Κ. Ματσιόλης: Δύσκολα πλέον βρίσκει κάποιος τώρα εμβόλιο για τη γρίπη!

Τη δρομολόγηση απ΄τους πολίτες και των δύο εμβολίων, γρίπης και covid, συστήνει ο κ. Ματσιόλης
Επιφυλακτικός ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας ως προς την κάλυψη των πολιτών

Με μεγάλη… δυσκολία βρίσκει αυτή την περίοδο κάποιος πολίτης εμβόλιο για την εποχική γρίπη, εάν δεν είχε προνοήσει τους προηγούμενους μήνες. Τα φαρμακεία “στερεύουν” από εμβόλια γρίπης, με το ενδιαφέρον των πολιτών να είναι πιο αυξημένο όσο ποτέ, εξαιτίας και του κορωνοϊού.
Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης κράτησε τις επιφυλάξεις του ως προς την κάλυψη όλων όσοι πρέπει να εμβολιαστούν κι αν τελικά η πολιτεία θα τηρήσει την υπόσχεσή της για προμήθεια 4 εκ. εμβολίων.
Ο κ. Ματσιόλης εξήγησε πως κάθε χρόνο οι φαρμακοποιοί γύρω στον Μάρτιο προχωρούν στις παραγγελίες των εμβολίων για τη γρίπη για τον ερχόμενο χειμώνα. Αυτό έπραξαν και φέτος, πριν όμως ξεσπάσει ο κορωνοϊός. Κάποια στιγμή το καλοκαίρι βλέποντας και τα κρούσματα κορωνοϊού είχαν ζητήσει από την πολιτεία να προνοήσει και να προμηθευτεί κι άλλες ποσότητες εμβολίων.

Κάλυψη του πνεύμονα με το εμβόλιο

“Η πολιτεία είχε πει ότι από 3,5 εκ. εμβόλια που παίρνει από τις εταιρείες εμβολίων θα ανέβαζε τα εμβόλια στα 4,1 εκ. Ο Υπουργός είπε ότι θα πιάσουμε τον αριθμό των 4 εκ. εμβολίων. Όσο αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού, τόσο μεγαλώνει η ανάγκη του εμβολιασμού γιατί η γρίπη κατά κύριο λόγο πλήττει τον πνεύμονα και γενικότερα το αναπνευστικό και το όργανο που “χτυπά” ο covid με τις παρενέργειές του είναι πάλι ο πνεύμονας. Κάνοντας λοιπόν τον εμβολιασμό για τη γρίπη, θα υπάρχει κατά 60% μία κάλυψη του πνεύμονα”, σημείωσε ο κ. Ματσιόλης αναλύοντας και τις ποσότητες των εμβολίων που προμηθεύεται η χώρα, αλλά και τον λόγο που φέτος η ζήτηση είναι μεγαλύτερη.

Θα υπάρξουν κενά στο θέμα της διάθεσης εμβολίων

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας, ανέφερε πως υπάρχουν προβλήματα στη διάθεση των εμβολίων του πνευμονιόκοκκου, καθώς υπάρχει αύξηση του ενδιαφέροντος για τη χορήγησή του αλλά και της γρίπης.
Σημείωσε πως εάν δεν έχει προνοήσει κάποιος πριν από καιρό να έχει συνταγογραφήσει το εμβόλιο και να το έχει παραγγείλει στο φαρμακοποιό του, δύσκολα θα βρει εμβόλιο αυτή την εποχή.
“Έχω μεγάλη επιφύλαξη ότι θα υπάρχουν κενά στο θέμα της διάθεσης. Ζήτημα εάν θα μπορέσουμε να καλύψουμε αυτούς που έρχονται τώρα και ζητούν εμβόλιο γρίπης και δεν είχαν προνοήσει να το γράψουν νωρίτερα. Αν πάει τώρα κάποιος με τη συνταγή δεν νομίζω να μπορέσει να καλυφθεί”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ματσιόλης, ρίχνοντας ταυτόχρονα και τα βέλη του στην κυβέρνηση καθώς, όπως είπε, η πολιτεία αφήσει ένα κλάδο που ασκεί ιδιωτικό επάγγελμα δηλαδή τους φαρμακοποιούς να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά.
“Στη γειτονική μας Ιταλία, τα εμβόλια τα φέρνει η πολιτεία, τα δίνει στους φορείς, υπάρχουν οικογενειακοί γιατροί και παιδίατροι, δημόσιοι υπάλληλοι, που δεν πληρώνεις επίσκεψη και υπάρχουν και τα κέντρα εμβολιασμού και με προγραμματισμό οι πολίτες κάνουν δωρεάν τα εμβόλια και με αξιοπρέπεια. Εμείς εδώ μιλάμε με τους ανθρώπους της καθημερινότητας, τους γνωρίζουμε με τα μικρά τους ονόματα. Εμείς θα απολογηθούμε εάν η πολιτεία δεν μας καλύψει τελικά με εμβόλια; Κρατάμε μικρό καλάθι εάν τελικά θα καλυφθεί ο κόσμος”, υπογράμμισε τέλος ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.