Κ. Παπανάτσιου: “Πήραν μέτρα για τους λίγους- Δεν μας είπε τίποτα καινούργιο ο Πρωθυπουργός”

Σκληρή κριτική της Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη

Σκληρή κριτική άσκησε η Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κατερίνα Παπανάτσιου στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γιώργο Καρεκλίδη. Η Βουλευτής τόνισε πως τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν δεν ήταν καινούργια, καθώς έχουν ήδη νομοθετηθεί και αφορούν λίγους και όχι τα μικρά και μεσαία νοικοκυριά. Επεσήμανε πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να λάβει μέτρα για να βάλει φρένο στις ανατιμήσεις των προϊόντων και αγαθών, όμως δεν το πράττει γιατί δεν έχει την πολιτική βούληση.

 

“Ακόμη και για τα θετικά μέτρα, που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός περιμένουμε τις εξηγήσεις και διευκρινήσεις που θα γίνουν από τον Υπ. Οικονομικών κ. Σταϊκούρα. Τα ψιλά γράμματα είναι το πρόβλημα” είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπανάτσιου και υπογράμμισε πως οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν αφορούν τον πολύ κόσμο και μάλιστα πως δεν είπε κάτι καινούργιο.

“Μας είπε την εισφορά αλληλεγγύης μόνο για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα , που την έχει ήδη νομοθετήσει.  Δεν είναι κάτι καινούργιο, δεν αλλάζει κάτι στη ζωή τους. Αυτό που είχαν, αυτό έχουν. Όλα τα μέτρα που μας είπε είναι μέτρα που έχουν παρθεί, ακόμη και η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις.  Καινούργιο μέτρο μας είπε τα data που θα πάρει η νεολαία.  Αυτό περιμένει η νεολαία από την κυβέρνηση;”, σχολίασε η Βουλευτής.

“Δεν καλύπτεται ο νέος με τα 600 ευρώ”

Η Βουλευτής μίλησε και για το μέτρο ενίσχυσης της απασχόλησης σε νέους έως 29 ετών τονίζοντας πως αφορά πολύ λίγους, καθώς εάν κάποιος νέος έχει κάνει ορισμένα μεροκάματα ή έχει δουλέψει πχ ως σερβιτόρος για να στηρίξει την οικογένειά του, τίθεται εκτός του εν λόγω μέτρου, που θέλει να λαμβάνει ο νέος 600 ευρώ και ίδιο ποσό να παίρνει και ο επιχειρηματίες.

Η κ. Παπανάτσιου σημείωσε πως η εξαγγελία αφορά αυτούς που εμφανίζονται για πρώτη φορά στην εργασία γι’ αυτό και απευθύνεται σε λίγους, ενώ σημείωσε πως το θέμα είναι να υπάρχουν θέσεις εργασίας και να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ. ” Δεν καλύπτεται ο νέος με τα 600 ευρώ. Οι νέοι θέλουν μεγαλύτερο,  πιο αυξημένο τον κατώτατο μισθό”, τόνισε η ίδια.

Δεν πήρε μέτρα για να ανακουφίσει τον κόσμο

Σύμφωνα με την κ. Παπανάτσιου η κατεύθυνση της κυβέρνησης θα έπρεπε να είναι στραμμένη στο πως θα γίνει ο έλεγχος της αγοράς. Εξήγησε δε τι συμβαίνει με το ηλεκτρικό ρεύμα, μιλώντας με ποσοστά και υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση δεν έκανε καμία παρέμβαση για τη συγκράτηση των τιμών.

“Το  2016 η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος είχε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά 11,7% και η λιανική είναι μείωση 15% . Το 2017 η χονδρική αυξήθηκε 37% με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά  η λιανική τιμή παρέμεινε σταθερή. Εδώ ήταν η δική μας η παρέμβαση. Το 2018 η τιμή χονδρικής και λιανικής παρέμειναν σταθερές και πάμε το 2019 με κυβέρνηση ΝΔ η τιμή της λιανικής αυξήθηκε κατά 22% , παρόλο που η χονδρική αυξήθηκε μόνο 4,8% και το 2020 παρατηρείται μείωση της χονδρικής κατά 19% αλλά η τιμή της λιανικής παραμένει σταθερή 0% και το 2021 έχουμε αύξηση της χονδρικής κατά 81,3%. Εδώ που είναι η παρέμβαση της κυβέρνησης;

Η αύξηση της λιανικής που έχουμε δει αυτό το διάστημα είναι 50%. Είναι πολύ μεγάλη και το πρόβλημα δεν είναι εάν θα δώσουμε στα νοικοκυριά ένα ποσό για τρεις μήνες. Εδώ είναι μια συγκεκριμένη πολιτική που πάει να συμπιέσει τα μικρά και μεσαία εισοδήματα.  Επίσης βλέπουμε τα κέρδη των εταιρειών που έχουν τα συμφέροντά τους στην ενέργεια να είναι εγγυημένα και αυξανόμενα και βλέπουμε όλη η επιβάρυνση να πέφτει στον καταναλωτή.  Υπάρχουν μέτρα προστασίας που μπορούν να παρθούν”, υπογράμμισε η κ. Παπανάτσιου, συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε πάρει άλλα μέτρα.

Έπρεπε να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης

Η Βουλευτής αναφέρθηκε και σε ένα μέτρο, που θα μπορούσε να παρθεί και να εξομαλύνει την κατάσταση και δεν είναι άλλο από τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ο οποίος συμπαρασύρει και όλα τα υπόλοιπα προϊόντα.

“Ξέρουμε ότι αυξήθηκε το φυσικό αέριο, γιατί είναι εξωγενείς οι παράγοντες που φέρνουν τις αυξήσεις. Όσο μεγαλύτερη είναι η αξία του καυσίμου, τόσο μεγαλύτερος είναι ο ειδικός φόρος. Μια κυβέρνηση που θέλει να συγκρατήσει τιμές προς τα κάτω, όταν δεν μπορεί να καθορίσει τους εξωγενείς παράγοντες, εκτός από τους ελέγχους για να ανακαλύψει την αισχροκέρδεια,  θα πρέπει να μειώσει τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης για να συγκρατηθούν τιμές πιο χαμηλά και να μην μετακυλήσουν οι αυξήσεις σε άλλα προϊόντα”, τόνισε και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε λάβει το εν λόγω μέτρο, όμως χρειάζεται βούληση κι αυτή δεν φαίνεται ότι υπάρχει από την ΝΔ.

Τέλος, σχολίασε πως η κυβέρνηση ενισχύει το κεφάλαιο, με το μέτρο της μεταβίβασης περιουσίας έως 800.000 ευρώ από γονείς σε παιδιά.  “Για ποιες περιουσίες μιλάμε; Ποιος έχει τέτοια περιουσία για να τη μεταβιβάσει στα παιδιά του;” αναρωτήθηκε κλείνοντας η κ. Παπανάτσιου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.