Καναβιτσά: «Παγωμάρα στην αγορά- Η φορολογία που έρχεται θα είναι «χαστούκι» για τους επαγγελματίες»

Πολλές οι δυσκολίες στους επαγγελματίες της Μαγνησίας

Πολλές δυσκολίες έχουν να αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες της Μαγνησίας με την φορολογία που θα έρθει, όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Δωροθέα Καναβιτσά, πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, να είναι ένα «χαστούκι» για τους επαγγελματίες. Η κ. Καναβιτσά τόνισε ότι υπάρχει μία παγωμάρα στην αγορά, δεν υπάρχει ρευστότητα, καθώς η ακρίβεια συνθλίβει τους πάντες, ενώ αυτό που φαίνεται είναι πως στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσουν κάποιες χιλιάδες μικρών επιχειρήσεων.

 

Σε ότι αφορά τις ενισχύσεις των επαγγελματιών μετά τις πλημμύρες η πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ επεσήμανε ότι σύμφωνα με δήλωσή του η πλειονότητα έχει λάβει το 35% , δηλαδή έχει λάβει την προκαταβολή και έχει δοθεί και παράταση στις φορολογικές υποχρεώσεων των πληττόμενων για μερικούς μήνες ακόμη, με την απαλλαγή να υπολογίζεται συνολικά στον έναν χρόνο.

«Ενόψει της τουριστικής καλοκαιρινής περιόδου θα πρέπει να έχουμε χρήματα για να μπορέσουμε να επανεκκινήσουμε την επιχείρησή μας, πόσο μάλλον εάν είναι μία επιχείρηση η οποία έχει πληγεί από θεομηνία και χρειάζεται από την αρχή δουλειά και εργασίες αποκατάστασης. Υπάρχουν επιχειρηματίες που έχουν πολύ μεγάλη δυσκολία να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτό, χρειαζόμαστε την άμεση την αποπληρωμή, που θα μας δώσει κι άλλα μετρητά για να μπορέσουμε να επανεκκινήσουμε», σημείωσε η κ. Καναβιτσά μεταφέροντας την εικόνα επιχειρήσεων στον νομό μετά τις πλημμύρες και πριν το «άνοιγμα» της τουριστικής περιόδου.

Σημείωσε επίσης ότι τα έργα υποδομής στον νομό καθυστερούν, υπογράμμισε όμως ότι οι επαγγελματίες είναι έτοιμοι να δεχτούν επισκέπτες και ποντάρουν σε αυτό το καλοκαίρι στη χερσαία Μαγνησία, καθώς  τα νησιά, όπως ανέφερε, δεν θα αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα.

Παγωμάρα στη αγορά- «Χαστούκι» το νέο φορολογικό

Ωστόσο, η κ. Καναβιτσά περιέγραψε και την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά λέγοντας ότι υπάρχει μία…παγωμάρα.

« Δεν υπάρχει ρευστό, δεν γίνονται αγορές, η ακρίβεια μας συνθλίβει, φαίνεται καθημερινά κι αυτό έχει αντίκτυπο σε όλα τα επαγγέλματα», τόνισε.

Μεγάλο πρόβλημα όμως φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες με το φορολογικό που έρχεται και θα βρεθούν προ εκπλήξεως. «Η φορολογία που θα έρθει στους ελεύθερους επαγγελματίες θα είναι χαστούκι. Δεν ξέρω πόσοι αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να επιβιώσουν ή θα καταφέρουν να επιβιώσουν μετά από αυτό και πόσοι θα βρεθούν ξαφνικά με χρέη στην εφορία, στα οποία δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν», σημείωσε η ίδια.

