Κ. Ντονούκης στο Ράδιο ΕΝΑ : «Το βράδυ μπαίνουμε στα σπίτια και περιμένουμε να μας βομβαρδίσουν»!

Μέλος του Ελληνικού Συλλόγου «ΕΝΟΤΗΤΑ» στο Κίεβο

Δραματικές είναι οι ώρες που περνούν οι κάτοικοι της Ουκρανίας και κυρίως των πόλεων- στόχων των Ρώσων στρατιωτών, καθώς καθημερινά φοβούνται για τη ζωή τους, ψάχνουν ασφαλές μέρος για να κρυφτούν και μετά τις 8 το βράδυ περιμένουν… πότε θα τους βομβαρδίσουν, όπως περιέγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντίνος Ντονούκης, μέλος του Ελληνικού Συλλόγου «ΕΝΟΤΗΤΑ» στο Κίεβο, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή. Ο κ. Ντονούκης, μηχανικός του Εμπορικού Ναυτικού στο επάγγελμα, περπατώντας στους δρόμους του έρημου Κιέβου, περιγράφει την εικόνα που επικρατεί στην πόλη, ενώ εναγωνίως περιμένουν τις διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν στην ειρήνη. Ταυτόχρονα, δεν διστάζει να μιλήσει και την υπάρχουσα πληροφόρηση που υπάρχει, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα.

Κ. Ντονούκη, τι εικόνα επικρατεί στο Κίεβο, αλλά και στην Ελληνική Κοινότητα;

Αναρωτιόμαστε καταρχήν, πώς θα γίνει ειρήνη, αφού την ώρα που γίνονται οι διαπραγματεύσεις πέφτουν οι πύραυλοι και βομβαρδίζουν τα πάντα! Μόλις προχθές βομβαρδίστηκε μέρος του κέντρου του Κιέβου και λίγες μέρες πριν, βομβαρδίστηκε το σημείο δίπλα από το μέρος που είναι θαμμένα τα θύματα των Ναζί από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην πλειονότητά τους είναι θαμμένοι Εβραίοι σε εκείνο το σημείο. Δεν ξέρω πότε θα έρθει κι αν θα έρθει ειρήνη.

Είναι εύλογο να αναρωτιέστε, καθώς κάθε λίγο και λιγάκι πρέπει να τρέχετε σε καταφύγια, με σκοπό να είστε ασφαλείς. Ποια είναι η κατάσταση στους δρόμους του Κιέβου;

Είναι ήσυχα! Μέσα στο Κίεβο δεν υπάρχει ρωσικός στρατός και δεν υπήρχε ποτέ. Την πρώτη και τη δεύτερη μέρα μόνο, ακούστηκαν πυροβολισμοί, που προέρχονταν από σαμποτέρ. Μέχρι να τους βρούνε πέρασε κάποιος καιρός. Την τρίτη μέρα των εχθροπραξιών ο ρωσικός στρατός προσπάθησε να εισέλθει από τα περίχωρα και τις κωμοπόλεις της χώρας και μέχρι και σήμερα βρίσκεται εκεί. Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι ο αντίπαλος στρατός, έχει έλλειψη σε καύσιμα και σε φαγητό, ενώ από την άλλη, οι ουκρανικές δυνάμεις αυτό που ζητούν είναι σφαίρες, αυτόματα, πυροβόλα, αλεξίσφαιρα γιλέκα. Είμαστε έξω κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως είμαι κι εγώ τώρα, ενώ το βράδυ μπαίνουμε μέσα και … περιμένουμε να μας βομβαρδίσουν. Υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 5.00 το απόγευμα μέχρι τις 8.00 το πρωί. Αν κάποιος βγει στο δρόμο μετά τις 5.00 και δεν υπάρχει σοβαρός λόγος, γίνεται έλεγχος. Κάθε μέρα που περνά οι έλεγχοι γίνονται όλο και πιο σκληροί και για να βρουν Ρώσους πράκτορες και σαμποτέρ. Ακολουθούμε όλοι πιστά τις οδηγίες, οι οποίες λειτουργούν. Η πόλη «κρατάει γερά». Στις άλλες πόλεις, δυστυχώς, πέφτουνε κορμιά. Ο άμαχος πληθυσμός στο Χάρκοβο πεθαίνει. Από την άλλη, οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι πραγματοποιείται ειδική επιχείρηση και όχι πόλεμος. Υπάρχει έντονη παραπληροφόρηση και, δυστυχώς, και στην Ελλάδα.

