Κ. Τριανταφυλλίδης στο Ράδιο ΕΝΑ: Έχουμε αναλογικά τους ίδιους θανάτους με … την Ινδία!

«Η παραλλαγή «Δέλτα Plus», έχει μελετηθεί σε 46 διαφορετικές χώρες και κανονικά θα έπρεπε και στην Ελλάδα, αλλά ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα»
Υπέρ του εμβολιασμού τάχθηκε για ακόμη μια φορά ο Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ

Αποκαρδιωμένος αισθάνεται ο Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ κ. Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης για το γεγονός, πως ενώ έχουν έρθει εμβόλια στη χώρα μας, οι Έλληνες δεν εμβολιάζονται. «Θα πρέπει να προστρέξουμε και να …μαλώνουμε για το ποιος θα εμβολιαστεί πρώτος», είπε ο Καθηγητής χαρακτηριστικά, μιλώντας στο «Ράδιο ΕΝΑ» και τον Ηλία Κουτσερή, τονίζοντας πως δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος αμφιβολιών για τα εμβόλια.
Ο κ. Τριανταφυλλίδης μίλησε όμως και για τις προσπάθειες των εταιρειών για τη δημιουργία εμβολίων για παιδιά και νέους, επισημαίνοντας πως εάν λάβουν έγκριση, θα πρέπει να γίνουν εμβολιασμοί και σε παιδιά για να ανοίξουν ομαλά τα σχολεία από τον Σεπτέμβριο, ενώ έκανε λόγο και για τα φάρμακα, τα οποία βρίσκονται στο κατώφλι της παραγωγής.

Πως βαδίζει κ. Τριανταφυλλίδη η πανδημία αλλά και η διαδικασία του εμβολιασμού;

Η διαδικασία του εμβολιασμού είναι άριστη και η καλύτερη παγκόσμια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι Έλληνες έχουν προστρέξει για να εμβολιαστούν. Λυπάμαι πάρα πολύ, αλλά τα νούμερα είναι αποκαρδιωτικά. Για παράδειγμα άτομα ηλικίας 70-74 ετών έχουν εμβολιαστεί κατά 50% και με ραντεβού, το ποσοστό ανεβαίνει στο 57%. Αυτό σημαίνει ότι ένα 40% των ατόμων που κινδυνεύουν να μολυνθούν και να πεθάνουν από τον κορωνοϊό δεν πήγαν να εμβολιαστούν! Το ίδιο ισχύει για όλες τις ηλικίες. Στις μεγαλύτερες ηλικίες ένα ποσοστό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν μπορούν να μετακινηθούν κι ελπίζω τώρα με το εμβόλιο της Moderna αυτό να βελτιωθεί. Είναι όμως κρίμα να έχουμε κάθε μέρα 80 νεκρούς κι αν το κάνουμε αναλογικά, έχουμε τους νεκρούς που έχουν στην Ινδία κι εμείς… αγρόν αγοράζουμε. Συνεπώς θα πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι όλοι αυτοί οι γιατροί και όλοι οι μεγάλης ηλικίας που δεν πήγαν να εμβολιαστούν, να εμβολιαστούν αν είναι δυνατόν … χθες, γιατί για να φτάσουμε στην ανοσία αγέλης δεν θα ολοκληρωθεί τον Μάιο, αλλά θα πάμε τον Ιούνιο. Είμαι αποκαρδιωμένος από τους Έλληνες που δεν ξέρω για ποιους λόγους δεν εμβολιάζονται. Ένας λόγος, είναι όσα γράφονται στο διαδίκτυο, ότι θα καταστρέψει το εμβόλιο το DNA αυτών πάνω από 65 ετών και άλλα πολλά και θεωρίες για τις παρενέργειες της AstraZeneca. Εάν μολυνθεί κάποιος από κορωνοϊό υπάρχει πιθανότητα 16.5% να αποκτήσει θρόμβωση, ενώ από το εμβόλιο της AstraZeneca 0,0004% . Δεν μπορούν να συγκριθούν αυτά τα αποτελέσματα. Δεν μπορώ καθόλου να καταλάβω πως κάποιοι φοβούνται το 0.0004% κι όχι το 16,5%.

