάποιος να βρει δωμάτια», είπε ο Κώστας Λεβέντης.
Στη χερσαία Μαγνησία, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, οι δυναμικές είναι εντελώς διαφορετικές από τα νησιά και το ότι βουλιάζουν από κόσμο οι παραλίες του Ανατολικού Πηλίου τα Σάββατα, δεν σημαίνει ότι είναι γεμάτα τα ξενοδοχεία. Όπως είπε, όπου πάει ο κόσμος οι καταναλώσεις είναι πολύ μικρές, γιατί ο κόσμος αντιμετωπίζει προβλήματα.

Πληρότητες 70% λόγω των ξένων
Σύμφωνα με την εικόνα που έχει ο αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, για την τουριστική κίνηση στην περιοχή προ 15 ημερών, η περιοχή του Πηλίου είχε πληρότητες περίπου 70%. Όπως είπε το ποσοστό θα ήταν μικρότερο και το ανέβασαν κάποια οργανωμένα καταλύματα που δουλεύουν πολύ στο Χόρτο, είχαν υψηλές πληρότητες (ακόμη και πάνω από 90%).
Στην περιοχή του Πηλίου σταθερά παραμένουν τουρίστες των γερμανόφωνων χωρών (Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία), ενώ τα νούμερα στην περιοχή ανεβοκατεβάζουν οι Σέρβοι και οι Ρουμάνοι, που τα τελευταία χρόνια κάνουν κρατήσεις αρκετών εκατοντάδων Ευρώ, που ξεφεύγουν από το διήμερο – τριήμερο και από το οικονομικό και ζητούν καλό κατάλυμα και υπηρεσίες. Στη συνέχεια ακολουθούν Σκοπιανοί και Βούλγαροι, που προτιμούν τις περιοχές του Πηλίου με χαμηλό κοστολόγιο.

Μήνας των Ελλήνων ο Αύγουστος
Όπως ανέφερε ο Κ. Λεβέντης, οι τουρίστες από το Ισραήλ είναι μια αγορά που διαμορφώνεται στην περιοχή μας με σταθερότητα, υπάρχουν οπαδοί της περιοχής και ενδιαφέρον γραφείων για οργανωμένες εξορμήσεις στο Πήλιο. Ακόμη η περιοχή συγκεντρώνει μικρό ποσοστό Γάλλων, ενώ υπάρχουν και τουρίστες περιοχών εκτός Ευρώπης όπως Ρώσοι, Αργεντινοί, τους οποίους ενέταξε σε πρόγραμμα για το Πήλιο Έλληνας τουριστικός πράκτορας, που δραστηριοποιείται στη Λατινική Αμερική, τα τελευταία επτά χρόνια.
Επειδή η περιοχή του Πηλίου, δουλεύει κυρίως με Έλληνες, αντιμετωπίζει προβλήματα από το 2013 και μετά.

Από 80 ως πάνω από 110 ευρώ
Ο ξενοδόχος πρόσθεσε ότι από τη Δευτέρα θα μπορέσει να βρει δωμάτιο, αν κάποιος θελήσει ακόμη και για τον Δεκαπενταύγουστο, αλλά με ανεβασμένες τιμές, λόγω αυξημένης ζήτησης, από 80 ως πάνω από 110 €. Ο Κ. Λεβέντης ανέφερε ότι οι τιμές έχουν πάει στα φυσιολογικά επίπεδα της απόδοσης που πρέπει να έχει την υψηλή περίοδο μια επιχείρηση. Αντίθετα, από τον Σεπτέμβριο οι τιμές θα πέσουν ξανά σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Ο κ. Λεβέντης απέδωσε τη χαμηλή κίνηση φέτος στη χερσαία Μαγνησία στο γεγονός ότι δεν έρχονται Έλληνες, που δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές και, λόγω του Αυγούστου, υπάρχει μειωμένη προσέλευση ξένων τουριστών. Μετά τις 20 Αυγούστου αναμένεται ξανά άνοδος των ξένων, που διατήρησαν τις επιχειρήσεις τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
Όπως εξήγησε τον Αύγουστο αποφεύγουν να έρχονται στην περιοχή οι ξένοι που κάνουν περιπατητικές εκδρομές και δράσεις, οι αφίξεις μειώνονται περίπου 30%, ενώ ο Αύγουστος είναι ο μήνας του Έλληνα, ο οποίος πολλές φορές δεν κάνει κρατήσεις και ξαφνικά εμφανίζονται στη ρεσεψιόν και ζητούν δωμάτιο. Για την περίοδο αυτή, τα πακέτα διακοπών είναι εβδομαδιαία.
Σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη το πλεονέκτημα της περιοχής είναι ότι κάποιος μπορεί να κολυμπάει στις ακτές του Ανατολικού Πηλίου και όχι μόνο και να μένει στα 5-6 χιλιόμετρα, που μπορεί να βρει κάποιος δωμάτιο.

Επένδυση στην προβολή
Ο αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, αναφέρθηκε στις λάθος τακτικές επιχειρηματιών του τουρισμού που όπως είπε «κάθονται στο αίρ κοντίσιον, βάζουν το κατάλυμα στις μηχανές κρατήσεων και περιμένουν την κράτηση. Είναι λανθασμένες πολιτικές αυτές». Ο ίδιος είπε, ότι πρέπει κάποιος να επενδύσει σε προβολή και σε διαδικασίες, για να μπορέσει να γεμίσει το ξενοδοχείο του.
Ελπίδα το αεροδρόμιο

Ο Κώστας Λεβέντης χαρακτήρισε το αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου ελπίδα για το μέλλον και εκτίμησε ότι θα πάρει το δρόμο του, αλλά όχι από τους φορείς…
«Θα πάρει το δρόμο του και θα τρίβουμε τα μάτια μας. Δεν θα τον πάρει όμως ούτε από τον φορέα, γιατί είμαστε ανίκανοι με πρώτο εμένα, διότι κάνουμε τα πάντα για να γράψει κάτι η εφημερίδα και αφού γίνει αυτό δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα άλλο», ήταν η δήλωση του αντιπροέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου. Προορισμό στο Πήλιο, έχουν οι επιβάτες της γερμανικής πτήσης από το Μόναχο, η πτήση που σώθηκε από τη Βιέννη και έρχονται με πληρότητες 100%, μέρος επιβατών της πτήσης από την Ολλανδία και του Ισραήλ με μικρό αεροσκάφος των 50 θέσεων.

Δεν έγινε η πτήση από Βρυξέλλες
Η πτήση που είχε προγραμματιστεί από τις Βρυξέλλες, δεν έγινε τελικά, ανέφερε ο κ. Λεβέντης. Τέλος, για το αεροδρόμιο Σκιάθου είπε ότι η διαχείριση εκ μέρους της Fraport θα φανεί στα επόμενα τρία χρόνια και τόνισε ότι το νησί έχει προβληθεί όλα αυτά τα χρόνια από τους τουριστικούς πράκτορες και έχει καθιερωθεί ως προορισμός.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.