Κ. Πουλάκης: «Έχουν ιστορική ευθύνη τα δημοκρατικά κόμματα πάνω σε ένα πρόγραμμα να συζητήσουν»

Η ιστορία έδειξε ότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις φέρουν μεγάλη ευθύνη για τις κρίσεις

Θέση για το προς διαμόρφωση πολιτικό σκηνικό παίρνει ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΥΠ.ΕΣ και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστας Πουλάκης τονίζοντας σε συνέντευξή του στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γιώργο Καρεκλίδη ότι έχουν ιστορική ευθύνη τα δημοκρατικά κόμματα να συζητήσουν πάνω σε ένα πρόγραμμα και να τιμήσουν την ουσία και την ιδέα της απλής αναλογικής. Ο κ. Πουλάκης αναφέρθηκε και στις δημοσκοπήσεις, λέγοντας πως είναι μεν ένα επιστημονικό εργαλείο, έχει όμως αδυναμίες και ναι μεν δείχνει μία τάση, όμως η πρόθεση ψήφου έχει μικρότερη αξία αυτή την περίοδο, που δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο.

Κάνουν λάθη οι δημοσκοπήσεις- Σημασία έχουν τα στοιχεία

Ο κ. Πουλάκης επεσήμανε πως οι δημοσκοπήσεις είναι ένα επιστημονικό εργαλείο, το οποίο όμως δεν θα πρέπει να μυθοποιούμε, καθώς έχει αποδειχθεί πως τα τελευταία 10-12 χρόνια έχει υποπέσει σε λάθη.
Τόνισε πως εκείνο που έχει σημασία να «διαβάσει» κανείς στις δημοσκοπήσεις, από τη στιγμή που δεν βρισκόμαστε σε μια προεκλογική περίοδο, είναι τα ποιοτικά στοιχεία γι’ αυτά τα οποία ρωτούν τον πολίτη και όχι για την πρόθεση ψήφου, σημειώνοντας πως η ερώτηση για την πρόθεση ψήφου είναι λιγότερο πειστική, καθώς ο πολίτης γνωρίζει πως την επόμενη Κυριακή δεν θα υπάρχουν εκλογές.
Σημείωσε δε, πως στα exit polls την ημέρα των εκλογών το 25% των ψηφοφόρων που έχει ήδη ψηφίσει, αναφέρει πως η τελική του απόφαση πάρθηκε στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ενώ ένα 10% αυτών αποφάσισε πάνω από την κάλπη.
«Η τελική επιλογή εξαρτάται από τον προεκλογικό αγώνα, από τα διακυβεύματα που θα βάλει η κυβέρνηση και τα διακυβεύματα που θα βάλουν τα άλλα. Δεν μειώνω ότι υπάρχει μια σταθερότητα, ότι είναι η ΝΔ πρώτο κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο, τρίτο το ΠΑΣΟΚ, απλώς πρέπει να δίνουμε μικρότερη σημασία στην πρόθεση ψήφου απ’ ότι στα ποιοτικά χαρακτηριστικά», επεσήμανε χαρακτηριστικά κ. Πουλάκης.
Σημείωσε δε, πως σε όλες οι δημοσκοπήσεις από τον Αύγουστο και μετά αναδείκνυαν με συντριπτική διαφορά πάνω από 60% ότι τον κόσμο τον απασχολεί η ακρίβεια κι αυτό είναι ένα στοιχείο, που θα απασχολεί μέχρι στις εκλογές. «Όλα θα εξαρτηθούν το τελευταίο χρονικό διάστημα από τον τρόπο που τα κόμματα θα παρέμβουν στα οικονομικά- κοινωνικά θέματα των πολιτών», σημείωσε το έμπειρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας παράλληλα πως είναι λάθος η τοποθέτηση του ερωτήματος στις δημοσκοπήσεις σχετικά με το θέμα των υποκλοπών.
«Όταν το θέμα μπαίνει αυτόνομα δείχνε ότι είναι ένα σοβαρό θέμα. Ο ένας στους δύο ψηφοφόρους της ΝΔ λέει ότι το ήξερε και ο πρωθυπουργός. Αυτό τρώει το σαράκι του σώματος της κοινωνίας και του καθένα μας και τον τρώει σαν τον καρκίνο, που αργούμε να καταλάβουμε τη μεγάλη αρρώστια που έχουμε», είπε ο κ. Πουλάκης, συμπληρώνοντας ωστόσο για τις δημοσκοπήσεις ότι όταν ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος η ΝΔ μπαίνει με περισσότερα καύσιμα, στην έναρξη του προεκλογικού αγώνα, καθώς εμφανίζεται με μια διαφορά.
Από το 2019 λέμε συνεχώς για μια προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας
Ο κ. Πουλάκης μίλησε όμως και για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον σχηματισμό μιας προοδευτικής κυβέρνησης στη χώρα, επισημαίνοντας πως «μετά το 2019, αμέσως μετά την εκλογική ήττα κατευθείαν είπαμε ότι η λύση είναι η προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας, εννοώντας σαφέστατα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, το Μερα25 θα πρέπει να βρουν έναν προγραμματικό βηματισμό. Δεν το λέμε τώρα αλλά συνεχώς από το 2019».
Για να επιτευχθεί όμως αυτό χρειάζεται σύμφωνα με τον κ. Πουλάκη συζήτηση και όχι αποφυγή αυτής. « Να αρχίσουμε να συζητάμε, να μην αποφεύγουμε τη συζήτηση και έχουν ιστορική υποχρέωση τα κόμματα τα προοδευτικά, τα κεντρώα, τα αριστερά, τα σοσιαλδημοκρατικά κτλ, να αρχίσουν να φτιάχνουν το περιβάλλον συζήτησης διότι ενισχύθηκε πια και από τα αποτελέσματα της Ιταλίας. Αυτό που έγινε στην Ιταλία με το να κρατάνε 6-7 κόμματα της κεντροαριστερής οικογένειας τις διαφορές τους, τις υπαρκτές, πολύ πιο ψηλά από τον επερχόμενο νεοφασιστικό κίνδυνο που όλοι τον βλέπανε, νομίζω ότι είναι ένα πολιτικά ιστορικά λάθος. Μην φτάσουμε μετά σε σημείο κι εμείς να μιλάμε για το λάθος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας και οι πολίτες

