Κ. Τριανταφυλλίδης: «“Εργοστάσια παραγωγής” μεταλλάξεων, οι ανεμβολίαστοι και τα παιδιά… »

«Η παραλλαγή «Δέλτα Plus», έχει μελετηθεί σε 46 διαφορετικές χώρες και κανονικά θα έπρεπε και στην Ελλάδα, αλλά ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα»
Σύμφωνα με τον Ομότιμο καθηγητή Γενετικής του Α.Π.Θ.

Τον άμεσο εμβολιασμό προτείνει και συμβουλεύει ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Ομότιμος καθηγητής γενετικής του Α.Π.Θ., προκειμένου να αποφύγουμε τους θανάτους, αλλά ταυτόχρονα να επιστρέψουμε σε μια καθημερινή ζωή χωρίς μέτρα και μάσκες.
Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, τόνισε τη δυσμενή εξέλιξη των κρουσμάτων στην περιοχή της Θεσσαλίας και την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα του Βόλου έως και 176%, ενώ ταυτόχρονα σημείωσε ότι τα παιδιά και οι ανεμβολίαστοι θα είναι «εργοστάσια παραγωγής» μεταλλάξεων, εφόσον η υπάρχουσα κατάσταση δεν αλλάξει. «Ακολουθείται κατά πόδας η δυσμενής εξέλιξη της πανδημίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Ποια είναι η δική σας εκτίμηση, σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, αλλά και την εξέλιξή της;

Θα αναφέρω δύο παραδείγματα, τη Θεσσαλονίκη και τον Βόλο. Στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη είχε 523 κρούσματα, ενώ η Αθήνα είχε 659. Αυτό σημαίνει ότι η Θεσσαλονίκη έχει τριπλάσιο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με την Αθήνα και αυτό είναι ο,τι χειρότερο. Επιπλέον, η Βόρεια Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει 45% περισσότερους θανάτους, απ’ ότι η υπόλοιπη Ελλάδα. Όσον αφορά στη Θεσσαλία , δυστυχώς εξίσου η κατάσταση δεν είναι καλή. Στην «κόκκινη» λίστα έχουν προστεθεί και τα Τρίκαλα, μαζί με τη Μαγνησία, τη Λάρισα και την Καρδίτσα. Ακόμα χειρότερο είναι αυτό που παρατηρήθηκε στο Βόλο, ότι η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, αγγίζει το 176%, ενώ στη Λάρισα είναι στο 30%. Η Θεσσαλία πλέον έχει τη δεύτερη θέση, μετά τη Βόρεια Ελλάδα, στον αριθμό των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι ακολουθείται κατά πόδας η δυσμενής εξέλιξη της πανδημίας.
Επίσης, αν λάβουμε υπόψη μας ότι ο καιρός έχει χειροτερέψει, και από εδώ και πέρα θα συνεχίσει να χειροτερεύει περισσότερο, θα έχουμε, δυστυχώς, τρεις πανδημίες. Η μια είναι του κορωνοϊού, η άλλη είναι η ακρίβεια και η τρίτη είναι οι προβλέψεις που λένε ότι επειδή αίρονται οι περισσότεροι περιορισμοί θα εμφανιστεί πάλι και η πανδημία της γρίπης. Δυστυχώς στην Ελλάδα φοβόμαστε ότι τα εμβόλια που πήραν άδεια θα μας … αλλάξουν το DNA, σε αντίθεση με τους Πορτογάλους και τους Ισπανούς που έχουν εμβολιαστεί σε ένα ποσοστό 88%.

Εξακολουθεί πάντως να υπάρχει αυτός ο φόβος που λέτε ως προς τον εμβολιασμό, παρά το γεγονός επίσης, ότι έχουν περάσει πολύ μήνες από τότε που ξεκίνησε η διαδικασία και που όλα πιστοποιούν την καταλληλότητα των εμβολίων…

Το εμβόλιο που χρησιμοποιεί κυρίως η Ελλάδα, της Pfizer, έχει πάρει οριστική άδεια. Αυτό σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε γιατρός μπορεί να το συνταγογραφήσει. Εμείς από την άλλη, συζητάμε ακόμα… αν το εμβόλιο έχει πάρει οριστική άδεια. Επιπλέον, θα πρέπει να γίνει κατανοητό αυτό που ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας για την Ελλάδα, κάτι που φαίνεται και στις μελέτες που έχουν γίνει στην Αγγλία και στο Ισραήλ, ότι τα εμβόλια προστατεύουν κατά 93% από την ανάγκη νοσηλείας, κατά 96% από την εισαγωγή στη ΜΕΘ και κατά 96% από τον θάνατο.
Ειδικότερα, αυτό που προσωπικά δεν μπορώ να καταλάβω, είναι γιατί δεν εμβολιάζονται τα άτομα που έχουν ηλικία άνω των 60 και γνωρίζουμε ότι λόγω της ηλικίας αρχίζει και εκφυλίζεται το ανοσοποιητικό σύστημα που καταπολεμά τους ιούς, επομένως διατρέχουν 20 φορές υψηλότερο κίνδυνο εισαγωγής στη ΜΕΘ και 12 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους.
Αυτό και μόνο, δείχνει ότι θα πρέπει να εμβολιαστούμε, για να αποτρέψουμε αυτό που γίνεται το τελευταίο διάστημα, ότι γονείς νοσούν και αφήνουν ορφανά τα παιδιά τους. Είναι ντροπή για τους Έλληνες, μια ασθένεια η οποία πλέον προλαμβάνεται από το εμβόλιο, να μην προβαίνουν σε αυτό. Να περιμένουμε τα Χριστούγεννα 2000 θανάτους οι οποίοι όμως μπορούν να προληφθούν εφόσον κάνουν το εμβόλιο. Αν απλώς αυξανόταν το ποσοστό του εμβολιασμού κατά 10% θα είχαμε πέντε φορές λιγότερους θανάτους.

