Κ. Λούλης: Το Κράτος δεν είναι ασφαλιστική να αποζημιώνει εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Θα υποβάλει προτάσεις στον ΕΟΠΥΥ (!) και όχι στον ΕΟΔΥ...

Την παντελή έλλειψη σχεδιασμού που επαφίεται στη λογική του «βλέποντας και κάνοντας» για το κρίσιμο θέμα του τουρισμού, αποκάλυψε μιλώντας προχθες στην ΕΡΤ ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού και δημοτικός σύμβουλος Βόλου Κώστας Λούλης, αποκαλύπτοντας την άγνοιά του για το θέμα και αφήνοντας μετέωρους τους επαγγελματίες που αναμένουν συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης στον ευαίσθητο αυτό κλάδο της ελληνικής οικονομίας που έχει πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού. Στα εύστοχα ερωτήματα των δημοσιογράφων Κώστα Λασκαράτου και Χρύσας Παπασταύρου, ο κ. Λούλης έδινε γενικόλογες απαντήσεις παραπέμποντας διαρκώς στον ΕΟΠΥΥ (!) και όχι στον ΕΟΔΥ και στους ειδικούς που θα αποφασίσουν τα μέτρα προστασίας. Σε ότι αφορά τα οικονομικά μέτρα στήριξης των επαγγελματιών του τουρισμού επίσης δεν είπε κουβέντα, ενώ κυνικός εμφανίστηκε προς το τέλος της συνέντευξής του απέναντι στους επιχειρηματίες του τουρισμού που αγωνιούν για το πώς θα διασώσουν της επιχειρήσεις τους, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση δεν είναι ασφαλιστική για να αποζημιώσει επιχειρήσεις και εργαζόμενους». Πιο συγκεκριμένα στο ερώτημα της δημοσιογράφου Χρύσας Παπασταύρου για το αν η ηγεσία του υπουργείου τουρισμού έχει ξεκινήσει επαφές με τις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές εταιρίες που θα υποστούν οικονομικές επιπτώσεις από τον ενδεχόμενο περιορισμό των επιβατών που θα μπορούν να μεταφέρουν, λόγω των μέτρων προστασίας που θα πρέπει να τηρούνται, ο κ. Λούλης απάντησε ότι «πρέπει να καταλάβουν όλοι και οι εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο, ότι δεν είναι το κράτος μια ασφαλιστική εταιρία που καλύπτει όλους τους κινδύνους και δεν έχουν να ρισκάρουν τίποτα και θα είναι όλα όπως… θα αποζημιωθούν οι πάντες. Είναι επιχειρηματίες και υπάρχουν κάποια ρίσκα. Η χρονιά αυτή, είναι μια χρονιά σα να έχει γίνει πόλεμος. Δηλαδή θα είναι κάτι καλύτερο από ότι ήταν η δεκαετία του ’40» με τους δημοσιογράφου να σταματούν εκεί την κουβέντα μαζί του περνώντας σε άλλα θέματα.
Γενικόλογος ήταν ο κ. Γενικός σε όλες του τις απαντήσεις, προκαλώντας εύλογα το ερώτημα ποιος ήταν πραγματικά ο λόγος που έδωσε αυτή τη συνέντευξη δεδομένου ότι δεν παρείχε συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα των δημοσιογράφων.
Στο ερώτημα του Κώστα Λασκαράτου αν θέλουμε να υποδεχθούμε ξένους επισκέπτες και υπό ποιες προϋποθέσεις, δεδομένων των κινδύνων που υπάρχουν, ο κ. Λούλης είπε «φυσικά και θέλουμε να μην πέσει σε χαμηλά επίπεδα η άφιξη των τουριστών από το εξωτερικό, πέρα από τον εσωτερικό βέβαια τουρισμό που και εκεί προβλέπουμε ότι θα υπάρχει κάποια μείωση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είμαστε εκείνοι που θα αποφασίσουμε το πώς και με ποιες διαδικασίες θα αφιχθούν οι ξένοι τουρίστες. Εμείς κάναμε μια επιτροπή στο υπουργείο και θα υποβάλουμε συγκεκριμένες προτάσεις που είναι έτοιμες, στις οποίες οι ειδικοί του ΕΟΠΥ είναι εκείνοι που θα κρίνουν και θα πουν τις διαδικασίες, αν θα είναι πιο αυστηρές ή θα είναι πιο χαλαρές. Αυτά είναι θέματα των ειδικών των γιατρών» χωρίς να αποκαλύπτει συγκεκριμένα ποιες είναι αυτές οι έτοιμες προτάσεις που θα υποβληθούν στον ΕΟΠΥ (sic). «Η δική μας πρόταση είναι να διασφαλιστεί η υγεία των πολιτών της χώρα μας. Δηλαδή να μην έχουμε αφίξεις με ανθρώπους οι οποίοι είναι φορείς» δήλωσε, προσθέτοντας πως «είναι απλό να πει κανείς ότι κλείνω τα σύνορα και δεν θα περάσει κανένας εάν δεν έχει βρεθεί το εμβόλιο ή κάποιο χάπι για να μας προφυλάξει. Αυτό είναι μια ακραία περίπτωση. Δεν μπορούμε να πούμε ότι θα την υιοθετήσουμε. Σε καμία περίπτωση.» Ερωτηθείς σχετικά με το αν η χώρα μπορεί να εκμεταλλευθεί την επιτυχία στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης για να έχει οφέλη στον τουρισμό προβάλλοντάς το στις χώρες του εξωτερικού ο κ. Λούλης είπε ότι «η Ελλάδα θεωρείται μια χώρα πρωτοπόρος στην προστασία των πολιτών της» εκθειάζοντας στη συνέχεια τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τις προσπάθειές του στον τομέα αυτό. Η απάντηση του κ. Λούλη στο ερώτημα πότε μπορεί να ανοίξουν τα ξενοδοχεία, ήταν εξίσου αφηρημένη, λέγοντας πως «είναι σημαντικό λάθος να βλέπουμε το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα, όπως που υπάρχει τώρα στον τουρισμό, σαν να είναι μια μαθηματική εξίσωση, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση πηγαίνει «βήμα-βήμα, βλέποντας και κάνοντας και πάντα με την έγκριση του ΕΟΠΥ» …Μα είναι δυνατόν να βγούμε εμείς και να πούμε στις 15 για παράδειγμα Ιουνίου θα γίνει αυτό ή θα γίνει εκείνο» αναρωτήθηκε, προσθέτοντας ότι «δεν ξέρουμε το πώς βαδίζουμε» και ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε προφητείες και μετά να πρέπει να λογοδοτήσουμε…Δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα και να κάνουμε μια στρατηγική συγκεκριμένη και να δώσουμε προβλέψεις αριθμούς, συγκεκριμένα μέτρα τώρα» αφήνοντας άφωνους τόσο τους παρουσιαστές της εκπομπής όσο και πολλούς από τους επαγγελματίες του τουρισμού που παρακολουθούσαν και σχολίασαν δυσμενώς τα όσα άκουσαν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.