Υπάρχουν σημεία της Ουκρανίας, όπως π.χ. το Χάρκοβο που αναφέρατε, που δεν έχουν ρεύμα ή δεν είναι εύκολο να βρουν οι κάτοικοι φαγητό;

Υπάρχει πρόβλημα διανομής προϊόντων και όχι σε όλες τις περιοχές. Παράδειγμα, στην περιοχή όπου ζω είναι η τρίτη μέρα που δεν μπορώ να βρω κρέας. Σε άλλη περιοχή υπάρχει κανονικά. Άλλη περιοχή δεν έχει αυγά, ενώ εμείς στη δική μας έχουμε. Προφανώς, λόγω των οδοφραγμάτων και επειδή έχουν κλείσει τις γέφυρες για συγκεκριμένες ώρες, τα φορτηγά δεν μπορούν να κινηθούν. Το ίδιο ισχύει, επίσης, για την βενζίνη. Στα δε φαρμακεία, σχηματίζονται πραγματικά ουρές, θέλοντας οι άνθρωποι να προμηθευτούν φάρμακα, όμως, λειτουργούν κανονικά και κάποια άλλα μαγαζιά για συγκεκριμένες ώρες.

Οι δουλειές των υπόλοιπων ανθρώπων συνεχίζουν κανονικά;

Ναι, σε πολλές περιπτώσεις συνεχίζονται κανονικά. Υπήρξε μια φήμη σύμφωνα με την οποία δεν θα πληρώνονταν οι συντάξεις, αλλά, τελικά, απ’ όσο γνωρίζω, πληρώθηκαν. Βέβαια, από την άλλη πλευρά, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει χάσει τη δουλειά του. Μάλιστα, όταν η Κυβέρνηση βλέπει ότι η κατάσταση με τα προϊόντα αρχίζει και παρεκτρέπεται, προσπαθεί να τη θέσει και πάλι σε ήπιο ρυθμό. Κάποια στιγμή όταν πήγε να ξεφύγει η κατάσταση με το ψωμί, η Κυβέρνηση έθεσε την τάξη.

Αστάθμητος παράγοντας για τον Πούτιν ήταν ο κόσμος της Ουκρανίας που αντιστάθηκε και αντιστέκεται σθεναρά, σωστά;

Το σενάριο ήταν ήδη γραμμένο και απλώς δεν υλοποιήθηκε στην πράξη. Νόμιζαν ότι θα κάνουν περίπατο οι Ρώσοι όταν θα έρθουν. Δεν είμαι πολιτικός αναλυτής. Βλέπω, όμως, ό,τι γίνεται και κρίνω. Το σενάριο είχε ήδη στημένες φωτογραφίες, Fake news και βίντεο, απλώς δεν τους βγήκε στην πράξη. Είχαν μελετήσει και είχαν μάθει καλά τα λάθη του 2014 με την Κριμαία και το Ντονμπάς. Τώρα, όσοι Ουκρανοί είχαν πολεμήσει στο Ντονμπάς, πραγματοποιούν εκπαίδευση στους καινούργιους.

Οπότε περιμένετε εναγωνίως τις διαπραγματεύσεις;

Αυτό που έχω καταλάβει για την Ουκρανική Κυβέρνηση είναι πως ο νούμερο ένα στόχος της, είναι η διπλωματία και η βοήθεια της Ευρώπης.

Η ελληνική κοινότητα πως πορεύεται; Βλέπουμε μια ιδιαίτερη προσπάθεια στήριξης από την πλευρά και της προέδρου σας, της κ. Πασκάλ…

Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια σύσταση προς όλους τους Έλληνες της Ουκρανίας που βγαίνουν στα κανάλια, όπως βγήκα κι εγώ, να μην ξαναβγούν. Αυτή την απόφαση πήρα προσωπικά, να μην ξαναβγώ, καθώς έχουμε σοβαρά θέματα να αντιμετωπίσουμε. Επίσης, οι δημοσιογράφοι πρέπει να δώσουν προσοχή στην παραπληροφόρηση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.