Μιλήστε μας λίγο και για τις μεταλλάξεις και τις παραλλαγές του ιού…

Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας η παραλλαγή η οποία επικρατεί είναι η «Δέλτα», η οποία είχε εμφανιστεί αρχικά στην Ινδία. Πέρυσι, υπήρχε η παραλλαγή «Άλφα» η οποία είχε εμφανιστεί στην Αγγλία και είχε 50% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από την παραλλαγή που είχε εμφανιστεί στην Κίνα. Η παραλλαγή «Δέλτα» έχει επιπλέον μεγαλύτερη μεταδοτικότητα σε σχέση με την «Άλφα» και ως εκ τούτου κινδυνεύουν πολύ περισσότερα άτομα. Εκείνο όμως που είναι εντυπωσιακό σε σχέση με τις παραλλαγές, είναι ότι ενώ η παραλλαγή «Άλφα» μόλυνε ένα 7% των παιδιών, η παραλλαγή «Δέλτα» μολύνει σήμερα το 20%, ενώ στη χώρα μας βλέπουμε ότι το 25% των δειγμάτων είναι κυρίως νέοι. Συνεπώς η «Δέλτα» δεν αφορά μόνο τους ενήλικες, αλλά και τα παιδιά. Ταυτόχρονα, υπάρχει η υποκατηγορία της «Δέλτα», η λεγόμενη «Δέλτα Plus», η οποία έχει μελετηθεί σε 46 διαφορετικές χώρες, στο Ισραήλ, στην Πορτογαλία, στην Αγγλία κ.ο.κ., και κανονικά θα έπρεπε και στην Ελλάδα, αλλά ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα. Η υποκατηγορία αυτή έχει 10 με 15% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και ήδη στην Αγγλία έχει κυριεύσει το 10% των κρουσμάτων. Ενόψει χειμώνα η κατάσταση θα χειροτερέψει. Για τα παιδιά, που το ποσοστό εμβολιασμού τους είναι μικρό, η παραλλαγή αυτή είναι ακόμα χειρότερη. Τα παιδιά επειδή δεν «εκφράζουν» ένα γονίδιο και ένα κομμάτι του DNAτους που καθορίζει ένα ένζυμο, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην συνθέτουν την πρωτεΐνη «της κερκόπορτας» για να μπει ο ιός στα κύτταρά μας, γεγονός που οδηγεί τα παιδιά στο να μην νοσούν. Τα παιδιά επομένως, μπορεί να μην αρρωσταίνουν, αλλά μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στο γύρω περιβάλλον. Οι ανεμβολίαστοι και τα παιδιά είναι «εργοστάσια παραγωγής» νέων μεταλλάξεων. Τα παιδιά του Γυμνασίου θα έπρεπε να είναι εμβολιασμένα, το ίδιο και οι γονείς τους.

Πιστεύετε ότι η «Δέλτα Plus» ήρθε στην Ελλάδα το καλοκαίρι με τον μετακινούμενο πληθυσμό;

Ναι! Και όταν υπάρχει αυτή τη στιγμή σε 14 χώρες της Ευρώπης σημαίνει ότι πρέπει άμεσα να εμβολιαστούμε. Όπως η Πορτογαλία, η Δανία και η Νορβηγία έχουν πετάξει τις μάσκες και είναι απολύτως ελεύθεροι, εμείς αντίθετα ακολουθούμε το μοντέλο της Ρουμανίας, της Ρωσίας και της Μολδαβίας, χώρες που από προχθές έχουν μπει πάλι σε lockdown, γιατί απλούστατα σε αυτές τις χώρες ο εμβολιασμός είναι σε χαμηλά ποσοστά, στην τάξη του 36%. Αν αυξήσουμε κατά 10% το ποσοστό αυτό θα μπορούσαμε σήμερα να κινούμαστε απόλυτα ελεύθεροι. Επειδή από εδώ και πέρα θα ξεκινήσει και η γρίπη, καλό είναι να προβούμε σε δύο κινήσεις. Αρχικά, να εμβολιαστούμε και για τον ιό του κορωνοϊού και για της γρίπης και επιπλέον, είναι γνωστό ότι υπάρχουν εργαστήρια που ξεχωρίζουν αν κάποιος έχει μολυνθεί και από ποιον ιό, καλό θα είναι η Κυβέρνηση να αξιολογήσει την ποιότητα των εργαστηρίων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.