Στο ίδιο μήκος κύματος, υπέρ δηλαδή κυβερνήσεων συνεργασίας είναι και οι πολίτες, με τον κ. Πουλάκη να σημειώνει ότι τις δεκαετίες του ’80, του ’90 και του 2000 στις δημοσκοπήσεις τα ποσοστά ήταν συντριπτικά υπέρ των αυτοδύναμων μονοκομματικών κυβερνήσεων με 85-90%, διότι ο κόσμος είχε ταυτιστεί, είτε ψήφιζε ΝΔ, είτε ΠΑΣΟΚ ότι η σταθερότητα είναι αυτό. Τα τελευταία δέκα χρόνια όμως, λόγω των πολλαπλών κρίσεων δημιουργήθηκε μια συνείδηση στον κόσμο ότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις έχουν μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση της χώρας και την έλευση των κρίσεων.
« Τώρα στις έρευνες είναι μισοί -μισοί και προηγούνται λίγο οι συμμαχικές κυβερνήσεις. Πρέπει ως δεδομένο να το πάρουμε πια ότι ο κόσμος θέλει συμμαχικές κυβερνήσεις. Με αυτή την έννοια υπάρχει ιστορική ευθύνη να ξεκινήσει ένας διάλογος ανάμεσα στα κόμματα αυτά κεντρώα, αριστερά, δημοκρατικά, σοσιαλδημοκρατικά έτσι ώστε πάνω σε ένα πρόγραμμα να μπορέσουν να συζητήσουν. Να γεννηθεί ελπίδα και να πουν ότι ναι συνεννοούνται και πηγαίνουν μαζί, ανάλογα με τα ποσοστά και τη δύναμή τους. Δεν είπα να μην έχουν την πολιτική και κομματική τους δραστηριότητα. Σαφώς και κάθε κόμμα θα διεκδικεί περισσότερες ψήφους», υποστήριξε.
Η πτώση του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις και που οφείλεται
Στο σημείο αυτό ο κ. Πουλάκης αναφέρθηκε και στο ΠΑΣΟΚ και στη δημοσκοπική μείωση των ποσοστών σε σχέση με πριν λίγους μήνες. «Μετά τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά και την αλλαγή της ηγεσίας σαφέστατα δόθηκε ελπίδα σε έναν κόσμο για ένα νέο ξεκίνημα και μετακινήθηκαν δημοσκοπικά πολίτες. Ήταν περισσότερο συμπάθεια και λιγότερο πολιτική ταύτιση κι αυτό φαίνεται σιγά σιγά με αυτή τη μείωση. Δεν έχει σχέση ότι ο Ανδρουλάκης παρακολουθούνταν και ο κόσμος έχασε την συμπάθεια και την εκτίμησή του», είπε χαρακτηριστικά.