Άρα, δεν υπάρχουν επιχειρήματα για κάποιον που αρνείται να εμβολιαστεί;

Τώρα πια δεν υπάρχουν τέτοια επιχειρήματα και για έναν πρόσθετο λόγο, γιατί εδώ και έναν μήνα περίπου, αναπτύχθηκε στη Γερμανία ειδική θεραπευτική αγωγή, όπου μπορεί να θεραπεύσει αυτή τη σπάνια μορφή της θρόμβωσης και πριν 4-5 ημέρες, Καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών έχουν δημοσιεύσει σε όλες τις εφημερίδες και το κείμενο έχει σταλεί σε όλα τα Νοσοκομεία, οδηγίες για το τι θα πρέπει να κάνουν οι γιατροί, εάν βρεθεί κάποιο κρούσμα θρόμβωσης, που είναι πολύ σπάνιο. Είναι πλέον θεραπεύσιμη κι αυτή η παρενέργεια. Επομένως δεν υπάρχει κανένας πλέον λόγος για να μην κάνει κανείς εμβολιο ακόμη και της AstraZeneca.

Που καταλήγουμε σχετικά με την κάλυψη των εμβολίων απέναντι στον κορωνοϊό; Καλύπτει πλήρως η δεύτερη δόση;

Όποιος κάνει την πρώτη δόση, έχει προστασία περίπου 50%, όταν πάμε στη δεύτερη δόση πάμε στο 95%. Εκείνο που έχει σημασία, είναι πως εάν κάποιος αρρωστήσει βαριά και ιαθεί ή κάνει εμβόλιο, θεωρητικά έχει ανοσία τουλάχιστον 8 μήνες. Ξέρουμε όμως, ότι οι κορωνοϊοί που προκαλούν κοινό κρυολόγημα μας παρέχουν προστασία πάνω από ένα έτος. Θεωρητικά τον Σεπτέμβριο θα γνωρίζουμε ότι και τα εμβόλια και όσοι έχουν νοσήσει έχουν μία προστασία από μία νέα πιθανή προσβολή τουλάχιστον ενός έτους.

Θα χρειαστεί και τρίτη δόση σε εκείνους που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο;

Ενδέχεται, εάν υπάρξουν καινούργια μεταλλαγμένα στελέχη, κάπου στον Οκτώβριο να κάνουμε μία αναμνηστική δόση έτσι ώστε από τη μία πλευρά να καλύψουμε την ανοσία για τον επόμενο χρόνο κι από την άλλη πλευρά, να αντιμετωπίζονται και τα νέα μεταλλάγματα.
Γιατί θα πρέπει οι εμβολιασμένοι να τηρούν τα μέτρα, όπως τη χρήση μάσκας; Κινδυνεύουν να κολλήσουν εξίσου κορωνοϊού με έναν μη εμβολιασμένο;
Ηδη η Γερμανική Κυβέρνηση αλλά και ο Οργανισμός των ΗΠΑ έχουν πει ότι εάν δύο άτομα είναι εμβολιασμένα κι έχει περάσει κι ένα 20ήμερο από τη δεύτερη δόση, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα μεταξύ τους να έρθουν σε επικοινωνία χωρίς μάσκα. Πολλοί όμως που έκαναν απλώς την πρώτη δόση πετάξανε τη μάσκα. Για να αναπτυχθεί ανοσία χρειάζεται να αναπτυχθεί ένα 20ημερο και από τη δεύτερη δόση. Μέχρις ότου να έχουμε πλήρης ανοσία θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Σε ότι αφορά στους ανήλικους, γίνονται προσπάθειες από τις εταιρείες για να εμβολιαστούν νέοι και παιδιά κάτω των 18 ετών; Χρειάζεται πλέον και αυτοί να εμβολιαστούν;

