Κ. Τσουκαλάς: Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και “κούρεμα” για να γίνει η επανεκκίνηση

Νέο σχέδιο «Γέφυρα» αναμένεται να έρθει την άνοιξη που θα στηρίξει πιθανώς εκτός από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις
«Να υπάρξει προστασία της κοινωνικής ασφάλισης και όχι ιδιωτικοποίηση της επικουρικής », τόνισε ο εργατολόγος

Επιβεβλημένη χαρακτήρισε ο κ. Κώστας Τσουκαλάς, γνωστός νομικός και εργατολόγος την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και το κούρεμα των οφειλών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία, προκειμένου να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας, μιλώντας στο «Ράδιο ΕΝΑ» και στον Ηλία Κουτσερή. Ο εργατολόγος υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρξει προστασία της κοινωνικής ασφάλισης και όχι ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, όπως συζητείται, ενώ έκανε λόγο και για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και το νέο σχέδιο «Γέφυρα» που θα έρθει την άνοιξη και θα στηρίξει πιθανώς εκτός από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Η κατάσταση είναι τεταμένη και λίγο έως πολύ έχουν όλοι παράπονα, οι εργαζόμενοι για τα λίγα χρήματα υπό το καθεστώς των αναστολών, οι συνταξιούχοι που δεν λαμβάνουν όλα τα αναδρομικά… Ποια είναι η δική σας εικόνα;

Είναι προφανές ότι σε ένα τέτοιο τοπίο κρίσης, που περνάει η χώρα, πάρα πολλοί θα είναι απογοητευμένοι γιατί είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση για όλους, είτε είναι επαγγελματίες, είτε επιχειρηματίες, είτε επιστήμονες, είτε εργαζόμενοι. Προφανώς τα ποσά των αναστολών δεν είναι μεγάλα, προφανώς δεν έχουν υπάρξει τα σωστά επιδόματα σε επιστήμονες. Υπάρχουν πολιτικές στήριξης των επιχειρήσεων το θέμα όμως είναι, εάν αυτές είναι επαρκείς. Ο,τι και να συνέβαινε θα είχαμε παράπονα και είναι λογικό, όμως πρέπει να δούμε επί της ουσίας τι συμβαίνει.
Για παράδειγμα, περιμένουν οι άνθρωποι από τον Οκτώβριο του 2019 όπου το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές κάποιες διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου να πάρουν τα αναδρομικά. Δεν τα πήραν τον Ιούλιο, ακούστηκε μετά τον Δεκέμβριο, όμως πάλι δεν τα πήρανε, τώρα λένε για τον Απρίλιο κι ο νόμος είναι ψηφισμένος από 29 Φεβρουαρίου 2020. Όταν ένα κράτος δεν μπορεί 14 μήνες μετά να εφαρμόσει ένα νόμο, θα μπορέσει να βγάλει τις εκκρεμείς συντάξεις με ένα κλικ, έτσι όπως λέει η κυβέρνηση; Υπάρχουν θέματα που δεν λέει κανείς υπερβολές ότι μπορούν να λυθούν αύριο το πρωί, αλλά τουλάχιστον θα πρέπει να υπάρξουν βήματα. Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων σε σχέση με την απόφαση του ΣτΕ είδαμε ότι την Παρασκευή εκδικάστηκε η αίτηση ακύρωσης των συνταξιούχων της υπουργικής απόφασης που περιόριζε τα αναδρομικά μόνο στις κύριες συντάξεις και δεν έδινε δώρα και επικουρικές. Είναι ένα θέμα, να επιλέγει η Κυβέρνηση, να μην λάβουν, κάτι, κυρίως οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Προφανώς κι αυτοί οι άνθρωποι είναι απογοητευμένοι και βλέπουν ότι δεν υπάρχει μέριμνα γι’ αυτούς ενώ είναι πιο αδύναμοι στην κρίση που περνάμε σήμερα. Σε ότι αφορά τις αναστολές, χωρίς να μηδενίζω, αυτό το κομμάτι έχει παίξει ένα μεγάλο ρόλο στο να μην έχουμε κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, αλλά εάν δεν έχουμε τη στιγμή της επανεκκίνησης της οικονομίας, μια στήριξη εμπροσθοβαρή και σε επιχειρήσεις αλλά και σε μισθωτούς για να μπορέσουν να καταναλώσουν, δεν θα μπορέσει να ρολάρει η οικονομία και να πάρει μπρος. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε περαιτέρω αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων κι αν γίνεται ακόμη και κούρεμα φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, που γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία, γιατί διαφορετικά δεν θα μπορέσει να επανεκκινηθεί η οικονομία. Θεωρώ δεδομένο ότι πρέπει να υπάρξει αναστολή τουλάχιστον πληρωμών, να μεταφερθούν το 2022 κι εκτιμώ ότι η κυβέρνηση και ο κ. Σταϊκούρας το έχει ακούσει αυτό. Δεν μπορούμε να μιλάμε για επανεκκίνηση, εάν έχουμε ένα έμφραγμα που θα συμβεί εάν έχουμε συσσωρευμένες οφειλές που θα πρέπει να εισπραχθούν.

