Καμμένου στο Ράδιο ΕΝΑ: «Χωρίς μέτρα τα λουκέτα στον Τουρισμό θα είναι μαζικά»

Ενώ χάθηκε μεγάλο μέρος της φετινής τουριστικής περιόδου

Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψε την κατάσταση που επικράτησε το φετινό καλοκαίρι για τους επαγγελματίες σε όλη την αλυσίδα του Τουρισμού, μιλώντας στο Ράδιο Ένα 102.5 και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, η τουριστική πράκτορας, Θέκλα Καμμένου. Υπογράμμισε μάλιστα ότι αν δεν υπάρξουν μέτρα από την πλευρά της Πολιτείας θα λουκέτα θα κάνουν μαζικά την εμφάνισή τους στην αγορά.

Περιγράφοντας τη φετινή τουστική σεζόν, η κα Καμμένου σημείωσε ότι Μάιος και Ιούνιος αν και βασικοί μήνες, ουσιαστικά χάθηκαν, ενώ από εκεί και πέρα υπήρξε μία κατάσταση αναμονής για τις αφίξεις από το εξωτερικό. «Τέλη Ιουλίου φάνηκε να σταθεροποιείται το ποιες αγορές άνοιξαν και με ποια δεδομένα. Υπήρξε ένας Αύγουστος που το πρώτο 20ήμερο δούλεψε καλά υπό προϋποθέσεις, αφού τα μισά ξενοδοχεία ήταν κλειστά, είχαμε επισκέπτες κατά κύριο λόγο από Ελλάδα, κυρίως οδικά, με τα νησιά να έχουν ουσιαστικά το πρόβλημα, με αύξηση και του κόστους των πλοίων. Αυτό τελείωσε γύρω στις 25 Αυγούστου με ξαφνική μείωση της πληρότητας» σημείωσε ενώ πλέον βλέπει ότι ο Σεπτέμβριος που τα προηγούμενα χρόνια ήταν ένας καλός μήνας, δεν έχει πλέον κίνηση, αφού δεν υπάρχουν αφίξεις από το εξωτερικό, Μάλιστα η ίδια βλέπει ξενοδοχεία ήδη να κλείνουν και η τουριστική περίοδος να μην επεκτείνεται και τον Οκτώβριο. «Ουσιαστικά η σεζόν έχει τελειώσει, έστω και αν γίνει μία προσπάθεια μέχρι τέλος του μήνα» ανέφερε.

Όσον αφορά τα προβλήματα για τους επαγγελματίες του Τουρισμού, σημείωσε ότι αυτά είναι πάρα πολλά, χαρακτηρίζοντας τη φετινή χρονιά πειραματική, προκειμένου όλοι να γνωρίζουν πώς θα πρέπει να λειτουργήσουν την επόμενη περίοδο. Ωστόσο τα έξοδα τρέχουν και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Τα τουριστικά γραφεία δεν έχουν αντικείμενο εργασίας, ειδικά όσα ασχολούνταν με σχολεία, ενώ τα λεωφορεία είναι ακινητοποιημένα ήδη από την περίοδο των Απόκρεων και πολλοί ιδιοκτήτες παραδίδουν ακόμη και πινακίδες! Οπότε η αγωνία μεγαλώνει…

«Τις τελευταίες ημέρες προσεγγίζουμε πολύ σοβαρά μέσω επιμελητηρίου, φορέων και Ενώσεων το θέμα των οφειλών και των υποχρεώσεων.  Κάπως πρέπει να φτάσουμε ως επιχειρήσεις μέχρι τον Μάιο του 2021, και με τα υπάρχοντα δεδομένα δεν θα το καταφέρουμε. Θα πρέπει το κράτος να δίνει συνεχώς επιστρεπτέες προκαταβολές, αλλιώς θα δούμε λουκέτα τρανταχτά και με άσχημο τρόπο. Ειδικά από τη στιγμή που η αλυσίδα της οικονομίας είναι άρρηκτη, καταλαβαίνουμε ότι αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα, έχοντας περάσει και 10 χρόνια βαθιάς κρίσης. Βγήκαμε από αυτήν την κατάσταση με πολλές προσπάθειες και θυσίες. Μετά από αυτά τα 10 χρόνια ήρθε ο κορωνοϊός στο οποίο δεν μπορείς και ν’ αντιδράσεις» τόνισε η κα Καμμένου.

Παράλληλα οι επαγγελματίες του Τουρισμού ετοιμάζονται και για τη νέα χρονιά. Ήδη αναζητούνται νέες αγορές, αν και η απέναντι πλευρές τηρούν στάση αναμονής, ενώ μέσω του Επιμελητηρίου θα έχουν τη δυνατότητα όλοι οι επαγγελματίες να έχουν στη διάθεσή τους ένα βίντεο που μπορούν να το χρησιμοποιούν ως εργαλείο για την τουριστική προβολή. Επίσης περιμένουν να δουν τι θα γίνει σε επίπεδο εκθέσεων, ενώ επαφές υπάρχουν και για τις πτήσεις αλλά και τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Βόλου. Τουλάχιστον υπάρχει μία βάση επισκεψιμότητας για το καλοκαίρι του 2021, όπως σημείωσε η κα Καμμένου αφού υπάρχουν προκρατήσεις από πελάτες που μετέφεραν από φέτος τις κρατήσεις τους, τουλάχιστον σε ποσοστό 30%. «Οι ξένοι μείνανε ένα καλοκαίρι μακριά από την Ελλάδα, αλλά δεύτερο δεν θ’ αντέξουν!» υποστήριξε εξάλλου η κα Καμμένου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.