Προσέθεσε ότι σύμφωνα με τα όσα εκτυλίσσονται και βλέπει η ίδια, υπάρχει ένα ευρύτερο σχέδιο, που ξεκινά από την Ευρώπη, μία νεοφιλελεύθερη πολιτική που σημαίνει ότι πρέπει να κλείσουν κάποιοι μικροί επαγγελματίες, κάποιες χιλιάδες επιχειρήσεων και στα πλαίσια αυτού εφαρμόζονται κάποια μέτρα.

«Ένα φορολογικό που είναι θηλιά, αυξάνουμε τους μισθούς, που πολύ καλά αυξάνονται, αλλά ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν πήρε τίποτα ανταποδοτικά, αυξάνουμε ασφαλιστικές εισφορές, αφήνουμε την ακρίβεια να τρέχει με τρελούς ρυθμούς», τόνισε η ίδια επισημαίνοντας ότι οι τιμές τρέχουν χωρίς να μπορεί κανένας να τις ελέγξει.

«Συνεχίζουμε να έχουμε έναν ΦΠΑ στις υπηρεσίες 24% και δεν μιλάει κανείς γι΄αυτό, άρα ο κλέφτης δεν είναι ο μικρός επαγγελματίας, άλλος είναι. Ποιος καρπώνεται το 24%, ποιος καρπώνεται τον τεράστιο φόρο κατανάλωσης των καυσίμων, ποιος θα καρπωθεί αύριο την τεράστια φορολογία; Κι όλο αυτό που περνάει; Βλέπετε να υπάρχει πολιτική στην υγεία ή μία αναβαθμισμένη κοινωνική πολιτική; Εγώ όχι», συνέχισε η πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ.

Η ίδια εξέφρασε και τον φόβο της πως οι δυσκολίες που θα έρθουν θα είναι μεγαλύτερες για τον επιχειρηματικό κόσμο και τους μικρούς επαγγελματίες λέγοντας ότι «όλοι αυτοί οι επαγγελματίες που η κυβέρνηση θέλει να κλείσουνε είναι σε μια ηλικία άνω των 40 ετών, άνθρωποι που δεν έχουν καινούργιες δεξιότητες και οι οποίοι θα πρέπει να μπουν σε μια αγορά εργασίας της οποίας η ανάπτυξη είναι μόνο στα νούμερα και στα χαρτιά. Δεν έχουμε δει καινούργιες μονάδες στη Βιομηχανική ή να ανοίγουν μεγάλες επιχειρήσεις που να μπορούν να απορροφήσουν κόσμο.

Έχουμε το Υπουργείο Οικονομικών το οποίο μας λέει ότι οι μικρές επιχειρήσεις δεν ελέγχονται και φοροδιαφεύγουν, που είναι ένα μεγάλο ψέμα. 24% είναι ο ΦΠΑ στις υπηρεσίες, εάν αυτό πέσει στο 12% τότε να έρθει να μου πει γιατί ο συνάδελφος δεν κόβει τιμολόγιο. Όσο ο ΦΠΑ είναι 24% θα σου λέει ο άνθρωπος που δεν  μπορεί να αγοράσει φέτα γιατί πήγε 15 ευρώ το κιλό να μην του κόψεις τιμολόγιο και να του κάνεις καλύτερη τιμή. Δεν είμαστε εμείς οι κλέφτες. Το Υπουργείο Οικονομικών μας λέει ότι θα πρέπει να κλείσουν μικρές επιχειρήσεις, ο κ. Σκρέκας από την άλλη κομπάζει ότι άνοιξαν μικρές επιχειρήσεις χωρίς να δίνει σημασία και πόσες κλείνουν. Και πολλοί συνάδελφοι που κλείνουν, δεν κλείνουν το Επιμελητήριο και το ΓΕΜΗ , γιατί δε έχουν να το πληρώσουν».

Η κ. Καναβιτσά κάλεσε τέλος τα στελέχη της κυβέρνησης να συνεννοηθούν, όπως είπε, στο τι θέλουν για την επιχειρηματικότητα για να μάθουν και οι ίδιοι οι επαγγελματίες τα σχέδιά τους.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.