Η μη σωστή λειτουργία της οικονομίας αποτελεί πλήγμα πάντως για το ασφαλιστικό και για τα ταμεία, καθώς μιλούμε και για μειωμένες εισφορές, έτσι;

Προφανώς το διάστημα που πέρασε, αυτό της πανδημίας, δεν είναι ένα κανονικό διάστημα. Δεν θα μπορούσε να είναι, όποιος και να ήταν ό,τι και να γίνονταν. Προφανώς αφού έχουμε αναστολή ασφαλιστικών υποχρεώσεων μεγαλώνουν τα ελλείμματα στον ΕΦΚΑ, αφού οι μισθοί δεν ανεβαίνουν, μειώνονται οι εισφορές οι οποίες αιμοδοτούν το ασφαλιστικό σύστημα. Είναι δεδομένο λοιπόν ότι έχουμε ζητήματα. Το θέμα είναι ποιες είναι οι λύσεις. Κι εδώ ακούγεται ως λύση το να πάμε σε μια ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Δεν εκτιμώ ότι είναι αυτή η σωστή λύση. Η λύση είναι η στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης και να βρούμε τρόπους πως θα αναπληρωθεί αυτή η χασούρα, που ήταν λογικό να γίνουν. Καλώς η κυβέρνηση κάλυψε η ίδια εισφορές εργαζομένων, η ίδια έκανε προγράμματα κάλυψης εισφορών σε μισθωτούς, χρειάζεται να υπάρχουν όμως και πολιτικές που θα αυξήσουν το εισόδημα άρα και θα αυξηθούν και οι εισφορές που καταβάλλονται και θα υπάρξει προστασία της κοινωνικής ασφάλισης. Δεν μπορώ να καταλάβω που θα βοηθήσει να έχουμε ιδιωτικοποίηση του δεύτερου πυλώνα.

Αυτό ειδικά το ενδεχόμενο τρομάζει τους ασφαλισμένους για το εάν και πως θα υλοποιηθεί και θα εφαρμοστεί…

Η ίδια η έκθεση Πισσαρίδη ομολογεί ότι αφού θα πάμε σε ένα μοντέλο όπου οι τρέχουσες εισφορές επικουρικής ασφάλισης δεν θα πηγαίνουν στην κάλυψη των τρεχουσών επικουρικών συντάξεων αλλά σε έναν κουμπαρά για το μέλλον, θα υπάρχει ένα μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα στο πως αυτές θα καλυφθούν. Θα καλυφθούν λένε από την αύξηση των φορολογικών εσόδων. Πως θα έρθει αυτή η αύξηση, αφού στο προηγούμενο άρθρο μειώνονται και οι φόροι; Άρα υπάρχει μία αντίφαση. Δεν γίνεται να μειώσουμε και φόρους και εισφορές και όλα να μείνουν ίδια. Ή κάποιος δεν λέει όλη την αλήθεια ή κάποιος δεν ξέρει οικονομικά.

Αναφορικά με τους συνταξιούχους, υπάρχουν άλλα περιθώρια για να λάβει κάποιος αναδρομικά;

Μόνο εάν έχει ασκήσει αγωγή.

Σε σχέση με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά βλέπετε να υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη, πέρα από τα προγράμματα που έχουν βγει και αντικατέστησαν τον νόμο Κατσέλη;

Εχουμε την προθεσμία επαναπροσδιορισμού των δικασίμων έως 31 Γενάρη, πήρε μία 15νθήμερη παράταση κι υπάρχει ένα θέμα εδώ για ποιο λόγο επιλέγει η επιτάχυνση να γίνει με αίτηση των δανειοληπτών, ενώ θα μπορούσε εύκολα το κράτος μόνο του να επαναπροσδιορίσει τις δικασίμους. Αν κάνει ένα απλό λάθος ο δικηγόρος του δανειολήπτη και δεν κοινοποιήσει ορθά σε έναν πιστωτή την νέα κλίση, θεωρείται ως μη ασκηθείσα η αίτηση και χάνει το δικαίωμα προστασίας! Οποιοδήποτε μπορεί να κάνει ένα λάθος, κι αντί να κάνει μία νέα αίτηση, φεύγει για …πλειστηριασμό. Υπάρχουν σκοπιμότητες για ποιο λόγο εγκαινιάστηκε μία τέτοια λογική. Αυτή είναι η αρνητική εξέλιξη κι από την άλλη, στα θετικά έχουμε το σχέδιο «Γέφυρα» που κάλυψε ιδίως ενήμερους δανειολήπτες σε μεγάλο βαθμό και φαίνεται ότι από τον Μάιο θα έχουμε νέο σχέδιο Γέφυρα για φυσικά πρόσωπα, αλλά και για επιχειρήσεις, που θα μπορέσει εάν γίνει με ευνοϊκά κριτήρια να στηρίξει την επιχειρηματικότητα και να μην έχουμε λουκέτα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.