Πέτσας: «Στον Καπουρνιώτη δόθηκε το Πανθεσσαλικό, όχι στον Μπέο» (βίντεο)

Απάντηση του Αν. Υπουργού Εσωτερικών στον Βουλευτή του ΜέΡα25 Κρίτωνα Αρσένη

«Κάλυψη» προσέφερε ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας στον δήμαρχο Βόλου Αχ. Μπέο, αναφορικά με την επαγγελματική του ενασχόληση με την ποδοσφαιρική ΠΑΕ Βόλος, στην οποία είναι πρόεδρος, αναφορικά με τη χρήση του Πανθεσσαλικού Σταδίου Βόλου, την οποία και αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Βόλου. Το εν λόγω θέμα έφερε στη Βουλή ο Βουλευτής του ΜέΡΑ25 κ. Κρίτων Αρσένης με σχετική ερώτησή του, θέτοντας επί τάπητος και το θέμα του ασυμβίβαστου, με τον Αν. Υπουργό να δίνει το «πράσινο φως» στον Δήμαρχο να συνεχίσει τα καθήκοντά του, τόσο στον Δήμο όσο και στην ποδοσφαιρική του ομάδα. Εντύπωση προκάλεσε ωστόσο, ότι το Πανθεσσαλικό Στάδιο, δόθηκε στον κ. Καπουρνιώτη και όχι στον Αχ. Μπέο, δηλαδή δόθηκε στον ερασιτέχνη του ΝΠΣ και χρησιμοποιείται από την ΠΑΕ!

Ο κ. Αρσένης στην ερώτησή του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «εξετάζουμε την περίπτωση όπου ένας Πρόεδρος ΠΑΕ αιτήθηκε στις 6 Ιουλίου 2021 τη μίσθωση του Πανθεσσαλικού Σταδίου για το ποσό των 1500 ευρώ το μήνα, και στις και στις 26 Ιουλίου, ο ίδιος άνθρωπος, με την ιδιότητα του Δημάρχου αυτή τη φορά, αποδέχτηκε την πρότασή του και έκανε δεκτό το αίτημα που κατέθεσε στον εαυτό του! Τρεις εβδομάδες αργότερα υπέγραψε τη σύμβαση και ως Πρόεδρος ΠΑΕ και ως Δήμαρχος». Ο Βουλευτής του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε και στο ποσό ενοικίου που καταβάλλει η ΠΑΕ Βόλος, που είναι 1500 ευρώ μηνιαίως, ποσό που σύμφωνα με τον ίδιο καταβάλει ένα μικρομάγαζο και όχι μία ποδοσφαιρική ΠΑΕ.

Μάλιστα, ο Βουλευτής ανέφερε και την αποκάλυψη της εφημερίδας «ΜΑΓΝΗΣΙΑ» ότι η ΑΕΛ στη Λάρισα πληρώνει πάνω από τα τριπλά για το μίσθωμα του Αλκαζάρ, ποσό το οποίο συνομολογείται ότι αντιστοιχεί κατά προσέγγιση στο νόμιμο ποσοστό 15% των συνολικών ακαθάριστων εισπράξεων από εισιτήρια και διαφημίσεις για κάθε αγωνιστική περίοδο. Ακολούθως αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό, η ΠΑΕ Βόλος έδωσε εισιτήρια στους φιλάθλους της αθηναϊκής ομάδας συγκεντρώνοντας το ποσό των 300.000 ευρώ και έκανε λόγο για διαφυγόντα κέρδη του δημοσίου.

Στην απάντησή του ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Βόλου και μίλησε για το περίβλημα ελέγχου των ΟΤΑ, λέγοντας ότι «Οι ΟΤΑ έχουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια συνταγματικά κατοχυρωμένη. Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν δίνει εντολές στους δημάρχους και στους περιφερειάρχες και η εποπτεία που ασκείται δεν γίνεται από το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά από την Γραμματεία των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για τον έλεγχο της νομιμότητας των πράξεων των Δήμων και της άρσης πειθαρχικού ελέγχου των αιρετών».