Αυτή τη στιγμή δύο εταιρείες, η Moderna και η Pfizer έχουν κάνει πειράματα για χορήγηση εμβολίων σε ηλικίες 16 ως 25 ετών και η Pfizer σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών κι έχει ολοκληρώσει τις κλινικές δοκιμές και των τριών φάσεων και ήδη υπέβαλε στον αρμόδιο οργανισμό της ΕΕ άδεια, προκειμένου να χορηγηθεί το εμβόλιο και στους μαθητές του Γυμνασίου. Από τη στιγμή που φαίνεται ότι τα εμβόλια αυτά δουλεύουν ακόμη καλύτερα απ΄ότι δουλεύουν στα ενήλικα άτομα, μιλάμε για προστασία περίπου 100% ενώ για τους ενήλικους είναι στο 95%, πιστεύουμε ότι θα πάρουν άδεια από την Ε.Ε. Το επόμενο ερώτημα είναι εάν θα εμβολιαστούν τα παιδιά και πότε θα πρέπει να το κάνουν.
Τα παιδιά όσα είναι ηλικίας πάνω από 10 ετών και κυρίως τα παιδιά του Λυκείου μεταδίδουν τον ιό όπως και οι ενήλικες. Ο εμβολιασμός και στα παιδιά θα οδηγήσει να μην μεταδίδουν πια τον ιό. Παρόλο που τα παιδιά σπάνια αναπτύσσουν σοβαρές μορφές covid και ο θάνατος είναι ακόμη σπανιότερος, δυστυχώς υπάρχουν περιπτώσεις όπου ακόμη και μετά την ανάρρωσή τους εμφανίζουν ένα πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο. Κι αυτός είναι ένα πρόσθετος λόγος για να εμβολιαστούν. Ένας τρίτος λόγος είναι πως χρειαζόμαστε 500.000 παιδιά για να αποκτήσουμε την ανοσία της αγέλης αλλά και τα καινούργια στελέχη όπως είναι το βρετανικό και το ινδικό, δεν μολύνουν μόνο ενήλικες, αλλά και παιδιά και μάλιστα πολύ βαριά. Τέλος, εφόσον έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε το εμβόλιο και σε ανήλικους, καλό θα ήταν να εμβολιαστούν τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, έτσι ώστε τα Γυμνάσια και τα Λύκεια να δουλέψουν κανονικά από τον Σεπτέμβριο.

Κάποιοι από αυτούς που έχουν πειστεί να εμβολιαστούν όμως, θέλουν να επιλέξουν ένα από τα τέσσερα υπάρχοντα εμβόλια. Υπάρχουν ιατρικοί λόγοι για την επιλογή;

Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που για λόγους ιατρικούς δεν πρέπει να γίνει το εμβόλιο της AstraZeneca και πρέπει να γίνει εμβόλιο mRNA. Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει ανακοινώσει ποιες είναι οι κατηγορίες των συμπολιτών μας που για λόγους υγείας πρέπει να κάνουν mRNA εμβόλιο κι αυτά τα άτομα θα πρέπει να έρθουν σε επικοινωνία με τον γιατρό τους και να τους συστήσει έναν τρόπο να μην κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά ή της Pfizer ή της Moderna. Αυτό συνίσταται κυρίως σε άτομα με «κατεστραμμένο» ανοσοποιητικό για να μην έχουν επιπλέον παρενέργειες από το εμβόλιο της AstraZeneca.

Πώς βαδίζουμε αναφορικά με την κυκλοφορία φαρμάκου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού;

Εγώ θεωρώ πολύ σημαντικό πως αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει εμβόλια και θα πρέπει να προστρέξουμε και να …μαλώνουμε όπως προανέφερα, για το ποιος θα εμβολιαστεί πρώτος. Εάν εμβολιαστούν και οι μαθητές, τον Σεπτέμβριο θα έχει περιοριστεί πολύ η εξάπλωση του ιού κι αν υπάρχει ακόμη η πανδημία για παράδειγμα στην Ινδία και θα μπορούν να «έρθουν» καινούργια κρούσματα, είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχουν δύο θεραπευτικές αγωγές. Την πρώτη ανακοίνωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer και μία άλλη αναπτύσσεται στις ΗΠΑ. Και τα δύο αυτά φάρμακα, θα μπορούν να λαμβάνονται υπό τη μορφή χαπιού κι εκείνο που κάνουν για να γίνει ο πολλαπλασιασμός του RNA, του γενετικού υλικού του ιού, πρέπει να δράσουν δύο διαφορετικά ένζυμα. Αυτό που κάνουν αυτά τα δύο φάρμακα είναι ότι αναστέλλουν τη λειτουργία του ενζύμου και δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί ο ιός. Τα φάρμακα αυτά τα λαμβάνουμε όταν εκδηλώσουμε τα συμπτώματα, ο ιός δεν θα μπορεί να πολλαπλασιαστεί και θα έχουμε την υγεία μας και δεν θα χρειαζόμαστε νοσοκομειακή περίθαλψη. Έχοντας όμως εμβόλια και έχοντας μέχρι τα Χριστούγεννα και δύο φάρμακα που θα σταματούν τον πολλαπλασιασμό του ιού, θα μπορέσουμε να ελπίζουμε σε μια σχετική κανονικότητα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.