Προεκλογικά θα δημιουργηθεί το κλίμα-
Εμπιστοσύνη στα ΜΜΕ της περιφέρειας

Σύμφωνα με τον κ. Πουλάκη προεκλογικά και μέχρι τις εκλογές, τα κόμματα θα κατεβάσουν τις προτάσεις τους. Βλέποντας τις προτάσεις αυτές, εάν συγκλίνουν και κατά πόσο συγκλίνουν, θα δημιουργηθεί, όπως επεσήμανε ο ίδιος, ένα κλίμα στον κόσμο, ο οποίος θα κινηθεί αναλόγως. «Εάν είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και πάρει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας την εντολή κι εάν έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα, όχι εχθρικό και αντιπαρατεθικό, είναι πολύ πιο εύκολο να συμφωνήσουμε. Το πριν δεν έχει σχέση με το να συμφωνήσουμε. Πριν πρέπει να φτιαχτεί το κλίμα έτσι ώστε το τριήμερο της διερεύνησης της εντολής, να είναι μια πολύ πιο εύκολη προγραμματική σύγκλιση», σημείωσε.
Παράλληλα, ο κ. Πουλάκης μίλησε και για τον ρόλο που θα έχουν τα ΜΜΕ στη δημιουργία αυτού του κλίματος, λέγοντας πως τα κεντρικά ΜΜΕ, τα πανελλήνιας εμβέλειας παίζουν έναν αντίθετο ρόλο και ο ίδιος δεν τους έχει καμία εμπιστοσύνη.
« Προσπαθούν να παίξουν έναν ρόλο, να κρατήσουν την ιστορία της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο ακέραιο. Όμως έχω εμπιστοσύνη στα ΜΜΕ που είναι στην επαρχεία, διότι ανέκαθεν έπαιζαν έναν ουσιαστικά περισσότερο δημοκρατικό και πλουραλιστικό λόγο και βοηθούσαν τους πολίτες στην επαρχία να έχουν καλύτερη γνώση των γεγονότων», τόνισε.

Πολύ σημαντική η πρώτη Κυριακή των εκλογών

Αναφερόμενος στην πρώτη Κυριακή των εκλογών, που ακούστηκε και από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς ότι είναι αυτή που θα καθορίσει τα πράγματα, ο κ. Πουλάκης επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως το ανακάλυψε πολύ αργά και δήλωσε περήφανος που όταν εκείνος ήταν στο Υπουργείο Εσωτερικών ήρθε η απλή αναλογική.
«Δεν ξεχάσαμε τη γονιδιακή μας άποψη περί συνταγματικής ισοτιμίας της ψήφου. Επί 2,5 χρόνια ο κ. Μητσοτάκης έλεγε μας φέρανε αυτοί οι Συριζαίοι την απλή αναλογική, αλλά εμείς θα κάνουμε εκλογές να την «κάψουμε» και να προχωρήσουμε, χωρίς να έχει καταλάβει ότι η κοινωνία θέλει συμμαχικές κυβερνήσεις κι έχει αρχίσει και αποκτά πολιτική μνήμη ότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις μας δημιούργησαν περισσότερα προβλήματα απ’ ότι προσπάθησαν πολιτικά και ιστορικά να λύσουν, χωρίς να αναιρώ τον ιστορικό ρόλο που έπαιξε κυρίως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του ‘80 και του ‘90. Κατάλαβε ο Μητσοτάκης το τελευταίο χρονικό διάστημα ότι αυτή η άποψη τον οδηγεί σε μεγάλη αποξένωση με αποτέλεσμα να λέει το σωστό, ότι η πρώτη Κυριακή είναι πολύ σημαντική», είπε.
Τόνισε πως εάν είναι κυβέρνηση οι προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις, θα επαναφέρουν την απλή αναλογική την οποία κατήργησε με έναν νόμο ο κ. Μητσοτάκης, φέρνοντας το μπόνους, ενώ υπογράμμισε πως οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να αποδείξουν ότι σέβονται την ουσία της απλής αναλογικής που είναι οι συνεργασίες, διότι εάν το απεμπολήσουν και πει ο καθένας τον δρόμο τους για τη δεύτερη εκλογή, μπαίνει ένας δυναμίτης στα θεμέλια της ουσίας της απλής αναλογικής.
Ο δρόμος ανοίγει καλύτερα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα
Ο κ. Πουλάκης επεσήμανε πως ο κ. Μητσοτάκης αρχίζει πια και φοβάται, ενώ ο δρόμος σχηματισμού μιας προοδευτικής κυβέρνησης ανοίγει καλύτερα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα. Σχολίασε τέλος και το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνηση από τη ΝΔ με στελέχη άλλων κομμάτων που θα προσαρτηθούν σε εκείνη, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «ιστορικά έχουμε τραυματιστεί και έχουμε μνήμες από την αποστασία που πρωταγωνίστησε τότε ο πατέρας Μητσοτάκης. Ελπίζω να μην το ξαναζήσουμε, αλλά για να μην το ξαναζήσουμε έχουν πολιτική ευθύνη και τα κόμματα, τα οποία το φοβούνται να το αντιμετωπίσουν εν τη γενέσει του και όχι μετά. Θα πρέπει να φτιαχτεί ένας πολιτικός λόγος που να έχει σαφήνεια, να μην αφήνει θολά σημεία, που στη θολότητά τους να μπορούν να αναπτυχθούν οι οποιεσδήποτε αποστασιακές κινήσεις».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.