Σημείωσε ότι το Πανθεσσαλικό Στάδιο Βόλου ανήκει κατά κυριότητα στην εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, έχει παραχωρηθεί κατά χρήση έναντι ανταλλάγματος στον Δήμο Βόλου με διάρκεια αορίστου χρόνου και ανέφερε, όπως και κατέθεσε στα πρακτικά, αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, που αναφέρονταν στην παραχώρηση χρήσης του Πανθεσσαλικού Σταδίου έναντι ανταλλάγματος 1500 στην ΠΑΕ Νίκη Βόλου, για την αγωνιστή περίοδο 2021-2022.

Εντύπωση στους Βολιώτες, προκάλεσε όμως, το σημείο όπου ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την παραχώρηση του Πανθεσσαλικού για χρήση στην ΠΑΕ Βόλος έναντι 1500 ευρώ, καθώς το αίτημα στο δημοτικό συμβούλιο δεν κατατέθηκε από την ΠΑΕ Βόλος, πρόεδρος της οποίας είναι ο Αχ,. Μπέος, αλλά από τον Αθλητικό Σύλλογο Βόλου, με πρόεδρο τον κ. Καπουρνιώτη!

Αυτό σημαίνει ότι το Πανθεσσαλικό το πήρε ο ερασιτέχνης Βόλος και το χρησιμοποιεί ουσιαστικά η ΠΑΕ!

YouTube player

Σε ότι αφορά στο ασυμβίβαστο της θέσης του Δημάρχου και του προέδρου μιας επαγγελματικής ποδοσφαιρικής ομάδας, ο κ. Πέτσας μετέφερε τον ισχύοντα νόμο και είπε χαρακτηριστικά ότι «για το ασυμβίβαστο μεταξύ της θέσης του Δημάρχου και της θέση των επιχειρηματιών στον αθλητισμό,  υπενθυμίζω ότι με τις διατάξεις του άρθρου 18 παράγραφος 1 του νόμου 4111 του 2013 δόθηκε η δυνατότητα στους Δημάρχους να ασκούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Αυτό αφορά μια πρωτοβουλία, όπως κρίθηκε και από την τότε κυβέρνηση κι αν με ρωτάτε προσωπικά είμαι σύμφωνος να υπάρξει διεύρυνση των ενδιαφερομένων να ασχοληθούν με τα κοινά, γιατί εάν στερούνται την επαγγελματική τους δραστηριότητα περιορίζεται ο κύκλος των ανθρώπων που θα ήθελαν να εκτεθούν στην κρίση των πολιτών είτε σε τοπικό είτε σε κεντρικό επίπεδο.

Δικλείδα ασφαλείας για τις περιπτώσεις που συγκρούονται τα ιδιωτικά συμφέροντα του Δημάρχου με τα συμφέροντα του Δήμου υπάρχει και εφαρμόζεται βάσει των διατάξεων του άρθρου 58 του νόμου 3852 του 2010».

Δεν θα υπεισέλθω στα προσωπικά σας θέματα με τον κ. Μπέο

Ο κ. Αρσένης στη δευτερολογία του ανέφερε ότι όντως δεν υπήρχε ασυμβίβαστο, αλλά μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022. Όμως, όπως είπε ο ίδιος,  «με τον νόμο 5003 του 2022, έχετε φέρει ασυμβίβαστο για τους προέδρους εταιρειών που έχουν συμβληθεί με τον οικείο δήμο όπου προτίθενται να θέσουν υποψηφιότητα και έχουν συμβάσεις παραχώρησης δικαιωμάτων εκμετάλλευσης έργου άνω των 10.000 ευρώ κι εδώ έχουμε 18.000 ευρώ. Άρα έχετε φέρει ασυμβίβαστο που δεν επιτρέπει στον κ. Μπέο να είναι ξανά Δήμαρχος,  αφού ως πρόεδρος ΠΑΕ έχει αυτή τη στιγμή σύμβαση με τον Δήμο , 18000 ευρώ» και ρώτησε τον Αν. Υπουργό εάν ισχύει ή όχι το ασυμβίβαστο.

Ο κ. Πέτσας σχολίασε πως το ερώτημα απορρέει από μια πολιτική τοποθέτηση του κ. Αρσένη και κάλεσε να  την κρίνουν όσοι τον ακούν στην εκλογική του περιφέρεια και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. «Δεν θα ήθελα να υπεισέλθω σε οποιοδήποτε προσωπικό θέμα του Κ. Αρσένη με τον κ. Μπέο, αλλά απάντησα με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο με βάση τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου», είπε τέλος ο Αν. Υπουργός.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.