Κ. Μαυρομμάτης: Δορυφόροι Starlink τα φώτα στον ουρανό της Μαγνησίας…

Ο πρώην πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ, μετά από εύλογες απορίες

Το γεγονός ότι τα φώτα που παρατήρησαν Βολιώτες, προχθές, στον σκοτεινό ουρανό και ήταν σε σειρά σαν σιδηροδρομική γραμμή, ήταν δορυφόροι Starlink που έχουν στόχο να μεταφέρουν το γρήγορο ίντερνετ σε κάθε γωνιά του κόσμου, τόνισε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Γ. Καρεκλίδη, ο κ. Κωνσταντίνος Μαυρομμάτης , πρώην πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου.
Ο κ. Μαυρομμάτης, διέψευσε ότι επρόκειτο για ΑΤΙΑ (Άγνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα) και τόνισε ότι για πρώτη φορά ερασιτέχνες αστρονόμοι, παρατήρησαν το φαινόμενο από τον Απρίλιο του 2020, ενώ παραδέχτηκε ότι είχαν ανησυχήσει, γιατί τους μπέρδευαν στην παρατήρηση των αστερισμών.
Ο πρώην πρόεδρος της εταιρείας αστρονομίας Βόλου τόνισε ότι τα φωτεινά αντικείμενα είναι πολλά τον αριθμό μπορεί να φτάνουν από 50 έως 100 και μοιάζουν σαν σιδηρόδρομος.
Ο κ. Μαυρομμάτης εξήγησε ότι πρόκειται για μικροδορυφόρους που ανήκουν στον δισεκατομμυριούχο Elon Musk, ιδιοκτήτη της εταιρίας Space X, που αναπτύσσει το πρότζεκτ Starlink, το οποίο προβλέπει την εκτόξευση χιλιάδων δορυφόρων χαμηλής τροχιάς, για να παρέχουν πρόσβαση στο γρήγορο ίντερνετ σε κάθε γωνιά του πλανήτη, πρόγραμμα στο οποίο εντάχθηκε και η Ελλάδα.
Όπως εξήγησε οι μικροδορυφόροι διακρίνονται στον ουρανό γιατί βρίσκονται σε μικρό ύψος, περίπου 500 χιλιομέτρων, ενώ εμποδίζουν τους ερασιτέχνες αστρονόμους στην παρατήρηση των διαφόρων αστερισμών. Ο κ. Μαυρομμάτης τόνισε ότι υπήρξε έντονη διαμαρτυρία, και οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δορυφόροι αυτοί θα τοποθετηθούν ακόμα πιο ψηλά ώστε να μην φαίνονται ως άστρα και θα μπορούν να παρακολουθούν τους αστερισμούς.

Το δορυφορικό ίντερνετ αναμένεται στην Ελλάδα εντός του 2021 (μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται η ΚΥΑ, με ταχύτητες που θα φθάνουν τα 100Mbps. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως η εταιρεία θα εγκατασταθεί πέριξ της Θήβας και ενδεχομένως έως το τέλος του 2021 να αρχίσει να παράσχει υπηρεσίες. Θα λειτουργεί ως ανεξάρτητος πάροχος και θα χρησιμοποιεί οπτικές ίνες κάποιου εκ των υπαρχόντων παρόχων.

Ποιος ο στόχος της Starlink

Στόχος της Starlink είναι να προσφέρει και στην Ελλάδα γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο ασχέτως πού βρίσκεται ο χρήστης. Είτε μιλάμε για ένα ακριτικό χωριό που είναι περιορισμένο στις συνδέσεις που υποστηρίζει ο χαλκός, είτε για ένα νησί με ελάχιστους κατοίκους και παρόμοιες συνθήκες, ο οποιοσδήποτε θα μπορεί να κάνει αίτηση για το πακέτο εγκατάστασης και να του έρθει στη διεύθυνσή του.
Με αυτόν τον τρόπο, η εταιρεία μπορεί να προσεγγίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κοινά, προσπερνώντας τα όποια τεχνικά προβλήματα υπάρχουν σε χώρες με υποδομές, σαν αυτές της Ελλάδας. Οι χρήστες θα μπορούν να αποκτήσουν μια πολύ γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο και με έναν απλό τεχνικό θα έχουν τη δυνατότητα να τοποθετήσουν και το «πιάτο» σε ένα σημείο εξωτερικού χώρου.
Τέλος, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο εξοπλισμός της υπηρεσίας στις ΗΠΑ κοστίζει περί τα 500 δολάρια και το μηνιαίο αντίτιμο συνδρομής αγγίζει τα 100, με τα παραπάνω νούμερα να αναμένονται σε πιο χαμηλά επίπεδα τα επόμενα χρόνια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.